Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus 5.3.2018 Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus 5.3.2018 Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen."— Esityksen transkriptio:

1 Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen osasto

2

3

4 Ammatillisen koulutuksen reformi ja laadunhallinta
AML 126 § (531/2017) Koulutuksen arviointi ja laadunhallinta. Koulutuksen järjestäjän tulee arvioida järjestämiään tutkintoja, koulutusta ja muuta toimintaa sekä niiden laatua ja vaikuttavuutta. Koulutuksen järjestäjä vastaa järjestämiensä tutkintojen, koulutuksen ja muun toiminnan laadusta ja laadunhallinnan jatkuvasta parantamisesta. Koulutuksen järjestäjän on myös säännöllisesti osallistuttava ulkopuoliseen toimintansa ja laadunhallintajärjestelmiensä arviointiin sekä julkistettava järjestämänsä arvioinnin keskeiset tulokset. Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä arvioinnista ja sen kehittämisestä. Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta säädetään Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta annetussa laissa (1295/2013). Työelämätoimikunnat varmistavat myös tutkintojen laatua (120 §): näyttöjen toteutuksen ja arvioinnin sekä tutkintojen järjestämisen seuranta (valtakunnallinen palaute-, seuranta- ja arviointitieto)

5 Ammatillisen koulutuksen reformi ja laadunhallinta
Uuden lainsäädännön tavoitteiden toteutuminen edellyttää toimivaa laadunhallintaa kaikilla tasoilla osaamisperusteisuus, asiakaslähtöisyys ja säätelyn purkaminen koulutuksen järjestäjän toimivalta ja vastuu osaamisen hankkimisen ja kehittämisen organisoinnista ja toteuttamisesta lisääntyy rahoitus perustuu toiminnan tuloksiin ja vaikuttavuuteen Koulutuksen järjestäjällä velvoite vastata toimintansa laadusta ja laadunhallinnasta. Koulutuksen järjestäjä voi valita laadunhallinnan menettelyt omaan toimintaansa soveltuviksi. Koulutuksen järjestäjän toiminta/laadunhallintajärjestelmä on keskeinen osa toiminnan johtamista ja toiminnan tulosten laadun varmistusta. Reformissa koulutuksen laatua varmistetaan kansallisella ja koulutuksen järjestäjän tasolla.

6 Laatupalkintokilpailu
Laatupalkinnolla tuetaan ja kannustetaan ammatillisen koulutuksen järjestäjiä koko toiminnan laadun arvioinnissa ja parantamisessa haetaan parhaita käytäntöjä muiden organisaatioiden oppimisen perustaksi edistetään ammatillisen koulutuksen arvostusta, vetovoimaa ja tunnettuutta Laatupalkinto myönnetään tunnustuksena koko toiminnan, sen jatkuvan kehittämisen ja tulosten laadusta sekä esimerkillisestä työstä ammatillisen koulutuksen kehittämisessä Kilpailussa on vuosittain teema, joka nostaa esille keskeisiä koulutuspoliittisia tavoitteita Laatupalkintoa voivat hakea kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät koko toimintansa ja sen tulosten perusteella Laatupalkinto myönnetään kirjallisen hakemuksen, ennalta määriteltyjen kriteerien perusteella tehtävän hakemuksen arvioinnin ja ulkoisen arvioinnin pohjalta.

7 Laatupalkintoehdotuksen OKM:lle tekee kirjallisten hakemusten, niiden arvioinnin ja ulkoisten arviointikäyntien perusteella ministeriön asettama riippumaton laatupalkintotoimikunta, jossa ovat edustettuina ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja asiantuntijat, työelämä ja opiskelijat. Laatupalkintokilpailussa kiinnitetään huomiota kokonaisvaltaiseen laadunhallintaan ja sen kehittämiseen sekä koko henkilöstön osallistumiseen laatutyöhön. Laatupalkinnon lisäksi voidaan jakaa kunniamainintoja niille kilpailijoille, joiden toiminta vuosittaisen teeman osalta on ollut erinomaisella tasolla, vaikka laadunhallintajärjestelmä vielä edellyttäisi kehittämistä. Laatupalkintokilpailun hakemukset julkistetaan palkittujen osalta. Lisäksi kilpailussa palkitut velvoitetaan esittelemään laadunhallintajärjestelmäänsä tutumiskäynneillä sekä OPH:n laatupalkintoseminaarissa.

