KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-6-luokilla. KOKONAINEN KÄSITYÖPROSESSI KÄSITYÖNOPETUKSESSA 1.IDEOINTI/INNOVOINTI Tapahtuu yksin tai ryhmässä (ideariihi,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
Advertisements

Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
TEKSTIILITYÖ sisällöt Raija Ojama
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Käsityön projektit Samansisältöinen käsityö Jyväskylän normaalikoulun opetussuunnitelmassa ©Riitta Huovila 2008 © Riitta Huovila 2008.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Tytöt teknologian taitajiksi
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Pedagogiikan ja tilan välinen suhde. Formaalin ja informaalin oppimisen rajapinnat.
Käsityön sisältöalueet
Ops seminaari Askola.
KÄSITYÖ Käsitä käsin Käsityönopetus Jyväskylän norssissa Riitta Huovila 2016.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Kieliä opettavien OPS- tapaaminen Ryhmätyön ohjeistus.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
Mankalan koulun vanhempainilta ti Opetussuunnitelmauudistus valinnaiset Sari Juuti.
VESIKANSAN KOULUT KE klo ja 19.00, Paimelan koulun sali 1.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
OPS 2016 Pedagoginen kahvila Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
Vanhempien mielipiteitä
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit sekä valinnaiset aineet 8
Perustettu
MIKÄ ON OPETUSSUUNNITELMA?
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ainetyöryhmien työn aloitus
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Erikoisluokkatoiminta
3.c
Minno meets Innokylä - törmäyskohtia
Ohjelmointi ja laiteympäristö Rovaniemi
Riitta Huovila Jyväskylän normaalikoulu
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Vanhempainilta
Opetussuunnitelmassa 2016
Näin ennen, mutta EI kai enää..
Mikä käsityön opetuksessa muuttuu?
OPS 2016 Valinnaisuus.
Lintulammen koulun valinnaiskurssit
Kritiikittömistä kopioijista uuden tekijöiksi
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Tietoteknikot : Opetusharjoittelut
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Mikä on monialainen oppimiskokonaisuus?
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Ops 2016 – Mikä muuttuu?.
Timo Rissanen Kouluprojekti POM2STN Kevät 2017 Timo Rissanen
Aamupäivän ohjelma Kouluprojektien purkua pienryhmätyöskentely
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Valitse 2+1 TEKSTIILI TEKNINEN MENOSSA MUKANA LÄMPÖ MUOTO
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
Laaja-alainen arviointi
Pulmapeli.
Tulevaisuuden koulu 2016 Mikkeli
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
7. luokat kevät 2019 Maikkulan koulu
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Esityksen transkriptio:

KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-6-luokilla

KOKONAINEN KÄSITYÖPROSESSI KÄSITYÖNOPETUKSESSA 1.IDEOINTI/INNOVOINTI Tapahtuu yksin tai ryhmässä (ideariihi, metaforat,kysymyslistat…) Idean lähtökohtana voi olla esim: tunteet, elämykset, yhdessäkoetut tilanteet, taideteokset, musiikki, filmit, luonto, ympäristö, mainokset, retket, vierailut, muodot, rakenteet, materiaalit ilmiöt… 2.SUUNNITTELU Saatetaan ideoitu käsityö ja sen tekemisen suunnitelma näkyvään muotoon eli visuaalinen suunnitelma, käsityön tekemisen vaiheet ja tekniset ratkaisut. Taidon kasvaessa käytetään käsityön käsitteitä ja teknisen piirtämisen symboleita mittoja ja mittakaavoja… Suunnittelussa oppilaat tarvitsevat realistisesti asetettuja rajoitteita esim. käyttäjä, käyttötarkoitus, käytettävät resurssit… Suunnittelu tarvitsee virikkeitä esim. tietolähteet kysymykset, vihjeet, vaihtoehdot, kokeilut, testaaminen… Suunnittelua voi tukea esim. aivoriihellä… Ideointi, suunnittelu ja kokeilut kannattaa dokumentoida. 3.TEKEMINEN Käsityön valmistusvaihe. Toteutetaan suunnitelmaa ja kerrataan asioita. Uutta osaamista liitetään vanhaan tieto-ja taitorakennelmaan. Koska käsityö on jatkuvaa ongelmaratkaisua, voivat oppiminen, testaaminen ja kokeilu tarkentaa suunnitelmaa. Oppilaiden taitojen karttumisen myötä voi muotoilun tuloksena olla mallikappale tai prototyyppi, joka kuuluu laajempaan tehtävään. Tekeminen dokumentoidaan 4. ARVIOINTI Opettajan arvioinnin sekä oppilaiden itse- ja vertaisarvioinnin kohteena on KOKO KÄSITYÖPROSESSI. Arviointia auttaa käsityöprosessin dokumentointi näkyvään muotoon esim. tekstit, valokuvat, videot sekä niiden yhdistelmät.

