Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)"— Esityksen transkriptio:

1 Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Johanna Kainulainen & Merja Kauppinen

2 Mitä marraskuun aloitusjaksolla la 11.11. tapahtuu?
ryhmäytymistä ja tutustumista opintokokonaisuuden esittely: opintojen rakentuminen, tavoitteet, sisällöt ja aikataulut opiskelu ja oppiminen Hermolle-opinnoissa: Peda.net ja ryhmäjako oppimistehtävien esittely

3 Keitä olemme?

4 Koulutuksen tavoitteet
kehitetään valmiuksia ohjata ja arvioida vuorovaikutuksen, lukemisen ja kirjoittamisen taitoja ohjataan huomioimaan erilaiset oppijat ja monentyyppiset oppimisympäristöt, erityisesti oppijan ja koulun mediamaailmojen kohtaaminen ohjataan arvioimaan ja kehittämään oppimateriaalia opetukseen ohjataan kehittämään oppijoiden kielitajua monikielisissä ja -kulttuurisissa vuorovaikutustilanteissa.

5 Koulutusjaksot ja niiden ajoitus v. 2016–17
Kielen, kulttuurin ja vuorovaikutuksen ilmiöt (läpäisee kaikki moduulit, purku alkusyksystä 2017) Monimediaiset oppimisympäristöt alakoulun opetuksessa (marras-joulukuu 16) Monilukutaitoiseksi nyt ja tulevaisuudessa (tammi-helmikuu 17) Kohti osallistavia kirjoittamisen taitoja (maalis-huhtikuu 17) Puheviestinnän ja vuorovaikutuksen taidot ja merkitykset (touko-kesäkuu 17)

6 1. Kielen, kulttuurin ja vuorovaikutuksen ilmiöt
kehitetään ymmärrystä kielen merkityksestä yksilölle ja yhteisöille kehitetään tietämystä suomen kielen rakenteesta ja käytöstä sekä niiden merkityksestä oppilaiden kielellisen tietoisuuden ja kielitaitojen kehittämiseksi tarkastellaan kielen eri muotojen, varianttien ja käyttötapojen ominaispiirteitä ja merkitystä yksilölle ja yhteisöille sekä kielen ja kulttuurin moniäänisyyttä tarkastellaan kieltä osana ajattelua, sosiaalistumista ja tilanteen mukaan vaihtelevaa vuorovaikutusta tarkastellaan monikielisyyden eri muotoja yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta hahmotellaan koulun kielitiedon opetuksen tavoitteita ja osaa arvioida niiden toteutumista.

7 2. Monimediaiset oppimisympäristöt alakoulun opetuksessa
pyritään hahmottamaan mediakulttuurin monitahoiset vaikutukset kouluun ja oppilaiden elämään ja huomioimaan ne oppimisessa ja opetuksessa tutkitaan opettajan omaa mediasuhdetta ja sen näkymistä opetuksessa tutustutaan mediakasvatuksen keskeisiin avainalueisiin ja sovelletaan niitä alakoulun opetukseen tutkitaan ja harjoitellaan keskeisiä median tulkinta- ja tuottamistapoja sekä ohjataan oppilaita toimimaan analyyttisesti ja kriittisesti mediatekstien parissa kehitetään äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta monimediaisissa oppimisympäristöissä.

8 3. Monilukutaitoiseksi nyt ja tulevaisuudessa
perehdytään alakoululaiselle keskeisiin tekstiympäristöihin ja teksteillä toimimisen tapoihin sekä niiden kehittämiseen syvennetään käsitystä lukutaidosta osana tiedonhallintaa, yhteisöllistä osallistumista ja yksilönkehitystä perehdytään ymmärtävän lukutaidon kehittämiseen; etsitään keinoja tukea ja arvioida ymmärtävää lukemista eri tilanteissa ja eri oppiaineissa otetaan tuoreita näkökulmia kirjallisuuteen ja sen käyttöön monipuolisesti oppimisen tukena kehitellään oppimisympäristöjä, jotka mahdollistavat elämyksellisen lukutavan ja kasvattavat oppijoiden lukuintoa.

9 4. Kohti osallistavia kirjoittamisen taitoja
tarkastellaan kirjoittamista monipuolisesti osana monilukutaitoa: perehdytään alakoululaisille tyypillisiin tekstiympäristöihin ja teksteillä toimimisen tapoihin perehdytään sekä yksilölliseen että yhteisölliseen kirjoitusprosessiin tarkastellaan kirjoitustaitoa osana tiedonhankintaa, yhteisöllistä osallistumista ja yksilönkehitystä kootaan tapoja tukea kirjoitustaidon kehittymistä ja perehdytään kirjoittamisen arviointiin.

10 5. Puheviestinnän ja vuorovaikutuksen taidot ja merkitykset
tarkastellaan puheviestinnän ja vuorovaikutuksen merkitystä ja niiden aitoa ilmenemistä erilaisissa kouluyhteisön viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa sekä kasvokkaistilanteissa että virtuaalisissa ympäristöissä tarkastellaan vuorovaikutusosaamista sekä oman että oppilaan osaamisen näkökulmista tarkastellaan sitä prosessia, jossa vuorovaikutuksessa opitaan vuorovaikutuksesta.

11 Miten opiskelemme?

12 Pienryhmät Opiskeluaikataulu neuvotellaan Ryhmä 1: Ryhmä 2: Ryhmä 3:

13 Mitä & miten on tarkoitus opiskella & oppia?
Esim. käsitteet ja mallinnukset ja niiden testaaminen ja jalostaminen omassa työssä SISÄLTÖTIETO, esim. ’monilukutaito’ PEDAGOGINEN SISÄLTÖTIETO, esim. heikon kirjoittajan tukeminen PEDAGOGINEN TIETO, esim. yhteistoiminnallisiin työtapoihin ohjaaminen e-alustoilla Reflektoinnit Vertaispalautteen antaminen Opetuskokeilut Oppimateriaalin tuottaminen Esim. yhteistoiminnallinen oppiminen, blended learning koulutuksessa Esim. erilaiset palautteenannon tavat tekstin tuottamisessa Suullinen kasvokkaispalaute Kommenttivideot ja kirjalliset kommentit

14 Moduulien ja koko opintojakson arviointi


Lataa ppt "Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google