Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan arviointi ja järjestäjien tuki Anu Räisänen 31.8.2017.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Ammattillisen koulutuksen laadunhallinta Opetusneuvos Leena Koski
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä –hanke
LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULUN LAADUNVARMISTUS
Ari-Matti Auvinen Jarmo Tanskanen Suomen eOppimiskeskus.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Ammatillisen koulutuksen oppimistulosten arvioinnin menetelmien kehittäminen TYÖELÄMÄYHTEYTTÄ KUVAAVA INDIKAATTORI Opetusneuvos, FT, VTM Mari Räkköläinen.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Laatutyön ajankohtaiskatsaus
HAVAINTOJA PILOTOINTIIN LIITTYVÄSTÄ ULKOISESTA ARVIOINNISTA Puh
Laatukriteerien pilotointi ja itsearvioinnin toteutus KAOssa Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Tuetusta itsearvioinnista Paletti-hanke
Auditoinnin vaikutuksista Laadunvarmistusjärjestelmien seuranta- ja kehittämisseminaari Helsinki Riitta Pyykkö.
Opetusneuvos Anu Räisänen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Neuvoston suositukset epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista -Suosituksen keskeinen sisältö -Toimeenpano -Toimeenpanoon.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Ilkka Virtanen Vaasan yliopisto & KKA:n Erikoistumisopintolautakunta1 Erikoistumisopintojen arviointi ja akkreditointi Yliopistojen täydennyskoulutuskeskusten.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
VIRVE –hanke  Suullinen palaute tuloksista  Tulosten kommunikatiivinen validointi  Lopullinen raportti on suullisen palautteen mukainen.
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Toiminnan suunnittelu
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
1 ”Laadunhallintajärjestelmä toiminnan kehittämisen viitekehyksenä” Helsingin yliopisto
Laadunhallinnasta vastaavien osaamisprofiilit
Jyväskylän yliopisto Suunnittelu ja kehittäminen Laatutyö Jyväskylän yliopiston laadunvarmistus Mitä, miksi ja milloin? Koulutuksen tutkimuslaitos
Oppisopimuskoulutuksen laadunhallintaa oppisopimuskoulutuksen järjestäjän toimesta Tuula Hoivala, Pirkanmaan oppisopimuskeskus
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
Työpaikkakouluttajan ABC
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
Koulutusvientistrategia pohdiskelua Visio: Suomi on globaalisti merkittävä ja tunnustettu ammatillisen koulutuksen viejä (vuoteen 2020 mennessä?) Koulutusvienti.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
LAADUNHALLINTA- JÄRJESTELMIEN ARVIOINNIN TULOKSET Anu Räisänen Aila Korpi
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
Mitä auditoinnissa arvioidaan ja miksi? Johtaja Kari Seppälä, Turun yliopisto Auditointiryhmän puheenjohtaja.
OSKO –projekti Keski-Suomen työpajojen verkostoitumishanke itsearvioinnin näkökulmasta.
ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN OPISKELIJOIDEN YKSILÖLLISTEN OPINTOPOLKUJEN TUKEMINEN YLEISISSÄ AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA Opetus- ja kulttuuriministeriön.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Laadunhallintajärjestelmien kehittäminen arviointitulosten pohjalta Opetusneuvos Leena Koski Työseminaari arvioinnista.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
ARVIOINTISTRATEGIA Rovaniemen tarkastuslautakunta
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Sisäisten auditoijien koulutustapaaminen
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Ajankohtaista Jyväskylän yliopiston laatutyössä
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa
Ammatillisen koulutuksen reformi
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista? Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi.
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Karvi arviointitiedon tuottajana
Yhdistyksen liikuntatoiminnan arviointi ja kehittäminen
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan arviointi ja järjestäjien tuki Anu Räisänen 31.8.2017

