UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI – MIKÄ MUUTTUI?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
11 VAKUUTUSTUTKIMUS 2012 Esitys Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten: yleiskuvaa vakuutusyhtiöistä ja vakuutustuotteista riskintuntemusta.
Advertisements

Hyvää työpäivää!.
Työsuojeluviranomaisen tiedonsaantia koskevat lakimuutokset Informaatio- ja keskustelutilaisuus tilaajavastuulain valvonnasta Etelä-Suomen.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Yhdenvertaisuus ja tulkkaus – mihin maahanmuuttajalla on oikeus?
Tasa-arvolaki ja sen muutossuunnitelmat
Tasa-arvosuunnittelu oppilaitoksissa ja työorganisaatioissa
Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
KM, PsyK Jaana Laurinvaara
Työpaikkakiusaamisesta ja työsuojelun viranomaisvalvonnasta
Siviilipalveluksen kehittäminen kansalaispalvelu- näkökulmasta Dosentti (TaY), HT Pirjo Jukarainen.
Järjestöjen näkökulma ja rooli työllistymisen tukemisessa
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
VUODEN PSYKOLOGI Sovittelu vaihtoehdoksi oikeudenkäynnille Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
Asiakastyytyväisyyskysely ulkomaisen tutkinnon tunnustamispäätöstä hakeneille 2009 Opetushallitus Tutkintojen tunnustaminen ja vertailu –yksikkö.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Tietoturvallisuus osa 6
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi
Luottamuksen suoja ja hallintopäätösten perustelminen
Kansainvälisiä ja kotimaisia lainsäädäntönäkökulmia Työ kuluu kaikille Vammaisfoorumi ry:n ja TE-palveluiden koulutuspäivä Liisa Murto oikeuksienvalvontalakimies.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
1 Invalidiliitto Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE – toimiston koulutuspäivä 2015: Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE -toimisto, Vantaa Henrik Gustafsson,
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
OAJ:n luottamusmiesten neuvottelupäivät Kevät 2009
Sosiaalihuoltolaki.
SAKSTTKAKAVA Tasa-arvolain uudistus 2015 Tapio Bergholm, erikoistutkija SAK:n tasa-arvoviikonloppu Tampere SAKSTTKAKAVA.
YHDENVERTAISUUSLAKI 2015 YHDENVERTAISUUSLAKI 2015 Lainsäädäntöneuvos Timo Makkonen, OTT Lainvalmisteluosasto/OM Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivätHelsinki1.
1 Invalidiliitto Vammaisfoorumin ja Uudenmaan TE – toimiston koulutuspäivä 2016: Työ kuuluu kaikille! Pasila, Helsinki Henrik Gustafsson, lakimies,
1 Invalidiliitto Vammaisjärjestöjen rooli oikeuksien valvonnassa Elina Akaan-Penttilä vammaisasiamies, Invalidiliitto; Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät.
Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
YK:n vammaissopimus ja yhdenvertaisuuslaki
Vammaisten henkilöiden oikeudet ja. yhdenvertaisuus – Mikä
Valantehneen kalastuksenvalvojan oikeudellinen asema
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Yhdenvertaisuus koulussa
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Yhdenvertaisuussuunnittelu kunnan näkökulmasta
LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948. LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948.
Siun soten päihdeohjelma
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI – MIKÄ MUUTTUI? Erityisasiantuntija, OTT Timo Makkonen Lainvalmisteluosasto/OM 5.2.2015

”Laki on vain tahroja paperilla, jos sitä ei toimeenpanna ja jos sitä ei noudateta”

Uudistuksen tausta Edellinen yhdenvertaisuuslaki oli voimassa v. 2004-2014 Lailla pantiin täytäntöön kaksi EU-direktiiviä (2000/43/EY ja 2000/78/EY) Aiempaa yhdenvertaisuuslakia säädettäessä keskityttiin direktiivien toimeenpanoon ja laki jäi sen vuoksi siten epäsuhtaiseksi, että direktiivien tavoin suoja etniseltä syrjinnältä oli laajempi kuin suoja esimerkiksi ikään tai vammaisuuteen perustuvalta syrjinnältä

