Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris, 1.12.2009.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris, 1.12.2009."— Esityksen transkriptio:

1 Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris, 1.12.2009

2 2 YHDENVERTAISUUTTA JA SYRJIMÄTTÖMYYTTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET Perustuslain perusoikeussäännökset Yhdenvertaisuuslaki vuodelta 2004, uusi ehdotus yhdenvertaisuuslainsäädännöksi valmisteilla SM:n ohjeistus yhdenvertaisuussuunnitelmien laadinnasta vuodelta 2007, uusi ohjeistus valmisteltavana Koulutusta koskeva lainsäädäntö (esim. yhdenvertaisuus opiskelijavalinnoissa) Euroopan unionin komission ehdotus 2.7.2008 ehdotuksen uudeksi yhdenvertaisuusdirektiiviksi, direktiivi käsittelyssä

3 3 ESTEETÖN OPISKELU YLIOPISTOISSA 2005 ".....esteettömyydessä on huomattavia puutteita kaikilla tarkastelluilla osa-alueilla (opintoasiat, tilajärjestelyt, henkilöstö-koulutus, suunnittelutoiminta ja viestintä). Selvästi eniten huomiota esteettömyysasioihin on kiinnitetty tilakysymyksissä. Yliopistoissa tehdyt kartoitukset ja suunnitelmat ovat koskeneet pääosin rakennettua ympäristöä. Lisäksi tiloihin liittyviä esteitä pidetään pääsääntöisesti suurimpina ongelmina ja esteettömyys nähdään ennen kaikkea tiloja koskevana asiana. Opintoasioissa ja viestinnässä esteettömyyttä ei ole pyritty aktiivisesti kehittämään kuin muutamassa yliopistossa. Henkilöstökoulutus ja suunnittelutoiminta ovat avaintekijöitä esteettömyyden edistämisessä, mutta selvityksen mukaan yliopistojen henkilöstökoulutus ei kuitenkaan yleensä sisällä esteettömyysasioita. Esteettömyyskartoituksia ja -suunnitelmia on tehty muutamissa yliopistoissa ja monessa niiden tekeminen on käynnistymässä. Suunnittelutoiminnassa ei kuitenkaan vielä tehdä laaja-alaista yhteistyötä esimerkiksi vammaisjärjestöjen kanssa."

4 4 ESTEETÖN OPISKELU YLIOPISTOISSA 2005 Ehdotukset: "Yliopistoissa tulee laatia kattavat esteettömyyskartoitukset ja toimenpidesuunnitelmat sekä sisällyttää esteettömyys strategisiin suunnitelmiin ja henkilöstökoulutukseen. Esteettömyyttä koskevien asioiden koordinointiin tarvitaan nimetty vastuuvirkamies kaikissa yliopistoissa. Kehittämistyön tueksi yliopistoille tulisi tarjota tietoa, malleja ja apuvälineitä. Lisäksi olisi tarpeellista perustaa opetusministeriön, korkeakoulujen ja sidosryhmien yhteinen esteettömyyden kehittämistoimikunta." Elina Laaksonen: Esteetön opiskelu yliopistoissa http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2005/esteeton_opiskelu_yliopist oissa

5 5 ESTEETÖN OPISKELU KORKEAKOULUISSA ESOK–HANKE 2006-2009 " ESOK- hanke edistää korkeakouluopiskelun esteettömyyttä. Tavoitteena on esteettömien opiskelumahdollisuuksien saavuttaminen kaikille opiskelijoille. Esteettömyystyössä keskeisellä sijalla ovat henkilöstön perehdyttäminen ja kouluttaminen sekä esteettömyyteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvien suositusten laatiminen korkeakouluille."

6 6 ESTEETÖN OPISKELU KORKEAKOULUISSA 2009 Yliopistojen ja ylioppilaskuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Ammattikorkeakoulujen ja opiskelijakuntien tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat Opiskelijajärjestöjen yhdenvertaisuussuunnitelmat Opetusministeriön yhdenvertaisuussuunnitelma ESOK-suositukset Kansainvälinen yhteistyö kaikilla tasoilla  suunnitelmallisuus, yhteistyö ja verkostoituminen lisääntynyt  yhdenvertaisuus nähdään laajasti fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen ympäristön esteettömyytenä

7 7 ESOK-HANKE: ESITYS YHDENVERTAISUUDEN JA ESTEETTÖMYYDEN EDISTÄMISEKSI KORKEAKOULUISSA Opetusministeriö Huolehtii siitä, että korkeakoulutuksen mahdollisuuksien yhdenvertaisuuden toteutumista kuvaavat indikaattorit määritellään ja niitä käytetään säännöllisesti kehittämistyön tukena. Esteettömän opiskelun huominen:  Painopistettä siirrettävä toimeenpanoon ja seurantaan  Esteettömyyden edistäminen sisältyy strategioihin, toiminnan suunnitteluun ja toimintaan  Osa toiminnan laadunvarmistusta  Laajapohjaista yhteistyötä (viranomaiset, korkeakoulut, järjestöt...)


Lataa ppt "Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris, 1.12.2009."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google