Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ"— Esityksen transkriptio:

1 KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

2 Lainsäädäntöä, esim. PoL 628/1998:
31 a§: Oppilashuoltotyötä toteutetaan yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajiensa tai muun laillisen edustajan kanssa.  PoA 852/1998: 10 § Oppilaan opintojen edistymisestä sekä oppilaan työskentelystä ja käyttäytymisestä on annettava riittävän usein tietoa oppilaalle ja hänen huoltajalleen. 13§ 2. mom. Oppilaalla ja tämän huoltajalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta oppilaan arviointiin Joitakin asioita täytyy ja toisia on hyvä tehdä yhteistyössä Tavoitteena mahdollisimman avoin ja rakentava yhteistyö koulun ja huoltajien välillä

3 Muutoksia lainsäädännössä 1
Perusopetuslain ns. kurinpitopaketti Yhteydenpito kurinpidossa Huoltajalla mahdollisuus osallistua kasvatuskeskusteluun, jos tarpeellista Velvollisuus ilmoittaa kotiin koulumatkalla tapahtuvasta kiusaamisesta yms.

4 Muutoksia lainsäädännössä 2
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilashuollon toimenpiteet vaativat oppilaan (ja huoltajan) suostumuksen Henkilökohtainen asiantuntijaryhmä hoitaa oppilashuollisia asioita Kokoonpano oppilaan (ja huoltajan) suostumuksella Huoltaja ei voi kieltää oppilaalta oppilashuollon tukea

5 PERUSASTEEN OPETUSSUUNNITELMA
Ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta ja nuoresta on huoltajilla. Koulu vastaa oppilaan kasvatuksesta ja oppimisesta kouluyhteisön jäsenenä. Se myös tukee käytettävissä olevin keinoin huoltajia lasten kasvatuksessa. Yhteinen kasvatusvastuu toteutuu kodin ja koulun yhteistyössä, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten oppimisen edellytyksiä, turvallisuutta ja hyvinvointia koulussa. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään oppilashuoltoryhmään tukeutuen. Huoltajat ja opettajat tekevät yhteistyötä myös koulun johtokunnassa. Huoltajille järjestetään mahdollisuuksia tutustua koulun toimintaan ja osallistua kasvatustavoitteita koskeviin keskusteluihin. Heitä informoidaan opetussuunnitelmasta ja opetuksen järjestämisestä. Huoltajilla on mahdollisuus osallistua koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. Vanhempia rohkaistaan aktiivisuuteen ja yhteistyöhön koulun kanssa oppilaita koskevissa asioissa.

6 Yhteistyön sujumisen kannalta on keskeistä hyvä tiedonkulku
Yhteistyön sujumisen kannalta on keskeistä hyvä tiedonkulku. Koulu pitää huoltajat ajan tasalla koulun toiminnasta ja opetuksen järjestämisestä. Huoltajille jaetaan lukuvuoden alussa koulun tiedotelehti. Lukuvuoden kuluessa oppilaiden mukana jaetaan kotiin vietäviksi tiedotteita ajankohtaisista asioista. Tiedotteet julkaistaan myös koulun www-sivuilla Norssiportissa. Lisäksi opettajat tiedottavat luokkakohtaisista ja oppilaskohtaisista asioista kulloiseenkin tilanteeseen sopivin menetelmin. Uusille oppilaille ja heidän vanhemmilleen järjestetään tutustumistilaisuuksia kouluun. Vanhempainiltoja järjestetään koulu-, luokka- ja vuosiluokkakohtaisina. Huoltajat kutsutaan arviointi- tai kehityskeskusteluihin, jotka ovat tärkeä osa oppilaiden arvioinnissa. Perusopetuksen päättövaiheessa huoltajien kanssa käsitellään oppilaiden jatkokoulutukseen liittyviä kysymyksiä. Jokaiselle oppilaalle pyritään löytämään soveltuva jatkokoulutuspaikka.

7 Käytännön keinoja Vanhempainillat Valinnaisainepäivä Tiedottaminen
Wilma Poissaolot, viestintä, tiedotteet ym. Norssiportti, puhelin Oppilaan opas Paperitiedotteet (oppilaskortti)

8 YKSITTÄISEN OPPILAAN ASIOIDEN SELVITTELY
Ongelmiin pyritään puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Asia voidaan panna vireille koulun taholta, mutta myös vanhemmat ottavat yhteyttä. Neuvotteluja huoltajien kanssa pidetään tarpeen mukaan, paikalla voivat olla oppilas, huoltajat, LV, opettajia, oppilashuoltohenkilökuntaa, rehtori tai koulun ulkopuolisia asiantuntijoita. Kaikista oppilaan koulunkäyntiin liittyvistä muutoksista ollaan yhteydessä huoltajiin.

9 JUHLAT Vanhempia kutsutaan mukaan tai avuksi koulun juhliin
vaihtelevasti vuosittain. Näitä juhlia ovat esimerkiksi: Norssinpäivä Kodin ja koulun päivä Kevätjuhla Koulun vuosijuhlat

10 LUOKANVALVOJAN TEHTÄVIÄ
Vanhemmat ovat yleensä ensin yhteydessä luokanvalvojaan ja luokanvalvoja vanhempiin. Varhainen kontakti on hyödyllinen Vanhempienvartit seitsemännen luokan syksyllä ja keväällä - jokaisen oppilaan vanhemmille varataan aika keskusteluihin. Poissaolojen seuranta ja kontrollointi. Wilma, sähköposti ja tekstiviestit ovat myös yleisiä yhteydenpitokanavia. Oppilaan asioista huolehtiminen (esim. tukitoimet, sairaalakoulu, lääkitykset ja allergiat jne.)

11 Luokanvalvoja osana verkostoa
opettajat Rehtori opo LV TH Huoltajat lääkäri Koulun ulkopuolelta saatava apu Kuraattori psykologi


Lataa ppt "KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google