Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen Tornion kouluyhteisössä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajien joustava perusopetus
Advertisements

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Barents-Parents Lapin yliopiston harjoittelukoulu.
Markkinointi KJT-Johtokunta Open
Monikulttuurisuus opetuksessa
Jyväskylä Keski-Suomen aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun kerhotoiminnan kehittämisverkoston kokoontuminen.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
MonikultTuurisuus suomalaisessa koulussa opettajan kokemana
Osaamisen ja sivistyksen asialla POP – perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Moku- hankkeesta resurssikeskukseen
Romanioppilaiden perusopetuksen kehittäminen Kouvolassa
Kaupunginhallitus Kotouttamisohjelman päivitys ohjelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Oulun aikuislukio 2014.
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kieli- ja kulttuuriryhmien opetus, oppilasmäärät ja resurssi
Turun esi- ja perusopetuksessa
HOLLIHAAN KOULUN JOUSTO-OPETUS
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke. TUL:n Tule Urheiluseuraan Liikkumaan -hanke on uusi seurojen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on saada urheiluseurojen.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
YHTEISTYÖN HAASTEET JA OPPILASHUOLTO MAAHANMUUTTAJATYÖSSÄ Rehtori Auli Vasara, koulukuraattori Tuija Mäkinen ja sosiaalityöntekijä Pirjo Kainulainen.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
Mäntykankaan koulu Kelpo-pilotointi Mitä on kehitetty / millä tavoin on kehitetty? Jousto-opetusta vuosiluokilla 1-6 (Ma & Ai) E-luokat osallistuvat.
FUAS Kielet ja viestintä
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Kiinan kieltä lukioissa
+ VÄLIAIKATYÖSKENTELY 4. ja 5. päivän välillä OPPIVA OPS -VALMENNUS.
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Romanilasten perusopetuksen tukeminen Kehittämishankkeen esittely Raimo Salo Oulun kaupungin opetustoimi Oulun kaupungin.
Tervetuloa vesoon! Maahanmuuttaja luokassani – vinkkejä käytäntöön
Ulla Lappalainen1 Suomi toisena kielenä -opetuksesta Mistä kielitaito koostuu? Mitä suomi toisena kielenä -opetus tarkoittaa? Suomi äidinkielenä.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
S2, MONILUKUTAITO JA YHTEISOPETTAJUUS. S2 OPPIAINEEKSI SUOMEN RINNALLE oppiaineen nimi muuttuu, jatkossa opiskellaan: suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärää.
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
Liikunta uudessa opetussuunnitelmassa
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Nopolan koulu Opettajien veso
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Maahanmuuttaja opetusryhmässäni
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Esityksen transkriptio:

Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen Tornion kouluyhteisössä OPH:n kehittämishanke

MOKU MOKU-hanke on osa Perusopetus paremmaksi (POP) -ohjelmaa, jonka tavoitteena on perusopetuksen laadun parantaminen Kehittämistoiminta alkoi 2007 Kunnille jaetaan vuosittain erityisavustusta noin 1 M€ Tornion osuus on 28 000 €

MOKU-kehittämistoiminnan tavoitteet Tukea kansallisissa opetussuunnitelman perusteissa kuvatun opetuksen arvopohjan toteutumista (mm. ihmisoikeudet, tasa-arvo, demokratia ja monikulttuurisuuden hyväksyminen) kouluyhteisön monikulttuurisuustaitojen kehittämistä ja niiden vakiinnuttamista. Kehittää lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ja kouluhenkilökunnan monikulttuurisuustaitoja siten, että koko kouluyhteisön valmiudet oppia ja opettaa monikulttuurisessa oppimisympäristössä paranevat. Tukea oppilaan Monikulttuurisen identiteetin rakentumista Osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa ja globaalistuvassa maailmassa Edistää suvaitsevaisuutta ja kulttuurien välistä ymmärrystä kouluyhteisössä

… tavoitteet Monikulttuurisilla taidoilla tarkoitetaan tässä kehittämistoiminnassa sekä maahanmuuttajien että valtaväestön taitoja kohdata ja toimia yhteistyössä eri kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa PÄÄTAVOITE: kunta laatii monikulttuurisuustaitojen kehittämissuunnitelman, jonka toimenpiteet vakiinnutetaan osaksi koulujen arkea. Deadline toukokuu 2010. Tornion painopistealueet: Maahanmuuttajaopetuksen järjestäminen Suvaitsevaisuuden ja hyvien etnisten suhteiden edistäminen sekä eri kielten ja kulttuurien tuntemuksen lisääminen ja erityisesti kouluyhteisön kulttuurivähemmistöjen ja valtakulttuurin yhteyksien edistäminen Eri kieli- ja kulttuuriryhmien oppimismahdollisuuksien edistäminen ja materiaalin tuottaminen