Uudistuksen valmistelu Laajapohjainen yhdenvertaisuustoimikunta (2007-2009) Mietintö 2009:4 TEM:n asettama työelämän yhdenvertaisuuskysymyksiä selvittänyt työryhmä (2011-2012) OM:n vetämät verkostokeskustelut sidosryhmille (2012- 2013) Lausuntokierros keväällä 2013 HE annettiin 3.4.2014 (HE 19/2014 vp; HE 111/2014 vp) Lait tulivat voimaan 1.1.2015

Yhdenvertaisuuslaki ja tasa-arvolaki Yhdenvertaisuuslain (1325/2014) osalta kokonaisuudistus Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (tasa-arvolaki) säilyi erillisenä lakina Tasa-arvolakiin otettiin samassa yhteydessä säännökset ns. sukupuolivähemmistöön kuuluvien syrjintäsuojasta Palvelussuhdelakien syrjintäkiellot korvattiin viittaussäännöksellä yhdenvertaisuuslakiin Rikoslain syrjintäsäännöksiin ei muutoksia

Edistämisvelvollisuudet Edistämisvelvollisuudet ovat yksi suomalaisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön ominaispiirteistä Viranomaisilla, koulutuksen järjestäjillä ja oppilaitoksilla sekä työnantajilla velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta Näillä myös velvollisuus laatia suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi, pl. alle 30 henkilöä työllistävät työnantajat Edistäminen voi tarkoittaa esim. toimenpiteitä syrjinnän ennaltaehkäisemiseksi tai palveluiden muokkaamista eri väestöryhmien tarpeiden huomioon ottamiseksi

Syrjintäkielto Uusi laki antaa kansainvälisestikin vertailtuna laajaa ja yhdenmukaista oikeussuojaa kaikenlaiselta syrjinnältä: Lakia ja sen syrjintäkieltoa sovelletaan kaikkeen julkiseen ja yksityiseen toimintaan, lukuun ottamatta yksityis- ja perhe-elämää sekä uskonnonharjoittamista Uutta mm. kielto syrjiä iän tai vammaisuuden perusteella palveluita tarjottaessa Lakia sovelletaan kaikenlaiseen syrjintään, kiellettyjä syrjintäperusteita ovat mm. etninen alkuperä, ikä, vammaisuus, uskonto ja vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen sekä ”muu henkilöön liittyvä syy” Syrjintää on välitön ja välillinen syrjintä, häirintä, kehottaminen syrjintään ja vammaisia henkilöitä varten tehtävien kohtuullisten mukautusten epääminen

Välitön syrjintä Välitöntä syrjintää on se, kun jotakuta kohdellaan epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta on kohdeltu, kohdellaan tai kohdeltaisiin alkuperän, iän, vammaisuuden tms seikan perusteella vertailukelpoisessa tilanteessa, paitsi jos kohtelu on oikeutettua (esim. jos kohtelu perustuu lakiin ja sillä on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia). Työelämää koskevat omat erityiset oikeuttamisperusteensa. Syrjintätarkoitusta ei edellytetä

Välillinen syrjintä Syrjintä on välillistä, jos näennäisesti yhdenvertainen sääntö, peruste tai käytäntö saattaa jonkun muita epäedullisempaan asemaan, paitsi jos säännöllä, perusteella tai käytännöllä on hyväksyttävä tavoite ja tavoitteen saavuttamiseksi käytetyt keinot ovat asianmukaisia ja tarpeen Esimerkiksi ajokortin edellyttäminen työnhakijalta saattaa alle 18-vuotiaat ja näkövammaiset muita epäedullisempaan asemaan; toisaalta vaatimus on oikeutettu, jos työtehtävät aidosti edellyttävät lupaa ajoneuvon kuljettamiseen

Positiivinen erityiskohtelu Ns. positiivinen erityiskohtelu on edelleen sallittua, tietyin edellytyksin Edellytykset ovat: Menettelyn tarkoituksena tulee olla tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen tai syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ja Menettelyn tulee olla oikeasuhtaista

