Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa"— Esityksen transkriptio:

1 Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa
OPH:n artikkelin tiivistelmä

2 Nykyiset linjaukset… Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin perustein. Päättöarvioinnissa määritellään, miten hyvin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut perusopetuksen oppimäärän mukaiset tiedot ja taidot eri oppiaineissa. Oppilaita ei verrata toisiinsa vaan päättöarvosanan on kuvattava osaamisen tasoa.

3 Linjaukset… Päättöarviointi perustuu näyttöön. Siksi
oppilaalle on annettava monipuolisesti ja riittävästi mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan. monipuolinen = suullisesti, kirjallisesti, erilaisin näytöin, keskustellen… riittävä = erilaisia uusintamahdollisuuksia, myös riittävästi aikaa suoriutua tehtävästä, kokeesta tai muusta näytöstä Yllä olevat ovat erityisen tärkeitä oppilaille, joilla oppimisvaikeuksia tai puutteellinen suomen kielen taito.

4 Päättöarvosanan muodostaminen
Tulee perustua oppilaan osaamiseen perusopetuksen päättövaiheessa vuosiluokilla 8-9. Ei voida muodostaa eri vuosiluokkien arvosanoista matemaattisen kaavan mukaan. Opettajan tulee antaa oppilaalle ja huoltajalle palautetta oppilaan osaamisen tasosta suhteessa päättöarvioinnin kriteerien määrittelemään hyvän osaamisen tasoon (kahdeksannen ja yhdeksännen luokan aikana).

5 Päättöarvosanan muodostaminen
Osaamisella tarkoitetaan enemmänkin jäsentyneen tieto – ja taitorakenteen muodostumista ajattelun tiedon hankinnan tiedon käsittelyn tiedon soveltamisen taitojen kehittymistä kuin yksittäisten sisältöjen hallintaa.

6 Päättöarvioinnin hyvän osaamisen kriteerien luonne ja käyttö
Joidenkin osa-alueiden heikomman osaamisen voi kompensoida muiden osa-alueiden kriteeritason ylittämisellä. Oppilas on saavuttanut vaadittavat tiedot ja taidot VÄLTTÄVÄSTI (nro 5), mikäli oppilas pystyy osoittamaan JOSSAIN MÄÄRIN kriteerien edellyttämää osaamista. Oppilaan lievätkin oppimisvaikeudet ja maahanmuuttajataustaisen oppilaan suomen kielen puutteet tulee ottaa arvioinnissa huomioon; monipuolinen ja riittävä näyttömahdollisuus.

7 Opsissa painotettu oppiaine ja päättöarviointi
Li, vieras kieli (en), kielikylpy, musiikki, kuvataide: Oppilaiden yhdenvertaisuuden vuoksi pitää oppilaita arvioida perusopetuksen päättyessä suhteessa valtakunnallisiin tavoitteisiin ja käyttää hyvän osaamisen kriteereitä (ei siis suhteessa koulukohtaisiin tavoitteisiin).

8 Koulussa on tarpeen keskustella asiasta ja siten….
varmistaa, että opettajilla on yhteinen käsitys arvioinnin perusteista ja linjauksista. varmistaa, että käytännöt ovat eri opettajilla ja eri oppiaineissa yhdenmukaiset.


Lataa ppt "Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google