Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurisuus opetuksessa
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen asialla POP – perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen Tornion kouluyhteisössä
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Yhdenvertaisuus ja tulkkaus – mihin maahanmuuttajalla on oikeus?
Tasa-arvolaki ja sen muutossuunnitelmat
Romanioppilaiden perusopetuksen kehittäminen Kouvolassa
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
Tasa-arvosuunnittelu oppilaitoksissa ja työorganisaatioissa
O SALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA ARJENHALLINTA N UORISOTUTKIMUKSEN & NUORTEN NÄKÖKULMAA Mirja Määttä Itä-Suomen yliopisto.
Siviilipalveluksen kehittäminen kansalaispalvelu- näkökulmasta Dosentti (TaY), HT Pirjo Jukarainen.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Järjestöjen näkökulma ja rooli työllistymisen tukemisessa
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
TH Osaamisen ja sivistyksen asialla TAITEEN PERUSOPETUS Jorma Kauppinen.
Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen Eeva Nykänen1.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Turun Kielitivolin koulutusristeily
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi LÖYTÖRETKI TOISEEN MAAILMAAN V Konnevesi Opetushallituksen tervehdys.
Kansainvälisiä ja kotimaisia lainsäädäntönäkökulmia Työ kuluu kaikille Vammaisfoorumi ry:n ja TE-palveluiden koulutuspäivä Liisa Murto oikeuksienvalvontalakimies.
Perusopetuksen opetussuunnitelma 2016
Osaamisen ja sivistyksen asialla PERUSOPETUSPROJEKTI 2 ROMANILAPSEN MAAILMA Kirjoittajan nimi :Satu Blomerus Tilaisuuden nimi: Romanilasten perusopetuksen.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Hyvät käytännöt / romanioppilaiden perusopetuksen tuki
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Opetustoimen henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen (Osaava) Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Romanilasten perusopetuksen tukeminen Kehittämishankkeen esittely Raimo Salo Oulun kaupungin opetustoimi Oulun kaupungin.
YHDENVERTAISUUSLAKI 2015 YHDENVERTAISUUSLAKI 2015 Lainsäädäntöneuvos Timo Makkonen, OTT Lainvalmisteluosasto/OM Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivätHelsinki1.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Lahjakkuutta ja erityisvahvuuksia tukevan opetuksen kehittämishanke Kirjoittajan nimi Tilaisuuden nimi Päiväys/
Tervetuloa vesoon! Maahanmuuttaja luokassani – vinkkejä käytäntöön
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy / Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain uudistus työelämän näkökulmasta Xamk yt-neuvottelukunta
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Vaikeista asioista opettaminen Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö kuntoon “Since wars begin in the minds of men, it is.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Leonardo da Vinci Tools for Diversity Hanke monimuotoisuuden systemaattiseen kehittämiseen ESOK-seminaari.
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Autismi- ja Aspergerliitto ry
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Perustettu
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Kelpo-hanke Amisto
Yhdenvertaisuus koulussa
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMINEN Kehittämistoiminnan tavoitteet ja sisältö Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi

Romanilasten perusopetuksen tukemiseen kohdennettu valtionavustus Vuosille 2008 – 2009 Valtionavustuksen piirissä 14 kuntaa Helsinki, Jyväskylä, Kauhajoki, Kitee, Kokkola, Kolari, Kouvola, Kurikka, Kuopio, Oulu, Savonlinna, Tampere, Turku ja Vantaa Monilla mukana olevilla kunnilla myös muuta valtionavusteista kehittämistoimintaa

Kehittämistoiminnan tavoitteet tukea kansallisissa opetussuunnitelman perusteissa kuvatun opetuksen arvopohjan toteutumista huomioida perusopetuksessa olevien romanioppilaiden kieli- ja kulttuuriaspektit vakiinnuttaa kehittämistoiminnassa syntyneet toimintatavat osaksi koulun/kunnan arkea

Arvopohja: yhdenvertaisuus, tasa-arvo, kulttuurinen monimuotoisuus  Perustuslaki 6 § Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti. Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään.

