Tuomo Autio Psykologi Epshp

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Advertisements

Itsensä johtaminen. Mitä on itsensä johtaminen? Itsensä johtaminen Oman mielen johtamista” Helena Åhlman (2003), tekniikan tohtori ”Ajatusten, tunteiden.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
FIBS Mitä sinä teit viikonloppuna? Mitä sinä teit perjantaina, lauantaina, entä sunnuntaina? Missä sinä olit? Kenen kanssa sinä olit viikonloppuna?
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Opetusteknologia. Kysymykset Voisitko kertoa työstäsi? Kytöharju työskentelee Tampereen yliopiston tietohallinnossa. Onko työsi mielestäsi mielenkiintoista?
Kysely sosiaalisen median käytöstä
Neuvottelu ja asioiden pilkkomisen taito
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
Kodin ja koulun yhteistyö Lähde (diat 1-5): Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön, Opetushallitus ja Suomen Vanhempainliitto Ensisijainen ja kokonaisvaltainen.
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Johdanto Auschwitz, Hirosima, Stalinin vainot ja Ruandan kansanmurha ovat esimerkkejä historiallisista valintatilanteista. Niissä kaikissa on kysymys ennen.
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Humanismi.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Itsetuhoinen prosessi
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Sihteeriyhdistyksen seminaari

Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Vastuullisuus Askel 7.
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
4 Työ, teho ja hyötysuhde.
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Leikki-iän tunteet.
1. Mitä tiedonkäsittely on?
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Kielitietoisuus.
OPETTAJUUDEN JA TAITEILIJUUDEN TEEMOJA (YHTEISIÄ TUNTOMERKKEJÄ): (Parks M.E ) The Art of Pedagogy: Artistic Behaviour as a Model for Teaching.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Vastavalmistuneen puheenvuoro
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Tuotteen nimi Esityksen otsikko.
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Tuomo Lähdeniemi työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Lukutaito ja syrjäytyminen
Talvityhyt-seminaari turvallisuutta - terveyttä - työkykyä -
Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta
5. Eettinen vastuullisuus
Opintopsykologi Katja Hietanen
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Mitä avuksi esiintymiseen?
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
Opintopsykologi Katja Hietanen
Kognitiivinen psykoterapia
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
Elina Vierikko Saija Helmi
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA MUKAAN RYHMÄÄN – VERTAISUUDESSA ON VOIMAA!
Opintopsykologi Katja Hietanen
Ajanhallinta opiskelussa
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Esityksen transkriptio:

Tuomo Autio Psykologi Epshp 2.11.2017 Hyväksymis- ja omistautumisterapian sekä positiivisen psykologian käyttö nuorten terapiatyössä DNA-V-malli Tuomo Autio Psykologi Epshp 2.11.2017

Sisältö Hyväksymis- ja omistautumisterapia DNA-V-malli nuorten HOT-sovelluksena 3. Käyttäytymisanalyysi

Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) HOT pohjautuu kontekstualistiseen käyttäytymistieteeseen, jonka filosofiset juuret ovat funktionaalisesssa kontekstualismissa. HOT on suhdekehysteorian (SKT) kliininen sovellus, joka on teoria kielellisestä käyttäytymisestä ja kognitiosta.

Hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) HOT:ssa psykologisen kärsimyksen ajatellaan olevan seurausta niistä kielellisistä prosesseista, jotka johtavat psykologiseen jäykkyyteen (mm. ajatusten uskominen sellaisinaan, välttämiskäyttäytyminen). HOT:ssa keskeisenä tavoitteena on psykologisen joustavuuden lisääminen.

Psykologinen joustavuus HOT:ssa Hyväksyntä ”Ole avoinna” Arvot ”Tiedä mikä on merkityksellistä” Omistautuminen ”Tee sitä,mikä toimii” Psykologinen joustavuus ”Ole nykyhetkessä ja tee mikä on merkityksellistä” Kielellisyyden heikentäminen ”Huomioi ajatuksesi” Minä kontekstina ”Perspektiivin ottaminen” Nykyhetki ”Elä tässä ja nyt”

DNA-V-malli Louise L. Hayes ja Joseph Ciarrochi kehittäneet käyttäytymisterapeuttisen lähestymistavan nuorten kanssa työskentelyyn. Julkaistu vuonna 2015.

DNA-V http://thrivingadolescent.com/

DNA-V-käsitteellistäminen

DNA-V-malli Kolme eri käyttäytymisluokkaa D = discoverer N = noticer A = advisor Joiden avulla voidaan tehokkaasti suunnistaa omassa maailmassamme. Nuorten kohdalla psykologinen joustavuus tarkoittaa kykyä käyttää DNA-taitoja tavalla, joka tukee kehitystä, tuottaa elinvoimaisuutta sekä arvopohjaisia tekoja.

Values Arvot yhdistävät meidät tarkoituksellisuuteen ja elinvoimaisuuteen. ”Mikä tai kuka on sinulle tärkeää tai merkityksellistä?”. Arvo ei ole tavoite tai lopputulos vaan käyttäytymisen tai toiminnon laatu. Arvojen mukaista elämää voi olla ”Rohkeus elää täysillä ahdistuksesta huolimatta”.

Advisor … on ”sisäinen ääni” ja kielellinen taito, joka on meillä kaikilla. ….arvioi ja luokittelee kaikkea sekä yrittää kertoa meille, kuinka hyviä tai huonoja olemme.

Advisor-harjoitus

Noticer … on taito sallia tai hyväksyä sisäisiä tuntemuksia sekä kyky olla tarvittaessa reagoimatta niihin. …auttaa säätelemään käyttäytymistä, kun kohdataan vaikeita tunteita (tunnistaminen, erottelu, valinta). …on tila, johon voimme siirtyä, kun tunnemme olevamme jumissa ja haluamme lisätä tietoisuutta tilanteesta, jossa olemme ja mahdollisuuksista joita meillä on.

Noticer-harjoitus

Discoverer …tila, jossa kokeilemme uusia asioita ja näemme mikä on toimivaa ja saamme selville, mistä välitämme. …”Toimiko tämä käyttäytyminen?” …”Auttoiko se laajentamaan elämääni ja mahdollisuuksiani?” …Sen avulla voimme jäljittää käyttäytymisemme seurauksia.

Discoverer-harjoitus

Funktionaalinen käyttäytymisanalyysi Kognitiivisen käyttäytymisterapian pohjana on ”ongelman” kuvaus tai käsitteellistäminen. Perusolettamuksena on 1. että ajattelulla ja toiminnalla on kiinteä suhde siihen tilanteeseen ja kontekstiin, jossa ne esiintyvät. 2. toiminnan esiintymistilanteilla on yhteisiä vaikuttavia tekijöitä, kun toiminta esiintyy toistuvasti.

Analyysiesimerkki Tilanne Mitä sinä teit? Mitä tapahtui seuraavaksi? Toimiko se? (Tekikö se elämästäsi merkityksellisempää?) Riita äidin kanssa Menin omaan huoneeseeni ja viilsin Tuntui paremmalta *Lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä?

Käyttäytymisanalyysimalli Herkkyys Päänsärky Äidin sairaus Pelot, harhat Murehtiminen Väsymys Huoli äidistä Univaikeus Asuminen äidin kanssa Vanhempien ero Keskittymisen vaikeus Ei jaksa koulussa