Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi."— Esityksen transkriptio:

1

2 HS 10.10

3 Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää
Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi ilmiöviikko vuodessa? ”Jokaisen oppilaan opintoihin kuuluu vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus vuodessa”, opetusneuvos Erja Vitikka Opetushallituksesta tiivistää kansallisen linjauksen. Teema on koulujen päätettävissä. ”Pituutta ei määrätä. Se voi kestää viikon, kuukauden tai kokonaisen jakson. Yksi päivä ei ole riittävä”, Vitikka sanoo. Hyökkälän koulussa on yksi monialaisten opintojen viikko 1-9 luokilla lukuvuoden aikana Lisäksi opettajat tekevät yhteisiä oppiaineiden välisiä projekteja,

4 Alakoulussa vko 12: Suomi 100 v
Yläkoulussa vko 14: 7 lk: arjen taidot 8 lk: terve elämä 9 lk: vastuullinen ja aktiivinen kansalainen

5 Mikä muuttui tuntijaossa? Tuliko enemmän valinnaisuutta?
Näkyviä muutoksia ovat ruotsin ja englannin opetuksen aikaistuminen. Tuntimäärät eivät lisääntyneet, mutta useimmissa alakouluissa ruotsi (B1-kieli) alkaa nyt kuudennella ja englanti (A1-kieli) ensimmäisellä tai toisella luokalla. Yhteiskuntaoppi alkaa neljännellä luokalla. Tuusulassa englannin kieli alkaa kolmannella, ruotsi kuudennella luokalla. Yhteiskuntaoppi alkaa neljännellä luokalla.

6 Valinnaisuustunteja sijoittuu myös alaluokille
Valinnaisuustunteja sijoittuu myös alaluokille. Esimerkiksi kotitaloutta pääsee joissakin kouluissa opiskelemaan jo neljännellä luokalla. Tuusulassa neljäsluokkalaiset valitsevat joko kuvaamataitoon tai musiikkiin liittyvän valinnaisaineen, jota opiskellaan –luokilla Yläkoulun valinnaiset: käsityötä 7. luokalla 1 vvt (pakollisten kahden tunnin lisäksi), lisäksi oppilas valitsee yhden taito- ja taideaineen valinnaisen, jota on 8. ja 9. luokalla kummallakin 2 vvt. Lisäksi 8-9 luokilla 4 tuntia valinnaisia aineita viikossa.

7 Digitalisoituuko peruskoulu? Pitääkö kaikkien opetella koodaamaan?
”Eri välineet, kuten tietokoneet, tabletit, puhelimet, ovat varmasti enemmän koulun arkea kuin aiemmin”, arvioi opetusneuvos Leo Pahkin Opetushallituksesta. ”Lähtökohdissa ja resursseissa on eroja, eikä esimerkiksi digilaitteiston saaminen ajan tasalle tapahdu hetkessä. Tässäkin on mahdollista bring your own device -ajattelu, kuten liikuntavälineissä.” Koodaamisen ensi askeleet eivät Pahkinin mukaan suuria vaadi opettajalta. Kaikista oppilaista ei ole tarkoitus tehdä koodareita, mutta kaikki oppivat, miten tietokone ymmärtää käskyjä. Hyökkälän koulussa on tällä hetkellä kaksi tietokoneluokkaa, n. 70 kannettavaa tietokonetta ja n. 100 tablettia oppilaiden käytössä. Opettajia on koulutettu ja mahdollisuuksia lisäkoulutukseen on. Sähköiset oppikirjat ovat kunnassa koekäytössä.

8 Istutaanko enää luokkahuoneissa? Käytetäänkö oppikirjoja?
Luokkahuoneissa opiskellaan edelleen, mutta ei välttämättä enää pelkästään pulpeteissa istuen. Opetussuunnitelma ei ota kantaa tilakysymyksiin. Tuusulan ops: Oppimisympäristöt eivät rajoitu koulun sisä- ja ulkotiloihin, vaan opetuksessa hyödynnetään muun muassa ympäröivää luontoa, kulttuurikohteita ja yrityksiä. Hyökkälän yläkoulussa kalustetaan parasta-aikaa osa luokista uuden opetussuunnitelman mukaisiksi, toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä ajatellen. Alakoulun kalustesuunnittelu parhaillaan käynnissä

9 Miten arviointi muuttui
Miten arviointi muuttui? Annetaanko alakouluissa enää lainkaan numeroita? Lain linjaus on pitkään ollut, että numerot ovat todistuksessa pakollisia ainoastaan vuosiluokilla kahdeksan ja yhdeksän. Nyt lain henki on avattu opetussuunnitelmassa ja se on lähtenyt leviämään. Tuusulan opetussuunnitelma: 1-5. luokkien arviointi on sanallinen 6-luokan keväästä lähtien numeroarviointi Oppimista seurataan sähköisen oppimisprofiilityökalun avulla (laaja-alaisen osaamisen arviointi), oppilaan- , vanhempien ja opettajan väliset keskustelut käydään tämän arvioinnin pohjalta

10 Ohjaus- ja seurantakeskustelu vastaa väliarviointia
Yläkoulussa on mahdollista antaa myös numeerinen väliarviointi (Hyökkälän koulun käytäntö)


Lataa ppt "HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google