Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maankäytön suunnittelu kunnallisessa päätöksenteossa kaavoituspäällikkö Tarja Outila/ Rovaniemi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maankäytön suunnittelu kunnallisessa päätöksenteossa kaavoituspäällikkö Tarja Outila/ Rovaniemi."— Esityksen transkriptio:

1 Maankäytön suunnittelu kunnallisessa päätöksenteossa kaavoituspäällikkö Tarja Outila/ Rovaniemi

2 Kaavoituksen historia 1734 rakennuskaari Rakennusjärjestykset kaupunkien itsehallinnon normi Asemakaavat kaupungeissa useamman vuosisadan ajan: painotukset kruunun vallan ja itsehallinnon välillä Rakennuslaki 1958 : asemakaava, rakennuskaava, yleiskaava, seutukaava, rantakaava, alistusmenettely Maankäyttö- ja rakennuslaki 1999 (voimaan 1.1.2000): asemakaava, yleiskaava (pääsääntö oikeusvaikutteinen), yhteinen yleiskaava, maakuntakaava, vat:t:, alistusmenettelystä luovuttiin; kunnan kaavoitusmonopoli!

3 Organisaatio

4 Perusprosessi 1. Maan- käytön strateginen suunnittelu 2. Maankäyttö 3. Kaavan toteuttaminen 4. Lupien käsittely 5. Maan- käytön toteutumisen seuranta ja arviointi

5 1. Maankäytön strateginen suunnittelu 1.1 Alueiden käytön strategian laatiminen/ päivittäminen 1.2 Kaavoitusohjelma n laatiminen valtuustokausittain ja päivittäminen vuosittain 2. Maankäyttö 2.1 Maapoliittisen ohjelman laatiminen/ päivittäminen vuosittain 2.2 Maanhankinta 2.3 Kaavan pohjakartan tarkistus ja mahdollinen laatiminen 2.4 Kaavan vireilletulo 2.5 Kaavaluonnoksen käsittely 2.6 Kaavan ehdotusvaihe 2.7 Kaavan hyväksyminen 2.8 Oikaisukehotus ja muutoksenhaku 2.9 Kaavan voimaantulo 2.10 Tonttijako 2.11 Tontin lohkominen ja yleisten alueitten lohkominen 3. Kaavan toteuttaminen 3.1 Investointiohjelma n laatiminen 3.2 Yleisten alueiden maanomistuksen varmistaminen, työlupa tai kiinteistökauppa 3.3 Työohjelman laatiminen 3.4 Kunnallistekniikan ja ympäristön suunnitteluttamine n 3.5 Kunnallistekniikan ja ympäristön rakennuttaminen 3.6 A Tonttien luovuttaminen - Asuntotontit 3.6 B Tonttien luovuttaminen – Teollisuus- ja liiketontit 4. Lupien käsittely 4.1.A Rakennusluvan hakeminen 4.1.B Rakennusluvan hakeminen 4.2 Poikkeamisluvan ja suunnittelutarve- ratkaisun hakeminen 4.3 Ympäristöluvan hakeminen 5. Maankäytön toteutumisen seuranta ja arviointi 5.1 Maankäytön strategisen suunnittelun seuranta ja arviointi 5.2 Maankäytön seuranta ja arviointi 5.3 Kaavojen ajantasaisuuden seuranta 5.4 Kaavan toteuttamisen seuranta Maanhankinta ja jalostaminen – osaprosessit vaiheineen

6 Tiimeihin jakautuminen HallintoKaavoitusTonttipalvelutPaikkatieto Vetäjä: Tarja Vetäjä: TainaVetäjä: Sakari Tarja Rauni Eija Timo Raitio Kaisa Tarja Jorma Kaisu Taneli Markku Petteri Janne Nicholas Timo Hätönen Taina Ilkka Matti Teija Seppo Sinikka (Teija, Jukka) Jukka Sakari Outi Juhani Matti

7 Asukas kaavoituksessa Osallinen Maanomistaja Yleiskaava: Yleiskaava ei saa aiheuttaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle kohtuutonta haittaa. (MRL 39 § 2. mom.) Rantaosayleiskaavat/ kyläyleiskaavat: mitoitusrantaviiva, emätilaperiaate, hehtaariperiaate Asemakaava: Asemakaavalla ei myöskään saa asettaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle sellaista kohtuutonta rajoitusta tai aiheuttaa sellaista kohtuutonta haittaa, joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämättä voidaan välttää. (MRL 54 § 3. mom.) Kohtuullisuuden arviointi: esim. voiko maanomistaja käyttää aluettaan rakentamiseen? yleispiirteisemmän kaavan ohjausvaikutus? kaavamääräykset ?

