Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KUNTIEN RAAKAMAAHANKINNAN SEURANTA
Advertisements

Kuntauudistuksen muutostuki Muutosviestintä kunta- ja sote-uudistuksessa – iltapäiväseminaari Neuvotteleva virkamies Ville-Veikko Ahonen, VM
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Development of Forms of Community Participation in the Evaluation of the Quality of General Education in the Murmansk Region Projektin tavoitteet, toimet.
Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski,
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
ONKO ULKOISTAMINEN TURVALLISTA?
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Kerinkallio, Mairenkatu luovutusmenettely
Kyläsuunnittelumalli
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ympäristövaikutusten arviointi
Ympäristöministeriö / Katri Tulkki / Kauppa yhdyskuntien kehityksessä1 Palvelurakenteen kehittämisen työkaluja.
Toimintasuunnitelma & Vuosikertomus Alueelliset järjestöpäivät
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät Seinäjoki Puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.
Mikä on riittävä rakennusinventointi?
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Itämeri –strategia ja toimenpideohjelmat - mitä uutta odotettavissa Itä-Suomen EAKR – toimenpideohjelman seurantakomitean kokous Kajaani, Neuvotteleva.
Yhteispalvelulaki ja yhteispalvelusopimus pilotoinnin perustana
Toimenpiteet vuosittain vuosi 2011 Entisen liimatehtaan alue, maaperä-tutkimus ja kunnostussuunnitelma € Torin ympäristön rakennettavuusselvitys9.
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Jyväskylä Paviljonki.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
Tarkastuslautakunta 50 § Tulosalueiden johtajien selvitykset ajankohtaisista asioista ja tavoitteiden toteutumisesta vuonna Tulosalueiden.
KOMMUNIKATIIVINEN SUUNNITTELU JA SUUNNITTELUARGUMENTAATIO
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
Työ- ja elinkeinokeskus EAKR- ja ESR-rahoitus Pohjois- Savossa 2007 – Microteknia, Kuopio.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Seudullisten työryhmien tulokset kaudella Maankäyttötyöryhmä Liikennejärjestelmätyöryhmä Asuntopoliittinen työryhmä Teknisten palvelujen työryhmä.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Oikeustapauksia ”Pacta sunt servanda”?.
Järjestelyerät TVA-lisään 220 euroa ja henkilökohtaiseen lisään 330 euroa. Lisäksi on sovittu, että koulunjohtajien palkkausta tarkastellaan erikseen.
Jarmo Toivanen ja Erkki Rämö
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund Matti Holopainen Kunnat maanomistajana Suomessa Kuntien maaomaisuus Kuntien kiinteistöomaisuus (rakennukset)
Asiakaspalvelu 2014 Toimintamallin ja toimintaympäristön pilotointi v.1.0 Pilotoinnin seuranta
Maankäytön suunnittelu kunnallisessa päätöksenteossa kaavoituspäällikkö Tarja Outila/ Rovaniemi.
Avoimen tiedon ohjelman toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmasta  Toimintasuunnitelma syksyksi 2014 on koottu ohjelman keskeisistä suunnitteludokumenteista.
Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta
Green Office –ympäristöjärjestelmä
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
Varhaiskasvatuksen talousarvio
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
PRS-palvelun VN:n periaatepäätöksen valmistelu
Varhaiskasvatuksen tietotuotannon nykytila ja haasteet Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto.
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
1.6. Matkakeskus 1. Keskustan kehittäminen Kustannukset: Aikataulu:
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
3D-kiinteistönmuodostus
prosessit Asemakaava Tonttijako Tontin rekisteröinti Rakennuslupa
Asemakaavan tietosisältö
3D-kiinteistönmuodostaminen prosessit
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
Myyntitavoitteiden tarkentaminen
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund

Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS ASEMAKAAVOITUS KAAVAN TOTEUTUMISEN VARMISTAMINEN TONTINLUOVUTUS KUNNALLISTKNIIKAN JA RAKENNUSTEN RAKENTAMINEN KARTOITUS, INVENTOINTI JA SEURANTA TONTTIJAOT JA KIINTEISTÖNMUODOSTUS KAAVAN TOTEUTUMISEN EDISTÄMINEN YLEISKAAVALLINEN TARKASTELU

