Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OPS 2016 Pedagoginen kahvila 4.2.2016. Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta 7.11.2015.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OPS 2016 Pedagoginen kahvila 4.2.2016. Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta 7.11.2015."— Esityksen transkriptio:

1 OPS 2016 Pedagoginen kahvila 4.2.2016

2 Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta 7.11.2015

3 Kieliohjelma Kielten opiskelu alkaa joiltakin osin nykyistä aikaisemmin: – A1-kieli alkaa 2.luokalla, – A2-kieli alkaa 4.luokalla ja – B1-kieli alkaa 6.luokalla. A-kielten tarjonta toistaiseksi ennallaan. Ensi lukuvuoden aikana pohdittava kieliohjelma tarkemmin – A2-espanja ja A2-ruotsi – B2-kielet A2-kielten resursointi: – Alakoulussa valinnaisaineiden päälle – Yläkoulu? Saako oppilas päättää sisältyykö valinnaisiin – Ei mene koulun omasta tuntikehyksestä – Jatko yläkoulussa ja lukioissa  etäopetuksen hyödyntäminen?

4 Oppilaiden tulevaisuuden taidot – monipuolinen kielitaito Taloudellisesta tilanteesta huolimatta tavoitteena, että A2-kieliryhmiä syntyy nykyistä enemmän. – Tiedottamisen merkitys – Kieltenopettajien hyödyntäminen kielivalintatilaisuuksissa – Jatkossa myös keskitetyt kielivalintainfot (ensi lv.) Ei ole niin tärkeää, mitä kieltä opiskelee A2- kielenä, kunhan opiskelee A2-kieltä!

5 Taide- ja taitoaineiden valinnaiset Porin tuntijaossa 2 vvkt vuosiluokilla 8–9. Ei tarvitse olla oppilaalle valinnaisia eli opetuksen järjestäjä tai koulu tai voi sitoa haluamaansa oppiaineeseen. Ovat ko. taide- ja taitoaineiden syventäviä opintoja ja myös nimetään em. mukaan, esim. käsityön syventävät opinnot. Oppilaalle tarjottava oppiaine voi myös koostua useammasta taide- ja taitoaineesta. Huom. kotitalous nykyään taide- ja taitoaine. Voidaan käyttää taide- ja taitoaineiden painotetun opetuksen toteuttamiseen. Ovat osa yhteisten oppiaineiden oppimäärää, joten ne myös arvioidaan osana niiden opetusta. Ei tule erillistä arvioita lukuvuosi- tai päättötodistukseen.

6 Valinnaiset aineet Porin tuntijaossa 1 vvkt vuosiluokilla 4–6 ja 2 vvkt 8.luokalla ja 4 vvkt 9. luokalla. Tulee olla oppilaille valinnaisia. Voivat liittyä mihin tahansa oppiaineeseen, useampiin oppiaineisiin tai esim. laaja-alaiseen osaamiseen. Tunnit voidaan käyttää painotetun opetuksen toteuttamiseen. Jokainen valinnainen aine muodostaa oman oppimääränsä, joten se myös arvioidaan omana oppiaineenaan. Vähintään 2 vvkt:n arvioidaan numeroin ja alle 2 vvkt:n sanallisesti. Mikäli tällainen valinnainen aine voidaan katsoa jonkin yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, se voi korottaa ko. aineen arvosanaa. Vapaaehtoinen A2-kieli ei sisälly alakoulussa valinnaisiin aineisiin.

7 Valinnaisten aineiden opetuksen järjestämisessä huomioitavaa Koulu voi vaihtaa oppilaan valinnan toiseen, mikäli valitsijoita ei ole tarpeeksi. Kaikki ylä- ja yhtenäiskoulut tarjoavat valinnaisen ruotsin kielen kurssin 9.luokalla. Koulujen pohdittava, miten valinnoista tiedotetaan oppilaille ja huoltajille. Koulujen opseihin kirjattava valinnaisen aineen nimi, laajuus, tavoitteet, sisällöt sekä oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät mahdolliset erityispiirteet. Yhdysluokkaopetuksen hyödyntäminen alakoulujen valinnoissa. Kaarisillan valinnaisaineopas http://www.pori.fi/material/attachments/hallintokunnat/3 2ygRasOv/Valinnaisaineopas_2016_alakoulu.pdf http://www.pori.fi/material/attachments/hallintokunnat/3 2ygRasOv/Valinnaisaineopas_2016_alakoulu.pdf

8 Käsityön opetus Valtakunnallisen tuntijaon sekä opetussuunnitelman perusteiden mukaan käsityö on kaikille yhteinen oppiaine vuosiluokilla 1–7. Siihen ei sisälly erilaisia oppimääriä eivätkä oppilaat tee valintaa käsityön eri osa-alueiden kesken, vaikka käsityö sisältää sekä teknisen että tekstiilityön työtapoja ja materiaaleja. Koulujen pohdittava, miten opetus jaksotetaan. Tekninen ja tekstiilityö voivat olla valinnaisia aineita (tunnit ko. kiintiöstä).

9 Käsityön opetus Opetuksessa painotetaan oppilaiden erilaisia kiinnostuksen kohteita voi tarkoittaa esim.: – Lukuvuosi voi rytmittyä jaksoihin, joiden aikana oppilas perehtyy käsityön yhteisiin prosesseihin ja eri osa-alueisiin. – Lisäksi voi olla jakso, jonka aikana oppilas suunnittelee työn, jonka hän haluaa toteuttaa ja valitsee työhön sopivat menetelmät, materiaalit ja välineet. Työt voivat painottua teknisen työn alueelle, tekstiilityön alueelle tai yhdistellä näitä molempia. – Ei saa kuitenkaan syntyä tilannetta, jossa käsityön opiskelu eriytyy oppilaan valinnan mukaan suureksi osaksi lukuvuotta joko teknisen työn tai tekstiilityön työmenetelmien käyttöön. – Oppilaiden kiinnostuksen kohteet on luonnollisesti hyvä ottaa huomioon kaikkia käsityön tehtäviä suunniteltaessa.

10 Esimerkki toteutuksesta (huom. voi toteuttaa myös muilla tavoin) Yksi yhteinen oppiaine KÄSITYÖ / yksi ryhmä, jolla kaksi opettajaa (TN ja TS) TYÖPAJAT - Lukuvuosi alkaa työpajoilla, joissa käydään läpi työturvallisuutta ja mm. koneiden käyttöä. - Työpajat sekä TN- että TS-luokissa. SUUNNITTELU- JAKSO - Yhteinen koko ryhmälle - Suunnitellaan monimateriaalinen työ - Opettajat voivat ohjata valintoja  suunnitellaan siten, että kuormitus jakautuu tasaisesti TYÖN TOTEUTUS - Työ toteutetaan siten, että oppilaat ovat sekä TN- että TS- luokissa Nämä toistuvat lukuvuoden aikana


Lataa ppt "OPS 2016 Pedagoginen kahvila 4.2.2016. Porin kaupungin perusopetuksen tuntijako Sivistyslautakunta 7.11.2015."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google