Karvin tehtävät Tuki: Lainsäädäntö Tukea koulutuksen järjestäjiä arviointiin ja laadunhallintaan liittyvissä asioissa Järjestäjät itse päättävät menetelmistään, prosesseistaan ja muista ko. toimintaan liittyvistä asioista Arvioida koulutusta ja kehittää arviointia ja laadunhallintaa arviointisuunnitelman mukaisesti Arviointihankkeet Arviointimetodologia ja -järjestelmä Järjestäjien tuki Tuki: itsearvioinnissa, vertaisarvioinnissa käytettävät lähestymistavat, arviointimallit ja -menetelmät, mittarit, indikaattorit, arviointiosaaminen ja -kultuuri Anu Räisänen 31.8.1917

Laadunhallinnan ja itsearvioinnin tuen hankkeet 1 Koulutuksen järjestäjien tukeminen laadunhallinnassa ja arvioinnissa (jatkuva) Laadunhallinnan viitekehys ja itsearviointimenetelmät Yhteisprojekti: varhaiskasvatus, perusopetus, lukio, ammatillinen Tarvekartoitus pohjaksi Maksullinen palvelu Sähköinen järjestelmä Korkeakoulujen auditoinnit ja uusi auditointimalli Vaikuttava – osaamista luova – oppiva – kehittyvä & hyvinvoiva Anu Räisänen 31.8.2017

Hankkeet….jatkuu… Laadunhallintajärjestelmien tila 2018-2019 2. Ammatillisen koulutuksen laadunhallintajärjestelmien ulkoinen arviointi Laadunhallintajärjestelmien tila 2018-2019 Kriittiset kohdat Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset laadunhallintaan Osuvuus Laadunhallinnan systemaattisuus Jatkuva prosessi: suunnittelu, toteutus, arviointi, parantaminen Laadunhallinnan minimivaatimusten ylittämiseen Kriittisten osa-alueiden tulosten parantaminen & toiminta laatukulttuuri & yhtenäisyys itsearviointi & parantaminen ja kehittäminen tulosten monipuolisuus ja positiivinen kehitys laadunhallinnan systemaattisuus asiakaslähtöisyys – sidosryhmät Anu Räisänen 31.8.2017

Laadunhallinnan arvioinnin osa-alueet Koulutuksen järjestäjien tuki arvioinnissa ja laadunhallin-nassa Arviointimalli ja kriteerit sekä prosessi Sähköinen järjestelmä ja palaute- ja seurausmenettelyt Kansainvälinen yhteistyö ja vertailtavuus Laadunhallin-nan viitekehys ja menetelmät Laadunhallinnan osa-alueet ja järjestelmä sekä tietoperusta ja käsitteistö Malli-, kriteerit ja arviointiprosessi Mittarit ja indikaattorit & kriteerit Itsearviointi Ulkoinen auditointi Seuraamukset Sähköinen itsearvioinnin ja ulkoisen arvioinnin ympäristö, palautemenettelyt ja raportointi, kansallinen raportti Hyvien käytänteiden hyödyntäminen ja linjausten ja periaatteiden huomioon ottaminen Viitekehys, arviointimenetelmät, mittarit, kriteerit mallit Tuki tarvittaessa Anu Räisänen 31.8.2017

Laadunhallinnan ajankohtaiset haasteet Lainsäädännön uudistuksen vaikutukset laadunhallintaan järjestäjien tarvekartoitus Arviointisuunnitelman toimeenpano – 3 hanketta kokonaisvastuu arviointihankkeista ja arviointien organisoinnista ja järjestäjien tuesta laadunhallintajärjestelmä ja lainsäädännön vaikutukset siihen arviointimalli ja -kriteeristö ja arviointi sähköinen järjestelmä järjestäjien tuki arvioinnissa ja laadunhallinnassa synergiat muiden koulutusmuotojen kanssa kansainvälinen yhteistyö Anu Räisänen 31.8.2017

Opittavaa edelliseltä kierrokselta Ei toimivia itsearviointikäytänteitä (lakisääteinen vaatimus) Dokumentointi, tietojärjestelmät, tiedon saatavuus ja hyödyntäminen Eri toimintayksiköiden käytänteiden yhdensuuntaisuus Eri tahojen osallistuminen laadunhallintaan ja jatkuvaan parantamiseen Laadunhallinta- ja arviointiosaamisen kehittäminen Asiakaskeskeisyys Prosessien laadunhallinta – yhtenäiset käytänteet Arviointi-, palaute-, tulostiedon kattavuus, kehitys ja analysointi sekä hyödyntäminen Innovatiivisuus Laadunhallinnan systemaattisuus Anu Räisänen 31.8.2017

