Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Golfliiton Liittokokouspäivät, Vaasa Jari Parkkari Hyvinvointi, Terveys ja Golf Jari Parkkari, kansanterveystieteen dosentti, ylilääkäri Tampereen.
Advertisements

Uniliitto, Helsinki Liikunta, ravitsemus & uniapnea - vähän liikuntahoitotutkimuksia - lihavuuden (uniapnean) ehkäisy - liikunnan harjoitteluvaikutukset.
Painonhallinta ja lihavuus
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Terveyden ja työkyvyn kunnossapito
Liikkumalla eväitä tulevaisuuteen
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Juoksu vahvassa myötätuulessa!
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt Päivittäisten liikkumistarpeiden, kuten työmatkojen, suorittaminen pyörällä tai kävellen tuottavat huomattavia etuja.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Katajan hiihtokoulu Pogostan hiihto 2008
LIIKUNTA.
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Terveystieto 7.
Suositusopas ladattavissa osoitteesta:
Olosuhde seminaari Toni Roponen.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
Käsitteet Terveysliikunta = liikkuminen, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen - Suositus: 5 päivänä viikossa 30 min liikuntaa kohtuullisella teholla.
Hyvinvointi, Terveys ja Golf
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Liikunnan arviointi luokilla
Toimintakyky s.36 Fyysinen Psyykkinen Kognitiivinen Sosiaalinen
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Suomalaisten liikuntatottumukset Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi arviolta %Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
1. Liikunta TEHTÄVIÄ: 1. Määritelmätehtävät: a) Terveysliikunta b) Superkompensaatio c) UKK - instituutin liikuntapiirakka – malli 2. Liikunnan fyysiset,
VIRTAA TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä | Sykettä liikunnasta Sykettä liikunnasta Virtaa TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
FYYSINEN TOIMINTAKYKY. Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa suoriutumaan arjen ja työn (=opiskelun) vaatimista haasteistaHyvä fyysinen toimintakyky auttaa.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Kohti hyvää kuntoa.
Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Fyysinen kunto ja suorituskyky
Liikutaan Kpl 29.
Kestävyys on.
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Fyysisen aktiivisuuden on havaittu edistävän myös lasten tiedollisia toimintoja, kuten muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaitoja.
Liikunta+ravinto.
Liikutaan.
Liikutaan.
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
Tehneet Helmi, Emmi ja Krista  8M
PERUSLIIKUNTA.
LIIKKEELLE.NET NYT! MORO! Yhteyshenkilöiden koulutukset 2014
Kohti hyvää kuntoa.
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
Selkärankareuma ja liikunta
3-05 Liikunta.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Hyvinvointia Liikunnasta.
Selkärankareuma ja liikunta
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Esityksen transkriptio:

Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala LIIKUNTAPIIRAKKA Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

Liikuntapiirakka malli perustuu 1990-luvun alussa syntyneeseen terveyskuntokäsitteeseen uusi tapa hahmottaa terveysliikunnan suositus tavoitteena terveyskunnon kehittäminen perinteisesti terveyden merkkinä pidetty urheiluun ja liikuntaan liittyvää suorituskykyä terveyskuntoon ovat yhteydessä muutkin fyysisen kunnon osatekijät kuin pelkkä suorituskyky 

Terveysliikunta tukee terveyttä riippumatta liikuntamuodoista tuottaa terveyttä hyvällä hyötysuhteella ja vähäisin varoin riippumatta liikunnan tavoitteista ja toteuttamistavoista tuottaa tuloksia säännöllisesti toteutettuna on kohtuukuormitteista (PPP, lievä hengästyminen ja hikoilu) suositus on minimi elimistön toimintakyvyn, aineenvaihdunnan ja terveiden rakenteiden ylläpitämiseksi

Terveyskunnon osa-alueita hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto eli kestävyys sujuva liikkuminen ja tasapaino (motorinen kunto) lihasvoima, nivelten liikkuvuus ja luun vahvuus (tuki- ja liikuntaelimistön kunto) painon hallinta eli kudoskunto aineenvaihdunta (sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta)