8 Laatupalkintokilpailun teemat vuosille 2016–2018
2016: Osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena on osaamisperusteinen ja asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus. Teemassa korostuu osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden toteutuminen koulutuksen järjestäjän koko toiminnassa kaikilla organisaation tasoilla ja osana laadunhallintajärjestelmää. 2017: Tiedolla johtaminen Tiedolla johtaminen on koulutuksen järjestäjän toiminnan ytimessä. Se sisältää toimintaa koskevan tiedon hankinnan, käsittelyn ja erityisesti tiedon hyödyntämisen kaikessa toiminnassa ja kaikilla organisaation tasoilla. Teemassa korostuu toiminnan kehittäminen ja parantaminen arviointi-, seuranta-, palaute- ja ennakointitiedon pohjalta. Teemassa korostuu johtamisen merkitys koulutuksen järjestäjän toiminnassa, sen laadun varmistamisessa ja toiminnan kehittämisessä. 2018: Opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi Teema kattaa laajasti hyvinvoinnin koulutuksen järjestäjän toiminnassa ja osana laadunhallintaa. Koulutuksen läpäisyn, tehokkuuden ja vaikuttavuuden kannalta on tärkeätä, että opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehditaan. Teemassa korostuu hyvinvoinnin ja työkyvyn merkitys osana ammattiosaamista ja työssäjaksamista.

9 Muuta ammatillisen koulutuksen laadusta
Laadunhallintajärjestelmien kriteeriperustaista itsearviointia jatketaan, mutta sitä ei toteuteta vuonna Uutta ajankohtaa ei ole päätetty, mutta Karvi vastaa sen toteuttamisesta (aikataulu täsmentyy seuraavassa arviointisuunnitelmassa). Itsearvioinnin kriteeristöä uudistetaan vastaamaan ammatillisen koulutuksen reformin mukaista ammatillisen koulutuksen kokonaisuutta. Itsearvioinnin tavoitteena on varmistaa, että kaikilla ammatillisen koulutuksen järjestäjillä on koko toiminnan kattava ja toimiva toiminta/laadunhallintajärjestelmä, jota parannetaan arviointi-, seuranta-, palautetiedon sekä ennakointitiedon pohjalta. OKM:n tekee kevään aikana päätökset tulevien vuosien laatupalkintokilpailujen teemoista. OKM:n on tehnyt päätöksen vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun laatupalkintotoimikunnan nimittämisestä Puheenjohtajana jatkaa Virpi Lilja.

10 Muuta ammatillisen koulutuksen laadusta
Opetus- ja kulttuuriministeriö tulee asettamaan keväällä 2018 työryhmän valmistelemaan ehdotuksen ammatillisen koulutuksen uudeksi laatustrategiaksi. Laatustrategiatyöryhmän tulee arvioida nykyisen laatustrategian toteutuminen sekä valmistella ehdotus uudeksi ammatillisen koulutuksen laatustrategiaksi ja toimenpide-ehdotukset sen toteuttamiseksi. Ehdotuksen tulee kattaa kaikki ammatillisen koulutuksen kansallisen laatujärjestelmän osat, kuten koulutuksen järjestäjän laadunhallinta, kansallinen ammatillisen koulutuksen ohjaus ja koulutuksen ulkopuolinen arviointi. Työryhmän tekee ehdotuksen uudesta laatustrategiasta vuoden 2018 loppuun mennessä.


Lataa ppt "Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus 5.3.2018 Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google