Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuomo Lähdeniemi 13.11.2013 työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuomo Lähdeniemi 13.11.2013 työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?"— Esityksen transkriptio:

1 Tuomo Lähdeniemi työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?

2 Aivoriihi osallistujan näkökulmasta
Johdatus aiheeseen ja osallistujien motivointi. Osallistujien taustatietojen kerääminen. Osallistujina oppilaat, opiskelijat/ opettajat / koulutuksen järjestäjän edustajat. Avoin teema innostaa ideoimaan omin sanoin. Näkökulmat ideoinnin tukena. Muiden tuottamien ideoiden arviointi muodostaa yhteisen näkemyksen. Tärkeimpiin asioihin konkreettiset perustelut ja kehitysideat. ”Kerro mitä ajattelet tulevaisuuden työelämästä” ”Mitä toivot työelämän sinulle tarjoavan?” ”Tärkeintä minulle” ”Perustele”

3 Julkaisun pohjana kolmen verkkohaastattelun sarja
Osallistujina yhteensä 6320 nuorta, ikähaitari 13-vuotiaista 17-vuotiaisiin nuoriin Nuoret antoivat aikaansa 1790 tuntia (75 vuorokautta) Tavoitteena oli löytää omasanaisia näkemyksiä työelämästä ja ammatinvalinnasta sekä ratkaisuehdotuksia tärkeimpinä pidettyihin haasteisiin Julkaisun päätavoitteena on kiteyttää nuorten näkemykset ja herättää keskustelua 25 kommentaattoria, eri alojen asiantuntijoita

4 Kahdeksan väittämää (1-5)
Nuorten käsitykset työstä liittyvät välineellisesti asioiden saavuttamiseen. Vapaa-ajan ja työn tasapaino tärkeää, työ tekee mahdolliseksi perheen perustamisen, asumisen ja mm. matkustamisen. Kouluaineilla ei ole yhteyttä työhön eikä työelämään. Yhteyden kirkastaminen suuri haaste myös uravalinnan näkökulmasta. Palkalla on merkitystä, muttei eniten. Sosiaaliset suhteet, työn kiinnostavuus ja mielekkyys tärkeimpiä tekijöitä. Pelko vääristä valinnoista kipsaa nuoria. Valintojen seuraukset ovat epäselviä ja siitä nousee huoli. Työn saaminen ja työttömyys ovat suurimmat huolenaiheet. Tyttöjä kiinnostavat sosiaalisiksi mielletyt alat, poikien suosiossa on ICT. Elintarviketeollisuus, graafinen teollisuus ja kaupan ala ovat ainoita, jotka kiinnostavat tyttöjä ja poikia lähes yhtä paljon. Muilla aloilla erot kiinnostavuuden eroista ovat huikeita.

5 Kahdeksan väittämää (6-8)
6. Kansainvälisyys osana työnkuvaa jakaa mielipiteitä. Pienelle osalle kansainvälisyys on työssä kaikista tärkeintä, suurimmalle osalle kuitenkin vähiten merkityksellinen asia. 7. Yrittäjyys on tuttua vain joka toiselle nuorelle. Yrittäjyys ei ole tullut nuorille tutuksi viime vuosien aikana. Nuoret eivät saa tarpeeksi itselle merkityksellistä tietoa työstä ja työelämästä. Opinto-ohjauksen ja TET-jaksojen merkitys korostuu. Myös koti on keskeinen tiedonvälittäjänä.

6 Autenttisia lainauksia kommentaattoreilta
”Työelämätietouden lisääminen on ehdottaman merkittävässä asemassa myös syrjäytymisen ehkäisyn kannalta.” ”Nykyinen opettajankoulutus ei anna tarpeeksi eväitä työelämän kanssa tehtävään yhteistyöhön.” ”Nuorten tulisi olla avoimia ja rehellisiä omien tavoitteidensa kanssa.” ”Yhteiskunnan muutoksia ei pidä luonnehtia kauhuskenaarioiden kautta, vaan ihmisten tuottamana kehityksenä.” ”Rohkaistaan tyttöjen toiminnallisuutta ja kannustetaan poikien sosiaalisia taitoja ja vastuunottoa.” ”Jos haluaa kansainvälistyä, pitää olla ymmärrys kenen kanssa kilpailee.” ”Yrittäjyyttä pitää tuoda entistä pontevammin esiin mahdollisena uravaihtoehtona palkkatyöuran rinnalle ja ohi.” ”Opettajilla on puutteita tieto- ja viestintätekniikan pedagogisissa ja teknisissä käyttötaidoissa.”

7 ”Hyvän työelämän tulee olla haasteellista, mutta samalla nautinnollista, antaa uusia kokemuksia ja auttaa pärjäämään elämässä.”

8 Mikä työelämässä huolestuttaa?
2010

9 Tärkeät mahdollisuudet tulevaisuuden työelämässä – yleisimmät teemat
2012

10 ISO KIITOS ! http://www.tat.fi/tutkimukset/nuoret-ja-tyoelama/


Lataa ppt "Tuomo Lähdeniemi 13.11.2013 työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google