Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä."— Esityksen transkriptio:

1 Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.

2 Kehityskolmio Urheilija pärjää, kun kehityskolmion kaikki osat: harjoittelu, lepo ja ravinto ovat tasapainossa. Jos yksi osa-alue pettää, vamma- ja sairastumisriski lisääntyy ja urheilullinen kehittyminen kärsii.

3 Energian lähteet Geneettiset tekijät vaikuttavat ihmisten energianlähteisiin. Toisille esimerkiksi hiilihydraatit sopivat paremmin, kun taas toisten rasvanpoltto on tehokkaampaa. Vaikka normaalisti ajatellaan, että proteiinit ovat lihaksen rakennusaine, se on myös tärkeä energianlähde. Kestävyysharjoittelijat tarvitsevat hiilihydraatti pitoisemman ruokavalion kun taas voimaharjoittelijat tarvitsevat enemmän proteiinia.

4 Neste Harrastamalla urheilua on tärkeää huolehtia nesteytyksestä, jotta välttäisi nestehukan ja ylimääräiset liikuntavammat. Nestettä kannattaa nauttia tasaisin väliajoin pitkin päivää, ennen urheilusuoritusta.

5 Sopiva ravinnon- ja energian saanti
Yksi urheilijan tärkein osa suorituskyvyn kannalta on sopiva terveellinen ravinto, sekä energian saanti. Jos urheilijan normaali ravinnon saanti on puutteellista ja ruokarytmi ei ole kunnossa, ei hyvinkään toteutettu harjoittelu tuota parasta mahdollista tulosta. Harjoitusten aikainen kehittävä vaste jatkuu elimistössä harjoituksesta riippuen muutamasta tunnista useaan vuorokauteen. Tällöin yksittäisestä ateriasta tai palautusjuomasta ei juurikaan ole apua. Terveysurheilua harjoittaessa tulisi syödä normaalisti ravintosuosituksen mukaan, mutta jos urheilu on normaalia kovempaa on ravintoon kiinnitettävä enemmän huomiota

6 Ravintolisät Ravintolisät ovat esimerkiksi tabletin tai jauheiden muodossa olevia elintarvikkeita, joiden tarkoituksena on nopeuttaa mm. energia aineenvaihduntaa hiilihydraatti- ja proteiinilisillä. Niiden imeytyminen kehoon tapahtuu teoreettisesti ja niissä ei ole mitään mitä normaalista ravinnosta ei voisi saada. Kovilla harjoituskausilla tai kisatilanteessa ravintolisät auttavat nopeampaan palautumiseen ja energian riittämiseen. Ravintolisillä ei voida korvata monipuolista ruokavaliota. On tärkeää ottaa selvää ravintolisän valmistujasta, ja ravintosisältö tulee lukea tarkkaan. Yksi suosituimpia ja tutkituimpia ravintolisiä on kalaöljykapselit, jotka sisältää välttämättömiä omega3 rasvahappoja. Tutkimuksista on selvinnyt että kapseleilla on hyödyllisiä terveydellisiä vaikutuksia.

7 Ravinnon vaikutus palautumiseen
Riittävän ja monipuolisen syömisen avulla voidaan tehostaa palautumista ja vähentää vamma- ja sairastumisriskiä. Harjoittelua edeltävä, sen aikainen ja sen jälkeinen ravinto vaikuttaa osaltaan palautumisnopeuteen ja suorituskyvyn kehittymiseen. Ennen harjoittelua nautitun välipalan tarkoitus ei ole lisätä jaksamista vaan edistää palautumista. Harjoittelun jälkeen, etenkin jos suoritus on ollut pitkä tai rasittava pitäisi juoda nestettä ja jotain hiilihydraattipitoista.

8 Lähteet: lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita /3-ruoka/rjl teA5.pdf


Lataa ppt "Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google