Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
S2-tiimin muistiinpanot
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
SUULLINEN HARJOITTELU
Oppimistulokset opettajankoulutuksen näkökulmasta Heini-Marja Järvinen Helsingin yliopisto, opettajankoulutuslaitos.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
ARVIOINTI Vanhempainilta
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
Kielitaito on kilpailuetu
Kielenopetus eri asteilla
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
 Tärkeä ja arvokas asia  Hyödyttää matkoilla, jatko-opinnoissa, ihmissuhteissa yms.  Työelämä edellyttää yhä parempaa kielitaitoa.  Oppimisherkkyys.
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Kielivalinnat 2. luokalla
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetussuunnitelman perusteiden uudistamisen suuntaviivoja kielissä Opetusneuvos Anna-Kaisa Mustaparta Itä kutsuu – Yanzu.
Kielirikasteisen opetuksen ja toiminnan hanke Tampereen kaupunki.
Tervetuloa opiskelemaan kielikeskukseen! into.aalto.fi - palvelut - kielikeskus.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kielikasvatus OPS2016-perusteissa Terhi Seinä Opetushallitus Kieliä kehiin! Tampere
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Tervetuloa kielivalintailtaan
Ops-iltapäivä
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
Ainetyöryhmien työn aloitus
Kieli itseilmaisun välineenä
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Kohtaamisia pelimaailmassa
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Nopolan koulu Opettajien veso
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Maahanmuuttaja opetusryhmässäni
Uusi opetussuunnitelma 2016
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa
3. luokka Mervi Pietilä Perusopetuksen lehtori
A2-kieli-info.
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Esityksen transkriptio:

Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus Kielten oppimistulosten arviointi 2013 Arvioinnin esiin nostamat haasteet opetussuunnitelman kehittämisen näkökulmasta Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus

Kielten opetussuunnitelman perusteet 2016 Vieras kieli englanti, A-oppimäärä Muu vieras kieli, A-oppimäärä Vieras kieli, B1-oppimäärä Vieras kieli B2-oppimäärä Toinen kotimainen kieli ruotsi, A-oppimäärä Toinen kotimainen kieli ruotsi, B1-oppimäärä Toinen kotimainen kieli ruotsi, äidinkielenomainen oppimäärä Toinen kotimainen kieli suomi, A-oppimäärä Toinen kotimainen kieli suomi, B1-oppimäärä Toinen kotimainen kieli suomi, äidinkielenomainen oppimäärä Saamen kieli, A-oppimäärä Saamen kieli B2-oppimäärä Latina, B2-oppimäärä

Kielen opetuksen ja opiskelun tehtävä Kielen-opiskelu-taitojen kehittyminen Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen Ohjaus, eriyttäminen, tuki Oppimista tukeva arviointi Kehittyvä kielitaito: Taito toimia vuorovaikutuksessa Taito tulkita tekstejä Taito tuottaa tekstejä Oppimis-ympäristö, työtavat

Suositusten tarkastelua valmistuvien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden valossa Perustetekstin luonnos Annetaan oppilaille enemmän tilaisuuksia oman työnsä suunnitteluun ja arviointiin esimerkiksi käyttämällä Eurooppalaista kielisalkkua … ohjata oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan… sekä miettiä, millaiset tavat oppia kieltä sopivat kullekin parhaiten… Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esim. Eurooppalaista kielisalkkua… Hyödynnetään tieto- ja viestintä-teknologian mahdollisuuksia kielten opetuksessa nykyistä monipuolisemmin. Tieto- ja viestintätekniikka tarjoaa yhden luontevan mahdollisuuden toteuttaa kieltenopetusta autenttisista tilanteista ja oppilaiden viestintätarpeista lähtien. … kannustaa oppilasta harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti ja myös tieto- ja viestintätekniikkaa käyttäen…

Lisätään autenttista oppimateriaalia ja kontakteja ulkomaisiin kouluihin. Oppilaille… luodaan mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja kansainväliseen yhteydenpitoon jne… ohjataan oppilasta löytämään kohdekielistä aineistoa… Monipuolistetaan arviointia ja tehdään se läpinäkyväksi määrittelemällä kielitaidon ja työskentelyn suhde arvosanassa. Oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin. Arviointi kohdistuu kaikkiin arvioitaviin tavoitekokonaisuuksiin… Tarkennetaan B-kielen tavoitteita ja arviointia. On tehty. Rohkaistaan oppilaita valitsemaan englannin ohella myös muita vieraita kieliä ja opiskelemaan niitä tavoitteellisesti. Oppilaissa herätetään kiinnostus kouluyhteisön ja ympäröivän maailman kielelliseen ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen… Koulussa ohjataan arvostamaan eri kieliä, niiden puhujia ja erilaisia kulttuureita… Oppilasta kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä.

Huomioidaan suullinen kielitaito tasavertaisesti kirjallisen kanssa arvioinnissa. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Nykyaikaistetaan kotitehtäviä ja niiden suoritusmuotoja. Perusteissa ei ole tekstiä kotitehtävistä, mutta muutoin työtavoista on, esim.: Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä… Laulun, leikin, pelillisyyden ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan, jne…

Muita kehittämiskysymyksiä Opetusta ei voida muuttaa pelkästään muuttamalla opetussuunnitelman perusteita. Perusteiden viemiseksi käytäntöön tarvitaan järjestelmällistä täydennyskoulutusta. Tulevissa opetussuunnitelman perusteissa on kuvattu taito toimia vuorovaikutuksessa. Tämä edellyttää, että kuvaukset pitää tuntea. Kielenopiskelutaidot ovat oleellinen osa seuraavia opetussuunnitelman perusteita, edellyttää myös täydennyskoulutusta. Kielet ovat erilaisia, eivätkä samat kriteerit sovellu yhtä hyvin kaikille kielille. Miten tämä ongelma ratkaistaan?

Kielten opettajat joutuvat aina vain useammin tilanteeseen, jossa jollakin oppilaalla on jo opetettavan kielen taitoa. Tarvitaan viisaita pedagogisia ratkaisuja ja materiaaleja. Kieliä opiskellaan usein vuosikausia jopa ylimääräisinä tunteina, mutta oppilaat voivat kokea, että lopputulos ei vastaa oppimiseen uhrattua työmäärää. Kielten opiskeluun pitäisi luoda kannustamiskeinoja. Valinnaisten kielten opiskelu on ollut pitkään laskusuunnassa. Antaako vanhempien koulutustaustan ja oppilaiden jatko-opintosuunnitelmien vahva yhteys tuloksiin viitteitä siitä, että kieliä valitsevat pääasiassa koulutustietoisten vanhempien lapset?

kiitos tack tänan gracias!  благодаром danke tattista vaan dank u wel teşekkür dhanyabaad спасибо kiitos tack tänan gracias!  благодаром danke tattista vaan merci thank you