Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kohti hyvää kuntoa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kohti hyvää kuntoa."— Esityksen transkriptio:

1 Kohti hyvää kuntoa

2 Elämä on liikettä Kaikki liike tai liikkuminen ei ole terveyden ylläpitämisen kannalta samanarvoista. Esim. 100 km ultrajuoksu on elimistölle erittäin kova ja kuluttava urheilulaji, johon monet ihmiset eivät kykene. Kohtuullisempi urheilu on useimmille meistä terveellisempi vaihtoehto.

3 Liikuntaohjelman rakentaminen
Fyysisen kunnon parantamisen ohjeet riippuvat siitä, että minkä tasoinen liikkuja on. Jos taso on alhainen liikkumisen pitää olla kevyempää kuin aijemmin liikuntaa harrastaneen. Lihas- ja nivelkivut saattavat johtua liian suuresta rasituksesta tai väärästä liikuntatekniikasta.

4 Alkuverryttely on lämmittelyä
Arkiliikunta (esim. paikasta toiseen siirtyminen) ei vaadi lämmittelyä, mutta jokainen urheilu-/liikuntaharjoitus on hyvä aloittaa alkuverryttelyllä. Alkulämmittelyn on kestettävä ainakin 5-10 minuuttia, perusteellisen lämmittelyn pitää kestää minuuttia.

5 Kohenna kuntoa askel askeleelta
Jos kuntosi on huono, niin aloita liikunta vaikka reippaalla kävelyllä, jotta elimistö ehtii sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Ensimmäinen tavoite voisi olla vaikka 20 min uintia, hiihtoa, kävelyä, jumppaa tai pallopelien pelaamista joka päivä. Kasvata liikuntamäärää vähän kerrallaan, niin että lopulta liikut 1.5 tuntia päivässä. Juoksu on tehokas kestävyyskunnon parantaja. Voit harjoittaa kuntoa juoksemalla tasaisella vauhdilla ja välillä juokset nopeita intervalleja, eli kiihdytysjuoksuja.

6 Kestävyys Fyysinen kestävyys tarkoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kykyä selviytyä arjen ja harrastusten haasteista. Ne kaipaavat joka päivä fyysistä kuormitusta, jotta ne pysyisivät vahvoina ja toimintakykyisinä. Kestävyys tarkoittaa, että jaksaa tehdä hengästyttävää ja melko rankkaa liikuntaa jonkin aikaan. Maailmalla yleinen kululaisten kestävyyskuntotesti on viiden minuutin juoksu tai 1000/1500 m juoksu.

7 Aerobinen ja anaerobinen liikunta
Ihmisen elintoiminnat tarvitsevat energiaa. Elimistöön on kehittynyt järjestelmä, jossa ravintoaineista pilkotaan energiaa. Elimistö tuottaa energiaa hengitysilman kautta tulevan hapen avulla. Aerobinen kunto tarkoittaa kestävyyskuntoa. Pitkät reippaat kävelylenkit ovat hyviä esimerkkejä hapekkaasta, aerobisesta harjoittelusta. Anaerobisia ominaisuuksia kehittää pikajuoksu.

8 Lihaskunto Lihaskunto tarkoittaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa. Eli lihasten, luiden, nivelten ja jänteiden muodostama kokonaisuus. Lihaskunto tarkoittaa myös lihasten voima- ja kestävyysominaisuuksia. Jos lihaskunnossa on isoja puutteita, voi esim. jopa tuolilta nouseminen tuottaa vaikeuksia. Lihaskuntoa pitää harjoitella vähintään 3 kertaa viikossa. Lihaskuntoharjoittelua voi tehdä kotona, koulussa tai missä tahansa. Siihen ei tarvita kalliita välineitä, eikä yleensä paljoa tilaa.

9 Notkeus Toimivan ja hyvinvoivan kehon yksi ominaisuus on jänteiden, lihasten ja nivelsiteiden joustavuus. Kankean ihmisen on vaikeampi oppia uusia liikuntataitoja ja hänen loukkaantumisriskinsä on suurempi kuin muiden. Liikkuvuusharjoittelu: Venyttele päivittäin/useita kertoja viikossa Lämmittele keho ennen liikkuvuusharjoituksia, vältyt venähdyksiltä Lievää venymiskipua, epämukavaa tunnetta kiristyneessä lihaksessa pitää sietää Venyttele alkulämmittelyn lopuksi tai liikkumisen loppuvaiheessa, niin venyttelyllä on palauttava vaikutus.

10 Liikkeenhallinta ja taitavuus
Vaivaton, sujuva liikkuminen vaatii liikkeiden hallintaa. Esim. telivoimistelu vaatii erityistaitoja sekä tasapaino- että reagointikykyjä. Tasapaino voi tarkoittaa sitä, että pystyt pitämään itsesi tasapainossa tai liikkumaan tasapainoisesti. Taitavuus voidaan jakaa liikunnan perus- ja erikoistaitoihin. Perustaitoja: kävely, juoksu, hyppy, heitto, kiinniotto, potku ja lyönti. Arki koostuu näistä taidoista ja tasapainosta. Tyttöjen ja poikien liikunnan perustaitojen hallinnassa on eroja. Pojat ovat keskimäärin tyttöjä parempia juoksemaan, tytöt ovat poikia parempia tarkkuutta vaativissa taidoissa.

11 Psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi ja liikkuminen
Liikkumisella voi vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Onnistuneet ja hyvät liikuntakokemukset lisäävät hyvää oloa. Reilu kaveri, kavereiden ja oman joukkueen kannustaminen ja voiton jakaminen ovat sosiaalisia liikuntataitoja. Luonnossa liikkuminen on monelle ilon ja energianlähde. Liikunta on kivaa ja mukavaa.


Lataa ppt "Kohti hyvää kuntoa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google