Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Evästystä paikalliseen ops-työhön

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Evästystä paikalliseen ops-työhön"— Esityksen transkriptio:

1 Evästystä paikalliseen ops-työhön
Maila Eichhorn Minna Harmanen Leena Nissilä

2 Miten perehdymme perusteisiin?
Miten koulun kaikki opettajat saisivat käsityksen suosituksen päälinjoista? Entä oppilaat, huoltajat ja muut yhteistyökumppanit? Mitkä ovat suurimmat erot opetussuunnitelmasuosituksen ja oman koulun nykyisen paikallisen opetussuunnitelman välillä? Mitkä näkökulmat tai asiat opetussuunnitelmasuosituksessa tuntuvat kaikkein tärkeimmiltä tai innostavimmilta? Missä opetussuunnitelmasuosituksen sisältämissä tehtävissä olemme jo edenneet pitkälle, mitkä ovat vahvuuksiamme? Missä opetussuunnitelmasuositus eroaa eniten nykyisestä työskentelytavasta, mitkä ovat tärkeimmät kehittämiskohteet?

3 Miten paikallinen prosessi toimii?
Tehdäänkö laadinnassa ja opetuksessa yhteistyötä muiden Suomi-koulujen kanssa? Kenen kanssa yhteistyötä tehdään? Mitä asioita voidaan valmistella yhdessä? Laaditaanko yksi maakohtainen opetussuunnitelma vai sekä maakohtainen että koulukohtainen opetussuunnitelma? Mitkä ovat parhaita tapoja saada oppilaat ja huoltajat mukaan suunnittelutyöhön ja mihin yhteistyössä kannattaa keskittyä? Miten huolehditaan kodin ja Suomi-koulun yhteistyötä käsittelevien osuuksien laatimisesta? Ketkä muut ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita; missä asioissa ja miten heidän kanssaan työskennellään?

4 Mikä edistää työn onnistumista?
Miten prosessin johtaminen järjestetään ja miten johtamista tuetaan? Miten työ vaiheistetaan (ja miten linjataan maatason ja koulutason vastuut ja tehtävät)? Miten työ käytännössä organisoidaan ja resursoidaan eli kuka tekee, missä, milloin ja miten? Miten eri toimijoiden tehtävät ja vastuut määritellään niin, että ne ovat kaikkien työssä mukana olevien tiedossa? Miten toteutetaan oppilaiden ja huoltajien osallistuminen työhön? Mitkä sidosryhmät pyritään saamaan mukaan työhön ja miten? Kenen toimesta, miten, milloin ja minkä kanavien kautta työn tavoitteista, vaiheista, organisoinnista ja osallistumisen mahdollisuuksista viestitään? Miten opettajien kouluttamisesta huolehditaan?

5 Miten suomen kielen, kirjallisuuden ja oppimiskokonaisuuksien osuudet laaditaan?
Millä tavoin tavoitteet ja sisällöt jaetaan tietyille ikä- ja taitotasoryhmille? Miten opetussuunnitelma tukee vuosikohtaista opetuksen suunnittelua? Miten oppimisympäristö ja työtavat kuvataan niin, että ne edistävät vuorovaikutusta, osallistumista ja yhteisöllistä tiedon rakentamista ja tukevat kaikkien oppilaiden oppimista? Miten kuvataan ohjaus, eriyttäminen ja tuki niin, että se antaa opettajalle hyvät työkalut tunnistaa oppilaiden tuen tarpeet ja taidon tarjota tukea? Oppimisen arvioinnissa korostuu arvioinnin monipuolisuus ja jatkuvuus sekä sen kannustava ja oppimista tukeva tehtävä. Miten tämä näkyy arvioinnin kuvauksessa?

6 Miten koulutamme henkilöstöä?
Kenelle kuuluu vastuu täydennyskoulutusasioista ja osaamisen pitkäkestoisesta kehittämisestä? Ketkä ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa sitä? Miten täydennyskoulutus organisoidaan ja resursoidaan? Miten henkilöstön osaamistarpeita voisi kartoittaa? Mitä koulutusta ja osaamisen päivittämistä tarvitaan? Miten koulutusta voitaisiin toteuttaa yhdessä toisten Suomi-koulujen kanssa?

7 Mistä unelmoimme? Millainen on oma unelmamme hyvästä oppimisesta?
Millainen on hyvinvoiva Suomi-koulu eri osapuolten silmin? Millainen on unelmakoulu oppilaittemme mielestä? Mitkä asiat auttavat oppimaan ja viihtymään koulussa? Millainen on unelmakoulu opettajien mielestä? Millainen on unelmakoulu oppilaittemme huoltajien mielestä? Mitkä asiat edistävät jo nyt koulussamme oppilaiden hyvää kasvua ja oppimista? Mikä on niin arvokasta, että sitä kannattaa vaalia? Miten sitä kehitetään edelleen? Mitä asioita tai toimintatapoja lähdemme muuttamaan, jotta oppilaiden kasvu ja oppiminen menisivät koulussamme entistä parempaan suuntaan? Miten eri osapuolten näkemykset unelmakoulusta muuttavat suuntaamme/työtämme? Miten työtä voitaisiin entistä paremmin tehdä yhdessä?


Lataa ppt "Evästystä paikalliseen ops-työhön"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google