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund Maankäyttösopimuksia koskevat linjaukset kunnan maapoliittisessa ohjelmassa  Keskeiset kasvualueet tulisi rajata maankäyttösopimusten ja kehittämiskorvauksen käytön ulkopuolelle kunnan maanhankinnan kohteeksi.  Yksityisen maan merkittävä kaavoittaminen maankäyttösopimuksin tulee perustua tapauskohtaisiin kattaviin kaavataloudellisiin ja palvelutuotannon kokonaisvaikutuksia koskeviin selvityksiin.  Maankäyttösopimuksen tekemiselle ja kehittämiskorvauksen käyttämiselle ei ole tarkoituksenmukaista asettaa sisällöllisiä tai kustannusvastuuta koskevia rajoituksia.  Tulisi määritellä vaikutusten minimiraja (esim. rakennusoikeuden määrä tai arvo), jota pienemmissä kaavoitushankkeissa maankäyttösopimus ei ole kunnan kannalta tarkoituksenmukainen.  Kehittämiskorvauksen osalta laissa on määrätty maanomistajan enimmäisvastuut, joiden mukaiset taloudelliset vaikutukset kunnan tulisi tapauskohtaisesti selvittää jo kaavahankkeen edellytyksiä selvitettäessä siltä varalta, että maankäyttösopimukseen ei päästä. Veronmaksajien etujen mukaista ei ole ryhtyä kaavoitushankkeisiin, jotka ovat kokonaisvaikutuksiltaan selkeästi kunnalle taloudellinen epäonnistuminen tai merkittävä riski sellaiseen.

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund Maankäyttösopimusprosessi  A. Yksityisen maan asemakaavoittamisen ja kaavan toteuttamisen edellytysten selvittäminen  Asemakaavoitushankkeen edellytysten ja vaikutusten alustava arviointi  Sopivuus kaavoitusohjelmaan  Asemakaavoitushankkeen vaikutusalueen selvittäminen  Kuntatalouteen kohdistuvien vaikutusten arviointi  Kaavataloudellisten (kunnallistekniikka, päiväkodit, koulut ja terveyspalvelut) vaikutusten alustava arviointi  Maankäyttösopimuksen vaikutusten ja edellytysten arviointi  Mahd. kehittämiskorvauksen määräämisen vaikutustenselvittäminen  Sopimusosapuolten tavoitteiden/reunaehtojen asettaminen/selvittäminen  Maankäyttösopimuksen toteutumismahdollisuuksien arviointi  Kunnan kehittämiskorvauksen käyttämisvalmiuden selvittäminen  Asemakaavoituksen käynnistämistä koskevan sopimuksen tarpeen selvittäminen  Asemakaavoituksen käynnistämistä/käynnistämättä jättämistä koskeva päätös

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund Maankäyttösopimusprosessi  B. Asemakaavoituksen käynnistämistä koskevan sopimuksen valmistelu ja laatiminen  Maankäyttösopimuksen tavoitteiden/reunaehtojen määrittely sekä kunnan että yksityisen osapuolen osalta  Asemakaavan laatimisen kustannusten arviointi  Asemakaavoituksen tehtävien ja kustannusten jakaminen  Sopimuksen työstäminen/kokoaminen  Sopimuksen allekirjoittaminen ennen kaavan valmistelun ja laatimisen käynnistämistä  Sopimuksen toteutumisen seuranta

Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund Maankäyttösopimusprosessi  C. Maankäyttösopimuksen valmistelu, sopiminen ja seuranta  Tiedottaminen aikomuksesta tehdä maankäyttösopimus  Maankäyttösopimuksen tavoitteiden/reunaehtojen tarkentaminen  Kaavataloudellinen tarkastelu, jonka pohjalta voidaan arvioida kustannusvastuiden ja tuottojen jakautumista  Maankäyttösopimuksen työstäminen/kokoaminen  Maankäyttösopimuksen allekirjoittaminen kaavaluonnoksen nähtävillä olon jälkeen ja ennen asemakaavan hyväksymistä  Kaava-alueen rajauksen tarkistamistarpeen ja mahdollisuuden arviointi ottaen huomioon kunnan taloudelliset mahdollisuudet tai kehittämiskorvauksen määräämisen valmistelun käynnistäminen mikäli maankäyttösopimukseen ei päästä  Maankäyttösopimuksen täytäntöönpanon käynnistäminen asemakaavan hyväksymisen ja lainvoimaistumisen jälkeen  Maankäyttösopimuksen toteutumisen seurannan järjestäminen  Maankäyttösopimuksen toteutumisen seuranta