Liikuntaa vähintään 30 minuuttia päivässä Suositus: aikuisten tulisi terveyden ylläpitämiseksi liikkua kohtalaisesti rasittavalla teholla vähintään 30 minuuttia useimpina päivinä viikossa, mieluiten päivittäin keski-ikäisillä ja iäkkäillä reipas kävely täyttää hyvin tämän vaatimuksen puolen tunnin päivittäisen fyysisen aktiivisuuden voi kerätä jopa 10 minuutin pätkistä terveysliikunnan suosituksen tehtävä on alentaa liikkumisen kynnystä erityisesti niillä, joita kuntoliikunta ei kiinnosta tai joille se esimerkiksi terveydellisistä syistä on liian rasittavaa

Tavoitteessa ongelmia ihmiset ovat alkaneet tulkita kaiken mahdollisen liikkumisen riittäväksi terveysliikunnaksi ihanne olisi liikkua enemmänkin kuin tavoitteessa suositellaan!

Perusaktiivisuutta ja täsmäliikuntaa UKK-liikuntapiirakassa kaksi puolikasta arkiaktiivisuus terveysliikuntasuositus: kestävyys, lihakunto, liikehallinta, arkiaktiivisuus Liikuntapiirakka on terveysliikunnan minimisuositus!

Liikuntasuositukset Täsmäliikuntaa 2-3 tuntia viikossa, joka toinen päivä reipas kävely juoksu hiihto pyöräily uinti soutu pallopelit voimistelu kuntosali kuntojumpat tanssi laskettelu Liikehallintaa/ lihaskuntoa 1-3 krt/viikko 20-60 min/kerta Kestävyys- liikuntaa 2-5 krt/viikko 20-60 min/kerta Arki-, hyöty- ja työmatkaliikuntaa 30 min/päivä, vähintään 10 min jaksoissa 5-7 päivänä viikossa pihatyöt remontointi metsätyöt kävely leikki siivoaminen Perusliikuntaa 3-4 tuntia viikossa, mielellään päivittäin Lähde: UKK-instituutti 2004

Perusaktiivisuus liikunta liittyy päivittäisiin rutiineihin (kaupassa käyntiin, työmatkoihin tai kotitöihin) vaikuttaa suotuisasti etenkin yleiseen terveyteen ja painonhallintaan päivittäin toteutuva perusliikunta tarpeellista kaikille, myös täsmäliikuntaa harrastaville painonhallinnan ja energiankulutuksen kannalta suurin kalorinkulutus saadaan arkiaktiivisuuden saldosta (= yhteismäärästä)

Piirakan yläosa = täsmäliikunta liikuntasuositukset kehittävät täsmällisesti terveyskunnon tiettyä osa-aluetta esim. sydän- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä tällaisia liikuntalajeja ovat mm. juoksu, pyöräily, hiihto, uinti, kuntosaliharjoittelu

Uuden suosituksen mukaan fyysisen passiivisuuden aiheuttamia terveysriskejä voidaan ehkäistä jos toteutetaan perusliikuntaa 3-4 tuntia viikossa tai täsmäliikuntaa 2-3 tuntia viikossa perusliikuntaa pitäisi toteuttaa joka päivä n. 30 min tai täsmäliikuntaa vähintään joka toinen päivä TAVOITE sisältää liikuntapiirakan molemmat puolet

Täsmäliikunnan tavoitteet voivat vaihdella henkilön mieltymysten ja iän mukaan keski-ikäiselle miehelle tärkeää on parantaa liikunnalla aerobista kuntoa ja näin edistää sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä ikääntyneelle naiselle tärkeämpää on kehittää liikehallintaa sekä tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa lapsille ja nuorille fyysisen terveyden kannalta koko liikuntapiirakkaa voidaan pitää perussuosituksena

Liikunnan harjoitusvaikutuksia yleiskestävyys lihasvoima painon hallinta helpottuu sokeri- ja rasva-aineenvaihdunta tasaantuu luusto lujittuu mieliala