Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Terveyskunto ja sen osa-alueet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Terveyskunto ja sen osa-alueet"— Esityksen transkriptio:

1 Terveyskunto ja sen osa-alueet

2 Mitä on terveyskunto? Terveyskunto sisältää kunnon osatekijät. Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa kunnon osatekijöihin joko negatiivisesti tai positiivisesti. Terveyskunto estää liikkumattomuuden aiheuttamia haittoja, ja terveyskunto on tila, jossa päivittäiset toiminnot sujuvat tehokkaasti.

3 Terveyskunnon ulottuvuudet
Terveyskunnossa on neljä ulottuvuutta, kestävyyskunto, tuki- ja liikuntaelinten kunto, liikehallinta eli motorinen sekä kehonkoostumus. Kestävyyteen vaikuttavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto, lihasten aineenvaihdunta ja hermoston toiminta. Kestävyysharjoittelu parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä lihasten aerobista aineenvaihduntaa. Kestävyys jaetaan peruskestävyyteen, vauhtikestävyyteen, maksimikestävyyteen ja nopeuskestävyyteen. Kestävyyden ylläpitoon ja kehittämiseen hyviä lajeja ovat pyöräily, juoksu, hiihto, aerobinen jumppa, kävely, sauvakävely, luistelu, rullaluistelu, soutu, suunnistus ja melonta. Tuki- ja liikuntaelimistön kunto jaetaan kolmeen osa-alueeseen, joilla on yhteyksiä keskenään. Osa-alueita ovat lihasvoima, lihaskestävyys ja liikkuvuus. Lihasvoimaa ja lihaskestävyyttä voi harjoittaa kuntosaliharjoittelulla, jumpalla, pilateksella, voimistelulla ja kuntopiireillä.

4 Liikkuvuutta voidaan kehittää liikkuvuuteen painottuvilla jumpilla, venyttelemällä liikunnan ohessa, voimistelemalla ja joogaamalla. Motorinen kunto: Motorinen kunto on kehon asentojen ja liikkeiden hallintaa. Motorista kuntoa voi harjoittaa palloilulajeissa, jumpissa, tanssissa, laskettelussa, ratsastuksessa, luistelussa, rullaluistelussa ja itsepuolustuslajeissa. Kehonkoostumus: Kehonkoostumuksen tärkeimmät liikuntaan ja terveyteen yhdistyvät osa-alueet ovat kehon rasvapitoisuus ja rasvan jakautuminen kehossa. Terveyden kannalta haitallisin on vyötärölle ja vatsan sisäosiin kertyvä rasva, mutta siihen voidaan vaikuttaa liikunnalla.

5 Kehon koostumusta voi arvioida mm
Kehon koostumusta voi arvioida mm. rasvaprosenttimittauksella, painoindeksillä ja vyötärönympäryksen mittauksella. Vyötärön ympärysmitan olisi hyvä olla naisilla alle 80 cm ja miehillä alle 90 cm.  18,5 - 24,9 normaali paino ,9   lievä lihavuus   merkittävä lihavuus ,9   vaikea lihavuus 40 tai yli  sairaalloinen lihavuus

6 Lähteet


Lataa ppt "Terveyskunto ja sen osa-alueet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google