Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ERITYISTAIDEKASVATUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ERITYISTAIDEKASVATUS"— Esityksen transkriptio:

1 ERITYISTAIDEKASVATUS

2 Kasvatus on yhteiskunnallista vaikuttamista
Kasvatus on yhteiskunnallista vaikuttamista. Sen avulla voidaan raivata vammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien ihmisten täyttä osallisuutta haittaavia esteitä. ERITYISTAIDEKASVATUKSELLA on kaksi päätehtävää:   Vaikuttaa siihen, millaiset mahdollisuudet vammaisilla ja erityisoppijoilla on taiteelliseen työskentelyyn MAHDOLLISTAMINEN ja ESTEETTÖMYYS   Vaikuttaa siihen, miten vammattomat oppilaat kohtaavat vammaisuuden ja erilaisuuden YMMÄRRYS ja TASA-ARVO

3 Yksilötehtävä: Kirjoita 3-4 sivun pohdiskeleva essee aiheesta: Taidekasvattaja/taidekasvatus suhteessa vammaisuuteen/erityistaiteeseen. Valitse mieleisesi otsikko ja näkökulma. Käsittele kirjoituksessasi jotain kurssilla käsiteltyä (viitaten johonkin luentoon tai harjoitukseen, apuna luentomuistiinpanot ja luentokalvot moodlesta) Käytä lähteenä vähintään yhtä kurssin oheislukemistoon kuuluvista artikkeleista (moodlessa) Ryhmätehtävä: Suunnittele oppitunti/harjoitus, jonka pyrkimyksenä on lisätä ymmärrystä ja tasa-arvoista suhtautumista vammaisuuteen. Kohderyhmänä yläaste- tai lukioikäiset oppilaat. Kuvaa suunnitelmassasi johdanto, tehtävänanto, työskentelytavat ja ajoitus, palautteessa huomioitavat seikat, yleiset ja erityiset tavoitteet jne. Valmistaudu esittelemään ja perustelemaan suunnitelmasi.

4 YK:n Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen (2006) tarkoituksena on edistää, suojella ja taata kaikille vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden synnynnäisen arvon kunnioittamista. Vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa. Kansainvälisesti sopimus astui voimaan 3. toukokuuta 2008, kun 20 maata oli hyväksynyt ja ratifioinut sen. Suomi allekirjoitti sopimuksen ,  ratifiointi saatiin päätökseen kesäkussa 2016.

5 ArtsEqual-tutkija ja julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta: “Yhdenvertainen oikeus julkiseen taideopetukseen sekä taide- ja kulttuuripalveluihin". Suomen perustuslaki turvaa jokaiselle yhdenvertaisen oikeuden julkiseen taideopetukseen. Lisäksi se takaa kaikille oikeuden yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin kehittää itseään julkisten taide- ja kulttuuripalveluiden avulla. Mitä tämä oikeastaan käytännössä tarkoittaa 2010-luvun Suomessa?

6 Vammaisuuden kuvat Pohtikaa ryhmissä miten vammaisuus nähdään kulttuurissamme. Muodostakaa kuusi vammaisuutta kuvaavaa tai siihen liittyvää käsitettä ja pohtikaa omaa suhtautumistanne niihin. Etsikää netistä kuvamateriaalia, joka visualisoi kyseiset käsitteet. Valmistautukaa esittelemään käsitteet ja kuvat sekä niihin liittyvät lyhyet pohdintanne muille kurssilaisille keskustelun pohjaksi. Alustuksen pituus n.10 min.

7 Erityistaidekasvatus
Inkluusio Erityispedagogiikka Integraatio Disability studies Sekregaatio Outsider art Osallisuus Erityistaidetoiminta Mahdollistaminen Vammaistaide Yhdenvertaisuus Esteettömyys Vammaisuus Saavutettavuus Erityisen tuen tarve Kehitysvammaisuus  Työtoiminta Kuntoutus Terapia


Lataa ppt "ERITYISTAIDEKASVATUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google