Painopisteiden sisältö hakemuksessa Syyslukukaudella 2009 järjestetään kaikille maahanmuuttajia opettaville yhteinen tilaisuus, jossa pohditaan maahanmuuttajaopetuksen kehittämistä ja etsitään ratkaisuja mahdollisesti ilmenneisiin ongelmiin. Kehittämiskohteena on erityisesti S2-opetuksen järjestäminen ja maahanmuuttajien integroituminen yleisopetukseen. Keskitytään olemassa olevien suhteiden vahvistamiseen , esim. nuorisotoimi ja urheiluseurat Vakiinnutetaan ja kehitetään jo toimintatapoja: esim. monikulttuurisuustapahtuma Putaan koululla Yhteistyö sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa Opetusmateriaalin tuottaminen ja JAKAMINEN

Valtionavustuksen edellytykset kunta ja koulut sitoutuvat kehittämistoimintaan kuntakohtaisen monikulttuurisuustaitojen kehittämissuunnitelman laatimiseen, toteuttamiseen ja sen toimenpiteiden vakiinnuttamiseen. Toimintaan osallistuu koko kouluyhteisö rehtorin johdolla Toiminnan ohjaamiseksi kunnassa muodostetaan ohjausryhmä Toiminnan toteuttamiseksi kunnassa ja seudulla (Kemi-Tornion yhteistyö) perustetaan monikulttuurisuustaitojen kehittämis- tai yhteistyöverkosto Toiminnan tuloksellisuutta arvioidaan ja tuloksista raportoidaan OPH:lle (väliraportti joulukuu 31.1. 2010, loppuraportti 31.1.2011)

Valtionavustusta 2009-2010 Voi käyttää: kehittämistoiminnan suunnittelu- , toteutus- ja vakiinnuttamiskustannuksiin (= kunnan kehittämissuunnitelma) sellaisten toimenpiteiden kehittämiseen ja laajentamiseen, joilla parannetaan ja vakiinnutetaan koko kouluyhteisön monikulttuurisuustaitoja Kehittämistoiminnasta aiheutuviin sijais- ja matkakustannuksiin (OPH:n koulutus) sekä Tarvittavan henkilöstön, kuten toimintaa ohjaavan tai organisoivan työntekijän työpanoksesta aiheutuviin kustannuksiin

… Ei voi käyttää: Uusien työntekijöiden palkkaukseen eikä Sellaiseen toimintaan, johon on tarjolla erikseen valtionavustusta tai rahoitusta rahoitusjärjestelmän kautta (esim. kansainvälinen toiminta, aamu- ja iltapäivätoiminta, S2-opetus ja oman äidinkielen opetus, valmistava opetus, eikä myöskään aikuislukiotoiminta)

Muuta toimintaa Ohjausvierailut keväällä 2010 (opetusneuvos Pirjo Immonen- Oikkonen Moku-julkaisu ”Monikulttuurinen kouluyhteisö” ja Moku-esite (su, ru ja en) -> voi tilata Omat verkkosivut www.edu.fi/maahanmuuttajat-> monikulttuurisuustaitojen kehittäminen Seuraa koulutuskalenteria ja Opettaja lehden ilmoituksia!

Valmistava luokka Vain yksi valmistava luokka Torniossa -> tavoite ala- ja yläkoululaisille OMAT valmistavat luokkansa Tarkoitettu jokaiselle maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle -6-10v vähintään 900h ja tätä vanhemmille vähintään 1000h

Valmistava… Oma OPS Tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin Opiskellaan suomen kieltä Opiskellaan eri oppiaineita, joissa noudatetaan soveltuvin osin perusopetuksen OPS:n perusteita

Putaan valmistava luokka tällä hetkellä 12 oppilasta, joista uusia 9 Viime vuotisista jäljellä 3 oppilasta Ikähaarukka 7-17v

S2 Opetettava vieraan kielen näkökulmasta, ei äidinkielenomaisesti Ei ole tuki- tai erityisopetusta On tarkoitettu sellaisille maahanmuuttajataustaisille sekä paluumuuttajille ja kaikille muille, joiden suomen kielen taito ei ole äidinkielisen tasoinen kaikilla kielen osa-alueilla (oma OPS)

S2 Kriteerinä tulee käyttää ainoastaan kielitaidon tasoa eikä esim. synnyinmaata, kansalaisuutta, väestörekisteriin merkittyä äidinkieltä tai Suomessa-oloaikaa OPH:n terveiset: jokainen on S2-opettaja omassa oppiaineessaan

oma äidinkieli Jokaisella Suomessa asuvalla on oikeus kehittää ja ylläpitää omaa äidinkieltään (Suomen perustuslaki 17 §) Oman äidinkielen opetus ja S2-opetus tukevat oppilaan monikulttuurista identiteettiä ja olisi suuri voimavara perusopetuksen oppimäärän suorittamisessa