8 Kaavatori

9 Toimielimet Kaupunginvaltuusto: ylin päätösvalta KH: valmistelee kv:lle tehtävät esitykset, valmistelupakko, valmistelun keskittäminen Lautakunnat; asiat valmistellaan esittelijän johdolla; merkittävää päätösvaltaa Arvovalinnat, edustuksellinen demokratia, tarkoituksenmukaisuusharkinta kaavoituksessa!

10 Maankäyttöä koskevat päätökset Strategiat: kaupunkistrategia, muut strategiat Strategiaa toteuttavat ohjelmat Talousarvio ja taloussuunnitelmat Maapolitiikka Kaavat: maakuntakaavat, Investoinnit Maan luovutus Palvelujen järjestäminen Verotus

11 Strategiat ja ohjelmat Kaupunkistrategia (KV 14.11.2012) Rovaniemen alueidenkäyttöstrategia (KV 25.8.2012) Rovaniemen kaavoitusohjelma 2009-2012 (KV 23.1.2012) Rovaniemen maapoliittinen ohjelma (KV 13.10.2008) Rovaniemen ilmasto-ohjelma (KV 19.12.2011) Rovaniemen liikennejärjestelmäsuunnitelma (KV 12.11.2012) Rovaniemen ikäpoliittinen strategia (KV 14.4.2008) Rovaniemen matkailun kehittämisohjelma (KV 23.1.2012) Rovaniemen elinkeino-ohjelma (KV 14.6.2010)

12

13 http://www.rovaniemi.fi/suomeksi/Palveluhakem isto/Kaavat-ja-kiinteistot/Kaavoitus

14 http://www.rovaniemi.fi/suomeksi/Palveluhakemisto/Kaa vat-ja-kiinteistot/Kaavatori

15 http://www.ymparisto.fi/default.as p?node=230&lan=fi

16

17 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet

18 Maakuntakaavoitus (MRL 28§) Maakuntakaavan sisältövaatimukset Maakuntakaavaa laadittaessa on valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet otettava huomioon siten kuin siitä edellä säädetään. Kaavaa laadittaessa on kiinnitettävä huomiota maakunnan oloista johtuviin erityisiin tarpeisiin. Kaava on mahdollisuuksien mukaan yhteen sovitettava maakuntakaava-alueeseen rajoittuvien alueiden maakuntakaavoituksen kanssa. Luonnonsuojelulain (1096/1996) 7 ja 77 §:ssä tarkoitettujen luonnonsuojeluohjelmien ja -päätösten sekä 32 §:ssä tarkoitettua maisema-aluetta koskevien perustamispäätösten tulee olla ohjeena kaavaa laadittaessa.(1096/1996) Kaavaa laadittaessa on kiinnitettävä erityisesti huomiota: 1) maakunnan tarkoituksenmukaiseen alue- ja yhdyskuntarakenteeseen; 2) alueiden käytön ekologiseen kestävyyteen; 3) ympäristön ja talouden kannalta kestäviin liikenteen ja teknisen huollon järjestelyihin; 4) vesi- ja maa-ainesvarojen kestävään käyttöön; 5) maakunnan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin; 6) maiseman, luonnonarvojen ja kulttuuriperinnön vaalimiseen; sekä 7) virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyyteen. Kaavaa laadittaessa on myös pidettävä silmällä alueiden käytön taloudellisuutta ja sitä, ettei maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle aiheudu kohtuutonta haittaa. Kaavaa laadittaessa on selvitettävä, kenen toteutettavaksi kaava ja sen edellyttämät toimenpiteet kuuluvat. Edellä tässä pykälässä mainitut seikat on selvitettävä ja otettava huomioon siinä määrin kuin maakuntakaavan tehtävä yleispiirteisenä kaavana edellyttää.

