Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Humanismi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Humanismi."— Esityksen transkriptio:

1 Humanismi

2 Hyvän elämän periaatteita
Humanismi korostaa ihmisen mahdollisuuksia ja kykyä tehdä maailmasta hyvä paikka elää ja toteuttaa itseään. Rationalismi, järjen käyttö, on keskeistä inhimillisen hyvän elämän luomisessa. Humanismi korostaa suvaitsevaisuutta ja kaikille yhtäläisiä ihmisoikeuksia – ihminen on arvokas ja jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ihmisarvo. Samalla kun humanismi antaa ihmiselle arvon ja vapauden luoda hyvää elämää, se jättää myös vastuun maailman hyvinvoinnista ihmisten käsiin. Tekojaan ei voi perustella vetoamalla esim. jumalallisiin käskyihin tai pyhien kirjojen ohjeisiin.

3 Humanismi ja uskonto Humanismi on sekulaaria eli maallista.
Toisin sanoen yliluonnollisuus tai jumalat eivät kuulu humanistiseen elämänkatsomukseen, vaan sekulaari humanismi on uskoa ihmisyyteen. Humanistit eivät hae vastauksia elämänongelmiin uskonnosta tai mystiikasta, vaan vastaukset antaa ihminen, joka kysymyksetkin muotoilee.

4 asenteita Optimismi (latinan ”optimus” eli paras) on elämänasenne, jonka vallassa maailma näyttäytyy valoisana ja hyvänä paikkana. Optimisti uskoo, että suuristakin vaikeuksista selvitään ja enemmän, hän näkee kaikessa jotain hyvää ja kaunista. Voidaan myös ajatella, että jokainen ihminen on tavallaan optimisti jatkaessaan elämäänsä. Pessimismi (latinan pessimus eli ”huonoin”) on elämänasenne, jonka vallassa asiat nähdään niiden ikävältä kannalta. Ajatellaan, että jos joku asia voi mennä pieleen, niin se myös menee pieleen. Pessimismi on monesti yhteydessä myös nihilismiin, jolloin millään arvoilla ei ole merkitystä.

5 realismi (latinan realis eli ”asiaan itseensä kuuluva”) on elämänasenne, jossa pyritään tarkastelemaan maailmaa sellaisena kuin se on. Ajatellaan, että realisti ottaa huomioon asioiden monet puolet ja tarkastelee niitä tasapuolisesti. Todellisuudesta löytyy sekä hyviä että huonoja puolia. Tai oikeastaan todellisuus vain on ja ihminen itse tuo siihen hyvyyden ja huonouden aspektin omalla ajattelullaan. Luultavasti suurin osa ihmisistä on loppujen lopuksi jonkin sortin realisteja. Täydellinen optimismi tai pessimismi lienee itsensä pettämistä.

6


Lataa ppt "Humanismi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google