Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta"— Esityksen transkriptio:

1 Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta
RYHMÄ 4

2 Asiasta maankäyttö- ja rakennuslaissa
94 § Katualueen siirtyminen kunnalle Kun asemakaava hyväksytään alueelle, jolla ei ole ollut asemakaavaa, kunta saa omistukseensa katualueen, joka ei sille ennestään kuulu, kiinteistönmuodostamislain mukaisella kiinteistötoimituksella. Katualueen korvaamisesta säädetään 104 §:ssä. Kunnan omistukseen 94 §:n mukaan siirtyvästä katualueesta kunta on velvollinen suorittamaan maanomistajalle korvausta siltä osin kuin luovutettavan alueen pinta-ala ylittää 20 prosenttia hänen kysymyksessä olevalla asemakaava- alueella omistamastaan maasta tai on suurempi sitä rakennusoikeuden määrää, jonka saa rakentaa hänelle jäävälle maalle tällä asemakaava-alueella. Korvausvelvollisuuden määrittelyssä ei oteta huomioon asemakaavassa maa- ja metsätalousalueeksi tai vesialueeksi osoitettua aluetta. Edellä 1 momentissa tarkoitetun luovutettavan alueen määrä lasketaan ensimmäisen asemakaavan mukaan. Muussa kuin 1 momentin mukaisessa tapauksessa kunta on velvollinen suorittamaan katualueesta maanomistajalle korvauksen, joka määrätään soveltaen lunastuslain säännöksiä korvauksen perusteista, ei kuitenkaan lain 36 §:ää. Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, kunta on velvollinen suorittamaan katualueesta maanomistajalle korvauksen, jos luovuttaminen korvauksetta on luovutuksesta hänelle aiheutuvat ja kaavasta häneen kohdistuvat kokonaisvaikutukset huomioon ottaen poikkeuksellisesti ilmeisen kohtuutonta. 105 § Maanomistajan maksettavaksi määrättävä katualueen korvaus Jollei maanomistaja joudu korvauksetta luovuttamaan katualuetta 104 §:n mukaisesti tai joutuu luovuttamaan aluetta huomattavasti sitä vähemmän, kunta voi määrätä maanomistajan maksettavaksi kohtuullisen korvauksen (katualueen korvaus).

3 Kirjallisuudessa Kuusiniemi – Peltomaa: Lunastuslainsäädäntö ja korvausjärjestelmä Peruste Maanomistajan täytyy joka tapauksessa varata osa alueesta kulkuväyliksi Kaavoituksen hyötyyn nähden ilmaisluovutus kohtuullista Hallituksen esitys 167/2002 Ei saa korvauksetta lunastaa, jos maanomistajalle kohtuutonta haittaa ihmisoikeussopimukset huomioon ottaen Kohtuuton haitta: 20 % pinta-alasta tai enemmän kuin rakennusoikeus Kuntaliitto: Yleisen alueen lunastus ”Koska kaavoitus tuo maanomistajalle mm. rakennusoikeuden muodossa usein hyötyä, hän joutuu sietämään korvauksetta jotain kaavan toteuttamiseen liittyviä haittoja”

4 Pohdintaa MRL 91a §: Maanomistajan velvollisuus osallistua yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin Kohtuullista, ettei katualueesta makseta korvausta maanomistajalle, joka maksaisi korvauksen takaisin yhdyskuntarakentamisen kustannuksina Ts tasaa kuluja & korvauksia Maanomistajat hyvin usein haluavat asemakaavan kunnallistekniikan vuoksi Asemakaavan tuoma arvonnousu vs. leikkaantuva pinta-ala Molemminpuolinen kompromissi?!


Lataa ppt "Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google