Kohtuulliset mukautukset Viranomaisen, koulutuksen järjestäjän, työnantajan sekä tavaroiden ja palveluiden tarjoajan on tarvittaessa tehtävä kohtuullisia mukautuksia vammaisen henkilön yhdenvertaisen kohtelun toteuttamiseksi Kohtuulliset mukautukset ovat eri asia kuin varsinaiset esteettömyystoimenpiteet: Mukautukset ovat konkreettisessa tilanteessa henkilöä varten tehtäviä toimenpiteitä (tyypillisesti avustamista) Esteettömyystoimenpiteet ovat yleisiä ja ennakollisia, tyypillisesti pidemmälle meneviä ja niistä säädetään erikseen mm. rakennuslainsäädännössä Mukautukset täydentävät esteettömyystoimenpiteitä Esteettömyys + kohtuulliset mukautukset => saavutettavuus

Häirintä Häirintää on henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukkaava käyttäytyminen, jos käyttäytyminen liittyy ikään, alkuperään, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tms seikkaan, ja käyttäytymisellä luodaan henkilöä halventava tai nöyryyttävä tai häntä kohtaan uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri Käyttäytyminen tulee ymmärtää laajasti, kyse voi olla esim. puheista, sähköpostiviesteistä, eleistä tai epäasiallisten materiaalien esille laittamisesta

Valvontaviranomaiset Yhdenvertaisuuslain noudattamista valvovat: yhdenvertaisuusvaltuutettu työsuojeluviranomaiset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Aiempi, pelkästään etnisen syrjinnän osalta toimivaltainen vähemmistövaltuutetun virka lakkautettiin Tilalle perustettiin yhdenvertaisuusvaltuutetun virka; valtuutetulla on toimivalta puuttua kaikenlaiseen syrjintään sen perusteesta riippumatta pl. sukupuolisyrjintä, jonka osalta toimivalta on edelleen tasa- arvovaltuutetulla

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Valtuutetulla on yleinen toimivalta antaa suosituksia, avustaa edistämistoimien suunnittelussa, toimia sovittelijana, antaa oikeusapua syrjintää kokeneille, antaa kannanottoja siitä, onko lakia yksittäistapauksessa noudatettu (työelämän tilanteita lukuun ottamatta), tehdä selvityksiä ja aloitteita, antaa neuvoja ja lausuntoja, sekä edistää tiedotusta, kasvatusta ja koulutusta.

Työsuojeluviranomaiset Yksittäisten työsyrjintätapausten valvonta kuuluu edelleen työsuojeluviranomaisille Työsuojeluviranomaisten toimivaltuuksia puuttua syrjintään laajennettiin tarkastaja voi antaa toimintaohjeen tai kehotuksen + työsuojeluviranomainen voi tehdä velvoitepäätöksen ja asettaa sen tehosteeksi uhkasakon Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on tärkeitä edistämis- ja seurantatehtäviä myös työelämässä (ml. avustaminen, selvitysten tekeminen, suositusten antaminen)

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta Aiemmat tasa-arvolautakunta ja syrjintälautakunta korvattiin uudella lautakunnalla Lautakunnalle siirtyivät aiempien lautakuntien YVL:ssä ja tasa-arvolaissa säädetyt tehtävät ja sen tehtäväkenttä YVL:n puolella laajennettiin koskemaan kaikkia syrjintäperusteita ja -tilanteita (pl. työelämän tilanteet)

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta Lautakunta antaa kielto- ja velvoitepäätöksiä, ja sillä on oikeus tarvittaessa asettaa uhkasakko päätöksensä tehosteeksi voi kieltää lainvastaisen menettelyn jatkamisen tai uusimisen voi velvoittaa tekemään yhdenvertaisuussuunnitelman (ei kuit. työnantajan suunnitelma YVL:n puolella) Lautakunnan päätöksestä mahdollista valittaa hallinto- oikeuteen

Hyvitys Syrjinnän kohteeksi joutuneella on oikeus saada hyvitys häntä syrjivästi kohdelleelta viranomaiselta, työnantajalta, koulutuksen järjestäjältä taikka tavaroiden tai palveluiden tarjoajalta Hyvityksen on oltava oikeudenmukaisessa suhteessa teon vakavuuteen teon vakavuutta arvioitaessa otetaan huomioon rikkomuksen laatu, laajuus ja kesto Aiempi säännös hyvityksen enimmäismäärästä poistettiin

Voimaantulo Lainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2015

Equality is at once the simplest and the most complex idea that shapes the evolution of law - George Fletcher