Yhdenvertaisuus koulussa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurinen järjestötyö
Advertisements

Aito yhdenvertaisuus koulussa Syrjinnän vastainen pedagogiikka
Kouluttajakoulutus 2011 MONIMUOTOISUUS OSASTOSSA.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Tavoitteet antaa eri maista tuleville nuorille mahdollisuus tapaamiseen ja mielipiteiden vaihtoon Antaa nuorille tietoa Kreikan historiasta ja kulttuurista.
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
KiVa Koulu koulukiusaamisen ehkäisijänä
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Maahanmuuttajanuorten ohjaus KIVITIPPU
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
Perusopetuksen uudistus
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
JOHDATUS VÄHEMMISTÖJEN HISTORIAAN. RYHMÄT Historia = Ihmisryhmien käyttäytymistä ja psykologiaa Kaikki ihmiset kuuluvat ryhmiin Ryhmä on toisenlainen.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
GISEL 1 Sukupuoli ja luonnontieteiden opiskelu Kalle Juuti.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Tapio Aaltonen Tuovi Haikala
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Leonardo da Vinci Tools for Diversity Hanke monimuotoisuuden systemaattiseen kehittämiseen ESOK-seminaari.
Joustava perusopetus eli JOPO. Saarijärven JOPO-luokka Aloitti toimintansa elokuussa 2011 Aloitti toimintansa elokuussa oppilasta
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Strategiaperusta ja ohjelmat
RYHMÄ Ryhmäprosessin vaiheet Ohjaajan rooli prosessin eri vaiheissa
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
6 MORAALIN PAIKKA JA MERKITYS
Perusopetuksen opettajien kokemuksia oppilashuoltotyöstä Lapissa
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Joustava perusopetus eli JOPO
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Tasa-arvosuunnitelma
Mitä osallisuus voisi olla?
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
Kulttuurien kohtaaminen
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
vaikuttaminen - järjestötoiminnan perusteet ammattiin
Lukutaito ja syrjäytyminen
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
ICCS 2016: aihealue ICCS tutkimuksen aihealue: yhteiskunnan rakenteista ekologisuuteen ja moraaliin Opetussuunnitelman perusteiden mukaan tutkimuksen.
5. Eettinen vastuullisuus
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Yhdenvertaisuussuunnittelu kunnan näkökulmasta
Osatyökykyisille tie työelämään
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Loiste –hanke KEE-päivät
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

Yhdenvertaisuus koulussa Sari Haapakangas ja Aslak Rantakokko Epeli –hanke

Yhdenvertaisuus on perusoikeus, joka viittaa samanarvoisuuteen kaikilla ihmisillä. Vakiintunut käytäntö on käyttää yhdenvertaisuuden käsitettä eri ihmisryhmien välillä, ja tasa-arvon käsitettä eri sukupuolista tai sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kiellosta ja syrjinnän ennaltaehkäisystä puhuttaessa.

Koulutuksen järjestäjän velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta (6 §) ja tasa-arvoa edellyttää Arviota yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisesta toiminnassa Suunnitelmaa toimenpiteistä oppilaitoksen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi (ei määrämuotoa, käyttöön viimeistään 1.1.2017) Oppilaiden ja heidän huoltajien sekä opiskelijoiden kuulemista edistämistoimenpiteiden suunnittelussa

Koulu yhdenvertaisuuden toteuttajana Syrjinnän vastainen lainsäädäntö ei koostu yksistään syrjintäkielloista vaan myös velvoitteista edistää yhdenvertaisuutta aktiivisin keinoin.

Mahdollisuuksien tasa-arvo ja positiivinen erityiskohtelu eivät tarkoita kaikille saman verran, vaan jokaiselle tarpeen mukaan.

Käsitteitä Ennakkoluulot ja stereotypiat ovat sosiaalista luokittelua, joka ennakoi muiden toimintaa - myönteistä tai kielteistä asennetta yksilöä tai ryhmää kohtaan; eivät huomioi yksilöllisiä eroja (Helkama et al. 1998). ne voivat näkyä syrjivänä käyttäytymisenä, kielteisinä ajatuksina, uskomuksina ja tunteina (Renko 2012, 11). Syrjinnässä negatiiviset uskomukset ja asenteet muuttuvat käytökseksi. Koulussa syrjinnän tietoisena tarkoituksena on suosia tiettyä ryhmää tai oppilasta toisten kustannuksella. Yksi syrjinnän mekanismeista on puolueellisuus. (Jasinskaja-Lahti et al., 2002) Rasismissa ajatellaan tietty ihmisryhmä toiseen ryhmään nähden moraalisesti, älyllisesti ja kulttuuriltaan ylivoimaiseksi. (Jasinskaja-Lahti, et al. 2002). - Rasismi on tietoista vihamielistä toimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa vahinkoa (emt., 29) -Uusrasismi ei aseta väestöryhmiä ja kulttuureja samalla tavoin avoimesti arvojärjestykseen kuin aikaisempi rasismi. -Se määrittää, ketkä ovat yhteiskunnan “oikeita” jäseniä ja ketkä eivät siihen kuulu.

Syrjintä ja rasismi koulussa – kuka ei kuulu joukkoon? Suosiohierarkiat ja kaverisuhteet ohjaavat lasten ja nuorten sosiaalista vuorovaikutusta (Souto 2011; Manninen 2010; Huuki 2010). Samanlaisuuden ja tavallisuuden normi ohjaa erilaisiksi koettujen oppilaiden ulossulkemiseen. Erilaisuus ilmaistaan kyseenalaistamattomana ja pysyvänä ominaisuutena - erilaiseksi nimetyn todellisia kykyjä ja omakohtaista toimijuutta ei nähdä erilaisuuden takaa. Määrittely lokeroi ja estää yksilön yhdenvertaisen mahdollisuuden toimia – marginalisoituminen vahvistuu. Erilaisuudesta tulee entistä vaikeammin kohdattavaa asia. Muut eivät voi määritellä kuka tai mitä oppilas on identiteetiltään.

Lähteet ja linkkejä Lähteet: ks. Itkonen, Tuija & Talib, Mirja-Tytti (2012). Aito yhdenvertaisuus koulussa. http://www.yhdenvertaisuus.fi/ https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-paiva-ja-viikko/2017- yhdenvertaisuus/yhdenvertaisuusmateriaalit/ https://www.lapsenoikeudet.fi/yhdenvertaisuuden-salaisuus/ http://www.vanhempainliitto.fi/vanhempaintoiminta/yhdenvertaisuus/erityiskasvat us/hyvat_kaytannot http://ahtisaaripaiva.fi/osallistu/opetusmateriaalit/osallistuminen-ja- vaikuttaminen/ https://unicef.studio.crasman.fi/pub/public/pdf/Compasito_SU_pdf_nettiversio.pd f