19 Oikeusvaikutukset (MRL 33 §) Maakuntakaavan oikeusvaikutukset muuhun suunnitteluun ja viranomaistoimintaan Maakuntakaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa yleiskaavaa ja asemakaavaa sekä ryhdyttäessä muutoin toimenpiteisiin alueiden käytön järjestämiseksi. Viranomaisten on suunnitellessaan alueiden käyttöä koskevia toimenpiteitä ja päättäessään niiden toteuttamisesta otettava maakuntakaava huomioon, pyrittävä edistämään kaavan toteuttamista ja katsottava, ettei toimenpiteillä vaikeuteta kaavan toteuttamista. Maakuntakaava ei ole oikeusvaikutteisen yleiskaavan eikä asemakaavan alueella voimassa muutoin kuin 1 momentissa tarkoitetun kaavojen muuttamista koskevan vaikutuksen osalta.

20 Esimerkkejä Linkit Rovaniemi ja Uudenmaan maakuntakaava

21 Yleiskaava Yleiskaavan sisältövaatimukset Yleiskaavaa laadittaessa on maakuntakaava otettava huomioon siten kuin siitä edellä säädetään. Yleiskaavaa laadittaessa on otettava huomioon: 1) yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys; 2) olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyväksikäyttö; 3) asumisen tarpeet ja palveluiden saatavuus; 4) mahdollisuudet liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, sekä energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ympäristön, luonnonvarojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla; 5) mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön; 6) kunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset; 7) ympäristöhaittojen vähentäminen; 8) rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen; sekä 9) virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys. Edellä 2 momentissa tarkoitetut seikat on selvitettävä ja otettava huomioon siinä määrin kuin laadittavan yleiskaavan ohjaustavoite ja tarkkuus sitä edellyttävät. Yleiskaava ei saa aiheuttaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle kohtuutonta haittaa.

22 Yleiskaava

23 Yleiskaavatyypit

24

25

26 Esimerkit strateginen ja aluevaraus yleiskaava Rovaniemi yleiskaava 2015 Keskustan osayleiskaava Kylä- ja rantaosayleiskaavat erikseen

27 Asemakaava Asemakaavan sisältövaatimukset Asemakaavaa laadittaessa on maakuntakaava ja oikeusvaikutteinen yleiskaava otettava huomioon siten kuin siitä edellä säädetään. Asemakaava on laadittava siten, että luodaan edellytykset terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle elinympäristölle, palvelujen alueelliselle saatavuudelle ja liikenteen järjestämiselle. Rakennettua ympäristöä ja luonnonympäristöä tulee vaalia eikä niihin liittyviä erityisiä arvoja saa hävittää. Kaavoitettavalla alueella tai sen lähiympäristössä on oltava riittävästi puistoja tai muita lähivirkistykseen soveltuvia alueita. Asemakaavalla ei saa aiheuttaa kenenkään elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen. Asemakaavalla ei myöskään saa asettaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle sellaista kohtuutonta rajoitusta tai aiheuttaa sellaista kohtuutonta haittaa, joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämättä voidaan välttää. Jos asemakaava laaditaan alueelle, jolla ei ole oikeusvaikutteista yleiskaavaa, on asemakaavaa laadittaessa soveltuvin osin otettava huomioon myös mitä yleiskaavan sisältövaatimuksista säädetään.

28 Asemakaava

29

30 Vähittäiskauppa 71 c § (8.4.2011/319)(8.4.2011/319) Vähittäiskaupan suuryksiköiden sijoittuminen Vähittäiskaupan suuryksiköiden ensisijainen sijaintipaikka on keskusta-alue, ellei muu sijainti kaupan laatu huomioon ottaen ole perusteltu. Merkitykseltään seudullisen vähittäiskaupan suuryksikön sijoittaminen maakuntakaavan keskustatoiminnoille tarkoitetun alueen ulkopuolelle edellyttää, että vähittäiskaupan suuryksikön sijoituspaikaksi tarkoitettu alue on maakuntakaavassa erityisesti osoitettu tähän tarkoitukseen.

31

32

33

34 Poikkeamispäätökset Maankäyttö valmistelle Kh ratkaisee MRL 171-174§


Lataa ppt "Maankäytön suunnittelu kunnallisessa päätöksenteossa kaavoituspäällikkö Tarja Outila/ Rovaniemi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google