Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Itsetuhoinen prosessi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Itsetuhoinen prosessi"— Esityksen transkriptio:

1 Itsetuhoinen prosessi
Voimaa arkeen, Seinäjoki Lars Lindholm

2 Itsetuhoinen prosessi
Ihmisen omat arvot Itsetuhoinen tapahtuma, useita pieniä askeleita Ajatukset seurauksista, edut ja haitat Vaihtoehdot Päätös ...elämän puolesta Ajankohtainen terveydentila Keskeytyminen Kuolema Yleisökysymys: mitä nuo ulkopuoliset ja sisäiset tekijät voisivat olla? Ulkopuolinen tekijä, sisäinen tekijä Mukailtu kirjasta EBP in Suicidology 2010

3 Stressi-haavoittuvuusmalli
Itsetuhoinen käyttäytymismalli Altistavat tekijät, esim. sairaus ja sen oireet Laukaisevat tekijät Vrt. dia syitä: ”paeta”, ”saada helpotus”, ”eikä tiennyt muuta keinoa”. Itsetuhoinen tila

4 Itsetuhoinen tila(modus)
”Nyt mennään eikä enää meinata” Jokaista itsetuhoista kuolemaa kohti on noin yritystä Suomessa 2015: n. 700 im-kuolemaa  yritystä (arvio) Päätös on tehty ja toiminta alkanut. Minulta on useammasti kysytty, että miksi niin moni yritys ei onnistu. Kyse on ambivalenssista: lähtökohtaisesti ihminen haluaa elää, mutta ei enää tiedä, miten se olisi mahdollista.

5 Laukaisevia tekijöitä
Voivat olla ihan mitä vain henkilökohtaisia tekijöitä, triggereitä, mitkä laukaisevat voimakkaan ahdistuksen tai umpikujakokemuksen Reagointiherkkyys korostuu esim. depressiossa kiihtymystilassa (kiukku, pelko tms.) humalassa Ajatus, havainto, tunne, tapahtuma etc.

6 Itsetuhoinen toimintamalli
Omaksuttu toimintastrategia ratkaista vaikeita tilanteita Tietoinen tai tiedostamaton Voi ryöpsähtää esille impulsiivisesti Tai kypsyy hiljalleen vakaaksi suunnitelmaksi Oma tietoisuus ja mallin aktivoitumisen herkkyys kytkeytyy myös ihmisen arvoihin: onko itsemurha hyväksyttävä tapa toimia vai ei.

7 Altistavia tekijöitä Ihmisen oma kokemus Sairauden näkökulma
”En jaksa enää” ”Olen yksin” ”Olen taakaksi toisille” ”Olen huono ihminen” ”En kestä tätä kipua!” Depressio Päihdeongelma Psykoosit Persoonallisuushäiriöt Sekavuustilat Onko aseita, lääkkeitä, suojaamattomat junanraiteet, korkeat rakennukset tms. Menetelmä ja paikka helposti saatavilla. Henkilökohtaisesti merkittävä ajankohta, esim. vuosipäivä, tai paikka.

8 Kuolemanriski Tarve saada helpotus sietämättömään olotilaan Vakaa halu
kuolla Riski kasvaa Impulsiivinen yritys Harkittu Aikaviive päätöksestä toimintaan n. 10 min 50 % yrityksistä

9 Itsemurhien vähenemisen kanssa korreloivia tekijöitä
Yhteiskunnan tai järjestöjen tukipalvelujen vahvistuminen, esim. Taloudellinen turva Perheille annettava apu Suvaitsevaisuus erilaisuutta kohtaan Mielenterveyspalvelujen kehittyminen Siis kaikki sellainen, mikä auttaa ihmistä säilyttämään oman elämän rakenteita, osallisuutensa yhteiskuntaan ja väylän päästä eteenpäin. Mielenterveyspalvelujen kehittyminen tarkoittaa sellaisia palveluja, jotka tukevat em. asioita. Esim. masennuslääkkeiden käytön lisääntymisen ja itsemurhien määrän muutoksen välisen yhteyden osalta on havainnot vaihtelevat satunnaisesti eri länsimaiden, jopa pohjoismaiden välillä.

10 Elämän ankkurit ”Mitkä ovat sinulle merkityksellisiä asioita, joiden toivot säilyvän elämässäsi?” ”Tai joiden saavuttamiseksi haluat toimia?” Em. asiat ovat ankkureita, jotka tukevat ihmisen elämänhalua. Tavallisia asioita ovat perhe, ystävät, lemmikit  tuottavat kokemuksen ”en ole yksin, minulla on paikka yhteisössä, minusta välitetään ja minä välitän yms.”. Elämänhalua ei pysty selittämään pelkästään näillä asioilla, mutta ne toimivat hyvänä sisäänmenoreittinä, kun yritetään ymmärtää itsetuhoisen ihmisen mielenmaisemaa ja ruokkia elämänhalua.

11 Kiitos!


Lataa ppt "Itsetuhoinen prosessi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google