Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla"— Esityksen transkriptio:

1 Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Anu kangasniemi kati kauravaara PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi LitT TUL Aprilliristeily 1.–

2

3 Hyvinvointi

4 Arvotyöskentely Omien arvojen mukaan toimiminen
Omien arvojen tunnistaminen Omien arvojen mukaan toimiminen Arvot ovat suunta. Niitä ei voi saavuttaa, mutta voimme kulkea niitä kohti, niiden suunnassa.

5 Minulle tärkeitä asioita/arvoja elämässä
PARISUHDE 9/7 S TYÖ 9/ HYVÄ TERVEYS OMA AIKA 8/7 YSTÄVÄT 9/ LUONTO 8/8 PSYYKKINEN JAKSAMINEN PERHE 10/9 Kuvittele mielessäsi tilanne, jossa olet täysin vapaa itse määrittämään sen, mikä on sinulle tärkeää. Kirjoita yhden pallon sisälle yksi asia, joka kuvastaa sinulle itsellesi tärkeää elämän arvoa tai asiaa. Arvioi sen jälkeen, kuinka tärkeänä pidät kutakin tekijää (1=ei lainkaan tärkeä, 10=erittäin tärkeä tekijä). Voit myös merkata numeron pallon sisälle. Arvioi lopuksi, miten hyvin tämä kyseinen arvo toteutuu elämässäsi tällä hetkellä (1=ei toteudu lainkaan, 10 =toteutuu täydellisesti)? Mitkä asiat tai arvot toteutuvat elämässäsi parhaiten? Mitkä arvot puolestaan eivät toteudu niin hyvin? Nouseeko tämän pohdinnan tuloksena esiin asioita, joihin haluaisit muutosta?

6 Arvojen mukaisen elämän jana
1 Elämäni on hyvin vähän omia arvojani vastaavaa. En tee lainkaan niitä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä. 10 Elän täysin omien arvojeni mukaisesti ja teen elämässäni juuri niitä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä.

7 Sitoutuminen arvojen mukaiseen elämään
Mikä on pienin mahdollinen teko, joka vie sinua kohti arvojasi? Minkälaisen pienen konkreettisen teon voisit tehdä jo tänä iltana? Mitä antaisit itsellesi kotitehtäväksi?

8 Tietoisuustaitoharjoitusten avulla opitaan havainnoimaan ajatuksia,
Ajatukset ja tunteet Käyttäytyminen ja toiminta Miten tietoisuustaídot liittyvät sitten käyttäytymiseen, niin usein me toimimme ajatustemme ja tunteidemme pohjalta. Se, että oppii erottelemaan omat ajatukset, tunteet ja käyttäytyminen toisistaan Esim. Ajatus en jaksa tai ei huvita, väsyttää -> automaattitoiminta -> jäädä kotiin, syödä mitä kaapista löytyy. Esimerkiksi auttaa tunnistamaan milloin, fysiologinen nälän tunne vs. tunne syöminen. Kehon aito ”oikea” väsymys” vs. hetkellinen tunne, että väsyttää ei huvita. Tietoisuustaitoharjoitusten avulla opitaan havainnoimaan ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia sekä niiden yhteyttä käyttäytymiseen ja toimintaan.

9 Tietoisuustaitoharjoitus

10 Arvotyöskentelyn avulla kohti hyvinvointia
Pohdi elämän suuntaa, arvoja tai määrittele elämä, jota haluat elää. Pohdi, elätkö arvojesi mukaan. Tarvittaessa valitse arvoanalyysin pohjalta asia, johon kaipaat muutosta. Valitse pienin mahdollinen teko, joka edistää omia arvojasi. Havainnoi ajatuksiasi, tunteitasi ja kehon tuntemuksiasi ja sitä, kuinka ne vaikuttavat käyttäytymiseesi. Voit toimia arvojesi mukaan huolimatta mahdollisista estävistä ajatuksista, tunteista ja kehon tuntemuksistasi.

11 Hyvinvointi

12 Kiitos!  


Lataa ppt "Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google