OPPIMISTEHTÄVÄ Käsityö on uudessa opetussuunnitelmassa ”monimateriaalinen” oppiaine, jossa toteutetaan käsityöilmaisuun, muotoiluun ja teknologiaan perustuvaa toimintaa. Käsityöilmaisulla, muotoilulla ja teknologialla on paljon yhteistä, mutta tehtävänanto painottaa erilaisia lähtökohtia.

1. Ilmaisu oppimistehtävän lähtökohtana: Elämys ja kokemuslähtöinen suunnittelu tai taidepainotteinen suunnittelu. Lähtökohtana voi olla erilaiset pelit, tarinat leikit, tai taidekuvat. Tehtävän anto voidaan aloittaa myös yhteisellä retkellä, muistolla, musiikilla, tarinalla tai erilaisten aistikokemusten kautta esim.tuntoaisti. Paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen esine- ja käsityökulttuuri kuvioinnit, ornamentiikka, materiaalit voivat toimia inspiraation lähteenä Näiden virikkeiden tarkoituksena on etäännyttää käsityöprosessi perinteisestä tekniikkaorientoituneesta ja tuotekeskeisestä ajattelusta. 2. Muotoilu oppimistehtävän lähtökohtana Ideoinnin lähtökohtana havainnoidaan ja analysoidaan esineitä, rakennettua ja luonnon ympäristöä ( värit, kuviot, pinnat, kuosit, muoto, liike, tasapaino ja rakenteet) Tehtävän annon lähtökohtana on ongelmakeskeinen suunnittelutehtävä ja silloin pohditaan laajemmin suunnittelua sääteleviä tekijöitä: käyttäjä, käyttötarkoitus, käyttötilanne, tuotteen toimintaperiaatteita. Määritellään aikaraja, työmäärä, tilat ja välineet. Suunnittelutehtävä edellyttää kuvallisen, että teknisen suunnitelman toteuttamista. Esim. Suunnitelkaa postmodernistinen tuoli. Tehkää suunnitelma, prototyyppi ja dokumentoikaa aikaa 2h. Välineet teippi ja paperia. Mihin tuoli tulee, kuka on käyttäjä, mistä materiaalista…. 3.Teknologia oppimistehtävän lähtökohtana Tämä lähtökohta korostaa erityisesti ilmiön tai esineen toimintaperiaatteita ja siihen liittyvää matemaattisluonnontieteellistä tietoa ja soveltamista. Teknologiaan liittyy rakenteet, mekanismit, koneet ja niiden toimintaperiaatteet, sähkö, elektroniikka sekä automaatio ja robotiikka, kemialliset ilmiöt, energian tuottaminen ja varastoiminen MUOTOILUA ja TEKNOLOGIAA painottavat tehtävänannot kietoutuvat tiiviisti yhteen kokonaisessa käsityössä. Edellä mainitut tehtävänantolähtökohdat voidaan rakentaa erilaisten teemojen tai ilmiöiden pohjalle

DOKUMENTOINTI kynä tai tabletti vihko piirrosten ja valokuvien kera posteri esite kirjanen e-portfolio (pedanet) blogi Taltiointia voi tehdä oppilas itse, parityönä, ryhmätyönä, tai opettajan avulla, mutta dokumentoinnin aktiivisin toimija on oppilas. Opettaja luo selkeän rytmin dokumentointiin esim. joka toinen kerta Dokumentointi on työvälinen arvioinnissa. Itsearviointi ja vertaisarviointi myös helpottuvat Dokumentoinnissa oppimisen vaiheista muodostuu tarinallinen kokonaisuus

OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 5-6LK Monimateriaalinen ja yhtenäinen käsityö toteutetaan esim. yhdistelmätöillä (työssä teknistä- että tekstiiliosaamista) Oppilas valitsee 4-luokan keväällä oman kiinnostuksen mukaisesti joko tekstiilityön tai teknisen työn työtavan. Kotkansaarenkoulu lähtee toteuttamaan/kokeilemaan uutta opetussuunnitelmaa seuraavasti. Vuosi jaetaan 4 jaksoon. 1.jakso. Syksyllä ensimmäinen työ jatkuu sekaryhmissä yhdistelmätyöllä. Projekti kestää syyslomaan (n.10vk) Tästä 5vk puolet oppilaista on teknisen työn puolella ja puolet tekstiilityössä ja sitten tehdään ryhmien vaihto. Työn aloitus tehdään kaikki yhdessä. Työnä esim. lehtiteline, ei valmista mallia. Opettaja rajaa tehtävän, oppilas suunnittelee, toteuttaa ja dokumentoi 2.jakso. Syyslomasta jouluun oppilaat työskentelevät valitsemansa käsityön parissa. (n.7vk) 3.jakso. Oppilaat työskentelevät jälleen sekaryhmissä( n.10vk) 5vk:n jälkeen ryhmät vaihtavat käsityöpuolia. Tämä tehtävänanto keskittyy muotoiluun ja teknologiaan. Työn aloitus tehdään yhdessä Esim. ilmiö Valo. Tutkitaan ryhmässä, pareittain valoa ja sen ominaisuuksia, materiaalien läpäisevyyttä, valaisimia jne. Näin päästään omaan suunnitteluun ja työskentelyyn. 4.jakso. Oppilaat työskentelevät valitsemansa käsityön parissa (10vk )

KÄSITYÖN OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN Opetussuunnitelman perusteiden mukaan opetusta ja opiskelua ohjaavat paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellyt yhteisen käsityön tavoitteet ja niihin liittyvät sisältöalueet. Opetuksessa käytetään sekä teknisen työn että tekstiilityön työtapoja, oppimisympäristöjä ja materiaaleja. Yhteisen käsityön opetuksessa oppilaiden omat kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon ja niitä voidaan painottaa tehtäviä, työtapoja ja materiaaleja sekä oppimisympäristöjä suunniteltaessa. Valinnaisainetunnit: 1-6lk: 6vvh. Opetuksen järjestäjä päättää, miten miten tuntijaossa määrätyt valinnaiset tunnit käytetään yhteisten taide-ja taitoaineiden eli käsityön, kuvataiteen, musiikin, liikunnan ja kotitalouden opetuseen. Tällöin siis päätetään, paljonko tunteja kuhunkin oppiaineeseen osoitetaan ja mille vuosiluokille tunnit sijoittuvat. Opetuksen järjestäjä voi myös päättää, että nämä tunnit tai osa niistä on oppilaille valinnaisia.

OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 3-4LK Oppilas opiskelee käsitöissä tekstiilityön sekä teknisen työn työtavoilla. Käytännössä sekaryhmät ja joululta vaihto.

Opetuksen järjestäminen luokilla Monimateriaalinen ja yhteinen käsityöoppiaine toteutetaan esim. yhdistelmätöillä (työssä teknistä- että tekstiiliosaamista) Oppilas valitsee 4.luokan keväällä oman kiinnostuksen mukaisesti joko tekstiilityön tai teknisen työn työtavan. Tavoitteena vähintään yksi yhdistelmätyö/lukuvuosi, syksystä 2016 alkaen

Syksy 2016 tavoitteena käsityötä opettavien opettajien yhteinen info/ideointitilaisuus syyskuussa aiheena muutokset käytännön työssä ja arvioinnin muuttuminen

Mistä apu kentälle? Ajatuksena Kotkan oma ideapankki Pedanettiin Jyväskylän yliopisto  Opettajankoulutuslaitos  Teknologiakasvatus  käsityön materiaalipankki Facebook  teknisen työn ideat, teknistä työtä alakouluille Pinterest (  Mari Hirsikallio:) Punomo (entinen Käspaikka) Hyvä sauma –Yhdistelmätöiden Ideakirja (Otava 2006)

ideoita