Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista? Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista? Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi."— Esityksen transkriptio:

1 Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista?
Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi

2 Korkeakoulujen auditointimalli 2018-2024
Vaikuttava ja uudistava Kehittyvä ja hyvinvoiva Osaamista luova Oppiva KORKEAKOULU Korkeakoulujen auditointimalli

3 Lähtökohdat uudelle auditointimallille
Standards and guidelines for quality assurance in the EHEA (ESG 2015) Suunnitteluryhmä (korkeakoulusektori, opiskelijat ja työelämä edustettuina) Taustasuunnittelussa paljon kuulemistilaisuuksia ENQA ja EUA kommentoivat mallia loppuvaiheessa Korkeakouluja halutaan kannustaa kokeiluihin ja luovaan toimintakulttuuriin Opiskelija keskiössä Vertaisoppiminen Auditointi ei saa jäykistää uudistumista Auditointimallin ja prosessin keventäminen  

4 Mitä uutta? /2 Mallissa korostuu opiskelijakeskeisyys ja toiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus. TKI-toimintaa ei arvioida omana kohteena, integroitu arviointialueisiin (1-3). Kokeileva toimintakulttuuri. Malli tuo näkyville korkeakoulujen onnistumisia ja rohkaisee uusiin avauksiin. Vertaisoppiminen toiselta organisaatiolta. Korkeakoulun itsearviointi on jatkossa julkinen ja arviointiryhmän arvio on suoraan yhteydessä korkeakoulun omaan arvioon.

5 Mitä uutta? /2 Auditointivierailu muuttuu enemmän vuorovaikutusta tukevaksi. Mahdollisuus excellence-laatuleimaan. Arviointikriteeristö (kolmiportaisuus - erinomainen, hyvä, riittämätön). Digitaalinen alusta nopeuttaa auditointiprosessia ja korkeakoulu saa tuloksen auditoinnista nopeammin kuin aiemmin.

6 3. kierros arviointialueet ja kriteeristö
Arviointikriteeristön taso ”hyvä”, joka vaaditaan auditoinnin läpäisyyn, on tarkemmin kuvattu.

7 I Osaamista luova korkeakoulu Menettelytavat, jotka tukevat opiskelijakeskeistä, työelämälähtöistä ja tutkimukseen tai taiteelliseen toimintaan perustavaa koulutuksen suunnittelua, toteutusta ja kehittämistä. Palaute- ja arviointitietoon perustuvien kehittämistoimien vaikuttavuus.

8 Osaamista luova 1/4 Opiskelijakeskeisyys Osaamisperusteisuus
Tuetaan opintojen sujuvuutta ja oppimista. Oppiminen on tavoitteellista. Tuetaan opiskelijan aktiivisuutta omassa oppimisprosessissa. Opiskelija saa oppimisestaan palautetta. Joustavat opintopolut. Opiskelijoiden moninaiset tarpeet huomioidaan. Kuormittavuuteen kiinnitetään huomiota. Opiskelijoiden hyvinvoinnista välitetään (opiskelukyky ja yhdenvertaisuus). Opiskelijakeskeisyys Koulutuksilla on selkeästi määritellyt osaamistavoitteet. Korkeakoulu varmistaa, että opetusmenetelmät, oppimisen arviointi ja oppimisympäristöt tukevat osaamistavoitteiden saavuttamista. Korkeakoulu analysoi miten koulutusten osaamistavoitteet saavutetaan. Osaamisperusteisuus Korkeakoulu huolehtii riittävistä resursseista, ohjauksesta ja muista palveluista opintojen edistämisen ja oppimisen tukemiseksi.

9 Osaamista luova 2/4 Opiskelun tehokkuus TKI-toiminnan integrointi
Koulutuksen toteutus tukee valmistumista. Sovelletaan johdonmukaisesti ja avoimesti osaamisen tunnustamista, opintojen etenemistä ja suorittamista koskevia säännöksiä ja määräyksiä. Kerätään ja hyödynnetään tietoa opintojen etenemisestä. Opiskelun tehokkuus Uusin tutkimustieto kytkeytyy koulutukseen tarkoituksenmukaisella tavalla. Korkeakoulu seuraa ja arvioi koulutuksia varmistaakseen ajantasaisuuden viimeisimpään tutkimustietoon. TKI-toiminnan integrointi Työelämärelevanssi huomioidaan suunnittelussa. Varmistetaan koulutuksen ajantasaisuus yhteiskunnan ja työelämän muuttuviin tarpeisiin. Koulutuksen toteutus tukee työelämäyhteyttä ja integroitumista työelämään. Työelämärelevanssi