Nykytilanne Arviointisuunnitelman tarkistaminen 10/2017 (Karvi & Okm) reformin vaikutukset arviointiohjelmaan oppimistulosten arviointi ohjelmassa olevat arviointihankkeet (esim. osaamisperusteisuus) laadunhallinnan tuki ja laadunhallinnan ja sen arvioinnin malli & kriteerit ja arviointi Lähestymistavan, menetelmien ja arviointiprosessin haasteet Sähköinen järjestelmä ja raportointi Muu reformin myötä tuleva laadunvarmistus Toimilupien arviointikäytäntö Työelämätoimikunnat ja vaikutukset oppimistulosten arviointiin Laadunhallintajärjestelmien itsearvioinnin kriteerit (Oph/Okm) Hyödynnettävissä itsearvioinnissa Ulkoisen arvioinnin mallien ja kriteereiden kehittäminen Karvissa Kansainväliset näkökohdat arviointiin ja laadunhallintaan EU:n linjaukset ja indikaattorit Hyvät käytännöt Korkeakoulujen yhteistyöstä saadut kokemukset Kansainvälinen arviointi Anu Räisänen 2017

Ammatillisen koulutuksen asiantuntijaryhmä Tehtävät: analysoi reformin vaikutuksia ammatillisen koulutuksen arviointitarpeisiin ja tekee ehdotukset neuvostolle seuraavalle ohjelmakaudelle analysoi järjestäjien laadunhallintaan ja arvioinnin tukeen ja laadunhallintajärjestelmien auditointeihin liittyvät tarpeet ja edellytykset ja tekee kehittämisehdotukset tekee ehdotuksen ammatillisen koulutuksen oppimistulosten arviointijärjestelmän ja sen toimeenpanon kehittämiseksi Periaatteet: puheenjohtaja neuvoston varapuheenjohtaja Sampo Suihko toimikausi neuvostokauden loppuun raportoi työnsä tuloksista arviointineuvostolle kuulee työnsä aikana ammatillisen koulutuksen asiantuntijoita ja eri sidosryhmiä ja toimijoita Anu Räisänen 2017

Henkilöstön osaaminen Vaikuttavuus Koulutuspolitiikka Kansallinen kehittäminen & toiminnan ohjaus Järjestäjien toiminnan kehittäminen Työelämäyhteistyö Opettajuus Opiskelijoiden opiskelu Osuvuus Tehokkuus Arviointikohteiden valinta Mitä? Milloin? Kenelle ? Arviointimenetelmät ja prosessit Karvi reformin ja laadukkaan koulutuksen edistäjänä Arviointiosaaminen ja osaamisen kehittäminen Ulkopuolisen asiantuntemuksen hyödyntäminen Järjestäjien tukeminen arvioinnissa ja laadunhallinnassa Arviointitieto Tunnettuus Henkilöstön osaaminen Kehittäminen Anu Räisänen 2017

LAADUNHALLINNAN JA ARVIOINNIN KÄÄNNE: JÄRJESTÄJIEN TARPEET Järjestäjien arvioinnit kuntoon Tarvekartoitus Arvioijat kriittiseksi ystäväksi kentälle Vertaisarvioinnit Arvioinnin merkityksen kirkastus Arvioinnin houkuttelevuus Imagon parantaminen Kehittävää arviointia Arvioinnin arviointi Uskottavaan laadunhallintaan Arviointiin pääsee mukaan Raportointi kevyemmäksi Sähköinen ympäristö -digiaika Vaikuttavuutta viestintään Vaikuttavuus työelämästä Arviointi on ylpeyden aihe Työelämälähtöisyys & -läheisyys Blogit ja somet Anu Räisänen 2017