Arvopohja Yhdenvertaisuuslaki, voimaan 1.2.2004 Tarkoituksena on edistää ja turvata yhdenvertaisuuden toteutumista ja tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa. Laki velvoittaa kaikkia viranomaisia; viranomaisten on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma. Laissa kielletyt syrjintäperusteet: ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, terveydentila, vammaisuus, sukupuolinen suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. On tärkeää tunnistaa syrjintä, suunnitella toimenpiteitä syrjinnän poistamiseksi ja seurata toimenpiteiden toteutumista.

Arvopohja Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004 Perusopetuksen arvopohjana ovat ihmisoikeudet, tasa-arvo, demokratia, luonnon monimuotoisuuden ja ympäristön elinkelpoisuuden säilyttäminen sekä monikulttuurisuuden hyväksyminen. Opetuksessa on otettava huomion kansalliset ja paikalliset erityispiirteet sekä kansalliskielet, kaksi kansankirkkoa, saamelaiset alkuperäiskansana ja kansalliset vähemmistöt. Huomioidaan suomalaisen kulttuurin monipuolistuminen eri kulttuureista tulevien maahanmuuttajien myötä. Opetuksen avulla tuetaan oppilaan oman kulttuuri-identiteetin rakentumista sekä hänen osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa ja globaalistuvassa maailmassa. Sen avulla edistetään myös suvaitsevaisuutta ja kulttuurien välistä ymmärrystä. Perusopetuksen avulla lisätään alueellista ja yksilöiden välistä tasa-arvoa. Perusopetuksen on tuettava jokaisen oppilaan kielellistä ja kulttuurista identiteettiä sekä äidinkielen kehitystä.

Kehittämistoiminnan tulee sisältää toimenpiteitä: Romanioppilaan kohtaamiseksi Suvaitsevaisuuden ja hyvien etnisten suhteiden edistämiseksi sekä romanikulttuurin tuntemuksen lisäämiseksi Kouluyhteisön romanivähemmistön ja pääväestön yhteyksien edistämiseksi Romanioppilaiden identiteetin kehittymiseksi

jatkuu Romanikielen oppimisen edistämiseksi   Romanikielen oppimisen edistämiseksi Romanioppilaiden oppimismahdollisuuksien edistämiseksi Erityistä tukea tarvitsevien romanioppilaiden opetuksen kehittämiseksi Romanikodin ja koulun yhteistyön kehittämiseksi Romanioppilaiden erilaisen taustan huomioonottavan pedagogiikan ja materiaalin kehittämiseksi.

Valtionavustusta voidaan käyttää sellaisten toimenpiteiden kehittämiseen ja laajentamiseen, joilla parannetaan ja vakiinnutetaan koko kouluyhteisön ymmärrystä romanikulttuurista, kehittämistoiminnan suunnittelu-, toteutus- ja vakiinnuttamiskustannuksiin kehittämistoiminnasta aiheutuviin sijais- ja matkakustannuksiin. valtionavustusta ei voida käyttää uusien työntekijöiden palkkaukseen. 

Koulutuksia Romanilasten perusopetuksen tukeminen -aloitusseminaari 1.-2.9.2008, Vantaa, järjestäjänä Opetushallitus Syrjinnän ja syrjäytymisen rajapinnat 10.11.2008, Helsinki, järjestäjänä Romaniasiain neuvottelukunta, Vähemmistövaltuutetun toimisto ja Opetushallituksen romaniväestön koulutustiimi -jatkoseminaari tammi-helmikuussa 2009, järj. OPH

Yhteystiedot opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö Leena Nissilä, puh. 09 7747 7705, leena.nissila@oph.fi erityisasiantuntija Susanna Lehtonen, puh. 09 7747 7232, susanna.lehtonen@oph.fi Kehittämistoiminnalle avataan omat sivut osoitteessa www.oph.fi/info/romanilasten perusopetuksen tukeminen