10 Osaamista luova 3/4 Yhteistyö ja vertailukohteet
Koulutuksen suunnittelussa hyödynnetään vertailukohteita ja tehdään yhteistyötä koulutuksen sisällä ja korkeakoulussa. Yhteistyö ja vertailukohteet Korkeakoulu kerää systemaattisesti tietoa koulutuksen yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ja tietoa hyödynnetään toiminnan kehittämisessä. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus Laadunhallinnan menettelyt tukevat koulutuksen suunnittelua, toteutusta ja kehittämistä. Palaute- ja arviointitietoa kerätään ja hyödynnetään systemaattisesti koulutuksen kehittämisessä. Vastapalautetta annetaan opiskelijoille. Eri toimijat osallistuvat laatutyöhön. Laadunhallinta Palaute- ja arviointitieto: tietoa kerätään opiskelijoiden odotuksista ja tarpeista. Korkeakoulu seuraa ja arvioi säännöllisesti koulutusohjelmia/-kokonaisuuksia – varmistetaan ajantasaisuus viimeisimpään tutkimustietoon ja yhteiskunnan ja työelämän muuttuviin tarpeisiin. Analysoidaan, kuinka hyvin osaamistavoitteet saavutetaan.

11 Osaamista luova 4/4 Lisäksi … Kehittämistoimet
Esimerkkejä keskeisistä onnistumisista toiminnan kehittämisessä. Kehittämistoimet Lisäksi … Koulutustarjonta on strategian mukaista, varmistetaan vastaavuus kansalliseen tutkintojen viitekehykseen, työmäärät määritellään ECTS-järjestelmän periaatteita käyttäen, huomioidaan kansainvälistyminen koulutuksen toteutuksessa, korkeakoululla on menettelyt koulutuskokonaisuuksien suunnitelmien hyväksymiseksi, sovelletaan johdonmukaisesti ja avoimesti opiskelijavalintaa koskevia säännöksiä ja määräyksiä….

12 II Vaikuttava ja uudistava korkeakoulu Menettelytavat, joilla johdetaan ja kehitetään yhteiskunnallista vuorovaikutusta, edistetään korkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-toiminnan ja taiteellisen toiminnan vaikuttavuutta sekä tuetaan kokeilevaa toimintakulttuuria.

13 Vaikuttava ja uudistava 1/2
Korkeakoulu kehittää yhteiskunnallista vuorovaikusta ja vaikuttavuutta. Johtamisjärjestelmä tukee toiminnan kehittämistä. Korkeakoululla on tarkoituksenmukaiset menettelytavat strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteet ja keinot on määritelty yhteiskunnalliselle vuorovaikutukselle. Toimintaympäristöanalyysi – tietoa hyödynnetään toiminnan suuntaamisessa. Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen strateginen johtaminen ja kehittäminen TKI-toiminnalle on asetettu vaikuttavuustavoitteet ja tavoitteiden toteutumista seurataan. Tarkoituksenmukaista tietoa kerätään vaikuttavuudesta ja hyödynnetään kehittämisessä. TKI-toiminta uudistaa yhteiskuntaa. Korkeakoululla on toimivat menettelytavat, joilla edistetään avoimen tiedon ja tutkimuksen yhteiskunnallista hyödyntämistä. TKI-toiminnan ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus

14 Vaikuttava ja uudistava 2/2 2/2
Uusia, kehittämistä mahdollistavia kokeiluja sidosryhmien kanssa. Toimintakulttuuri kannustaa kokeiluihin kumppaneiden kanssa ja vahvistaa edellytyksiä luovaan ilmapiiriin. Yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa tukee toiminnan kehittämistä. Alumniyhteistyö on toimivaa. Alumneja hyödynnetään kehittämistyössä. Toimivat menettelytavat, joilla tuetaan henkilöstön ja opiskelijoiden osaamisen hyödyntämistä, verkostoitumista ja laatukulttuurin leviämistä. Eri toimijat osallistuvat toiminnan kehittämiseen. Kokeileva toimintakulttuuri Esimerkkejä keskeisistä onnistumisista toiminnan kehittämisessä. Kehittämistoimet Ulkoiset ja sisäiset sidosryhmät, kumppanit ja verkostot: kehitetään/innovoidaan uutta, hyödynnetään osaamista. Kokeileva toimintakulttuuri= kokeilevassa toimintakulttuurissa henkilöstön ja opiskelijoiden oppiminen voi kehittyä kohti uusia suuntia. Ympäristö kannustaa ja innostaa kokeiluihin, jotka kumpuavat koulutuksesta, TKI-toiminnasta ja sisäisestä ja ulkoisesta vuorovaikutuksesta.

15 III Kehittyvä ja hyvinvoiva korkeakoulu Laatujärjestelmän hyödyntämistä strategisessa johtamisessa ja henkilöstön osaamisen kehittämisessä sekä laatujärjestelmän yleistä toimivuutta ja järjestelmän kehittämistyön suunnitelmallisuutta.

16 Kehittyvä ja hyvinvoiva 1/2
Laatujärjestelmä kattaa perustehtävät, se toimii hyvin ja sitä hyödynnetään ja kehitetään systemaattisesti. Järjestelmä auttaa kehittämistarpeiden tunnistamisessa ja toiminnan tavoitteellisessa kehittämisessä. Järjestelmän toimivuudesta ja vaikuttavuudesta on näyttöä. Laatujärjestelmän tuottamaa tietoa hyödynnetään johtamisessa, laatujärjestelmä tukee korkeakoulun profiilia, perustehtävien tavoitteiden saavuttamista ja strategian toteuttamista. Laatupolitiikka on määritelty ja julkinen. Laatujärjestelmä Henkilöstö, opiskelijat ja sidosryhmät osallistuvat laatukulttuurin kehittämiseen tarkoituksenmukaisella tavalla. Henkilöstö tunnistaa työnsä yhteyden korkeakoulun tavoitteisiin. Osallistava ja avoin laatukulttuuri

17 Kehittyvä ja hyvinvoiva 2/2
Korkeakoululla on menettelytavat, joilla tuetaan henkilöstön osaamisen kehittämistä, hyvinvointia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Laatujärjestelmän tuottamaa tietoa hyödynnetään henkilöstön kehittämistarpeiden tunnistamiseen. Henkilöstön osaamisen kehittäminen ja hyvinvointi Esimerkkejä keskeisistä onnistumisista toiminnan kehittämisessä. Kehittämistoimet

18 IV Oppiva korkeakoulu Korkeakoulun itse valitsema kohde, josta se haluaa ulkopuolista palautetta kehittääkseen toimintaansa. Korkeakoulu valitsee arvioinnin kohteeksi profiloitumisensa kannalta keskeisen alueen, josta se haluaa ulkopuolista kehittämispalautetta. Toiminta voi liittyä myös kaikkiin korkeakoulun perustehtäviin. Korkeakoulun itse valitsemasta arviointialueesta ei anneta kehitystason arvioita eikä sitä oteta huomioon auditoinnin läpäisyä arvioitaessa. Toisella auditointikierroksella valinnainen auditointikohde: Oppimisen ja opiskelijan tukeminen, koulutuksen kehittäminen, kansainvälisyys sekä yrittäjyys ja työelämä olleet keskiössä.

19 Uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista!
kansallisesti hyväksytyt arviointikriteerit (suunta ja taso) opiskelijakeskeisyys ja koulutuksen suunnittelu ja kehittäminen keskiössä kehittävän arvioinnin metodologia itsearviointi sekä auditointiryhmän antama palaute ja suositukset toiminnan kehittämisen tukena

20 Onko arviointikriteeristössä kuvattu taso kohdallaan
Onko arviointikriteeristössä kuvattu taso kohdallaan? Onko kriteeristön kuvaus lähellä korkeakoulun arjen toimintaa?

21 KIITOS! mirella.nordblad@karvi.fi


Lataa ppt "Osaamista luova korkeakoulu Miten uusi auditointimalli tukee ja edistää korkeakouluoppimista? Mirella Nordblad, arviointiasiantuntija, Karvi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google