Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Advertisements

konsernin johtamisjärjestelmä
Markkinointi KJT-Johtokunta Open
Hyvä Hallintotapa Kiinteistöalan muutos Yhteiset toimintatavat
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
KEMIKAALIVALVONTA TYÖSUOJELUHALLINNOSSA 26. – Kemikaaliturvallisuuden ja riskienhallinnan valvonta käytännössä Työsuojeluinsinööri Timo Österberg.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Suomen Pankin valvonnasta ja riskeistä Pääjohtaja Erkki Liikanen Eduskunnan talousvaliokunta
Finanssivalvonta | Finansinspektionen | Financial Supervisory Authority ■■ Kuinka pitkälle jo suunnitellut sääntelymuutokset riittävät? Jukka Vesala, apulaisjohtaja.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Metropolian tietoturvapolitiikka Tai miltä se voisi näyttää.
Isännöitsijöiden Auktorisointiyhdistys ISA ry perustettu 1987 taustalla Suomen Kiinteistöliitto ja Suomen Isännöintiliitto ISA:n perustaminen
© bisnes-it.com InvestointiyhtiöIntegraatti Peruslinjaus Tietoteknisten ratkaisujen ja tietotekniikan organisoinnin täytyy noudattaa samaa rakennetta ja.
Toimitilapalvelujen organisoinnin ja laadunhallinnan kehittäminen
Riskien hallinta ketterissä prosesseissa ja Jämien laatuyhteenveto Team Jämät.
Työsuojeluvastuut.
TULOSOHJAUKSEN JA TILIVELVOLLISUUDEN TILA Ylijohtaja Marjatta Kimmonen VTV
OKM: N J ULKAISUTIETOJENKERUUPROSESSI JA SEN KEHITTÄMINEN Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
Hyvä tieteellinen käytäntö
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Stora Enso Corporate Governance
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Tiedonantovelvollisuus Ajankohtaisia havaintoja Ratan valvonta käytännössä Kehittämishankkeet.
TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.
Verkkopalveluiden IT-palvelunhallintamalli A-klinikkasäätiölle
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Hallituksen valiokunnat  OYL:ssa ei säännöksiä  Valmistelevat asioita hallituksen käsiteltäväksi  Hallitus valitsee valiokuntiin jäsenet keskuudestaan.
Tietohallinnon nykytilan analyysi Analyysimenetelmä (sovitettu Tietohallintomallista)
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
TopTen -hanke Erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat ja työvalmentajamalli Tuija Partanen.
Case Oulun kaupunki ja Monetra: Keskitetyn hallinnon siirtäminen tytäryhtiöön Anne Piikivi, Oulun Kaupunki, Oulun Konttori –liikelaitos Päivi Pitkänen,
Dokumentointi kyse on asioiden ”paperille panemisesta” toimintoja on helpompi arvioida, muuttaa ja parantaa työntekijöiden tehtävät ja vastuut tulevat.
Kestävyysjärjestelmän vaatimukset ja niiden todentaminen Biopolttoaineiden ja bionesteiden kestävyyskriteeri-info Harri Haavisto.
Samapalkkaisuusohjelman toiminta- ajatus ja tavoitteet sekä johtoryhmän tehtävät  Tasa-arvoinen palkkaus on oikeudenmukaisen, laadukkaan ja tuottavan.
Uusien toimijoiden koulutus Hallituksen toiminta, oikeudet, velvollisuudet, toimihenkilöiden tehtävät Markku Tikkanen ja Kirsi Contursi.
Mika Heikkilä / Valtuustoseminaari / Lapin sairaanhoitopiiri Tuottavuusohjelma vuosille
© OP-Pohjola Pohjola Vakuutuksen yleisesittely - Johtaja Olli Latola OP-Pohjola-ryhmän Tarkastuksen esittely - Tarkastusjohtaja Leena Kallasvuo.
Green Office –ympäristöjärjestelmä
ARVIOINTISTRATEGIA Rovaniemen tarkastuslautakunta
SOVITTU MIKÄ SOVITTU JOHTAMISSOPIMUSTEN UUDISTAMINEN 2017
Menestyvä johtamisjärjestelmä valtioneuvostossa - periaatteet
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Sisäisten auditoijien koulutustapaaminen
Maakunnan kokonaisturvallisuus
Ajankohtaista Jyväskylän yliopiston laatutyössä
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
1. Strategiasta toiminnan kehittämiseen ja arvioimiseen
Tiedolla johtamisen kokonaisuus
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Osakeyhtiön oikeudellinen riskienhallinta corporate governance, yritysetiikka, juristi  “When written in Chinese, the word crisis is composed of two characters.
Siviilivalmiusyksikön päällikkö Jussi Korhonen, SM/PEO
Tiedotustilaisuus koulutusorganisaatioiden vastuuhenkilöille
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Sote-uudistus ja ICT Maritta Korhonen.
Erityistä vaaraa aiheuttavien kohteiden ulkoiset pelastussuunnitelmat ja harjoitukset Vantaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Pasi Kääriäinen.
Maakunnan hallintosääntö
JUHTA JHKA-jaos Hallintomalli
ICMT-työryhmä Väliraportointi
Ohjaus ja valvonta (Ohjava) - teemaryhmä
Tietosuoja Ilmatieteen laitos Avoimen hallinnon virkamiesverkosto, Tietosuojavaltuutetun toimisto, Tietosuojavastaava Maija-Liisa Honkola.
Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmä
Yhteinen keittiö -hanke
Johdon valinnat 1/3 Pääjohtajan ja toimialajohtajat nimittää viraston käynnistymisvaiheessa valtioneuvosto ja hallintojohtajan ja oikeusturvayksikön päällikön.
Päivittäinen toiminta Mittarit Muutos toiminnassa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Riskienhallinta ja –valvontaprosessi rahoitussektorilla – Polina Heininen

Agenda 1.Sisäinen valvonta ja riskienhallinta FIM-konsernissa 2.Riskienhallinnan ja -valvonnan organisointi 3.Sääntely ja haasteet riskienhallinnan ja -valvonnan alueella 2

1. Sisäinen valvonta ja riskienhallinta FIM- konsernissa

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta FIM- konsernissa 4

2. Riskienhallinnan ja - valvonnan organisointi

6 Sisäisen tarkastuksen toimeksiannot Riskienvalvonta Liiketoimintayksiköt Ylin johto Varmistuu riskienhallinnan toimivuudesta Vastaa ensisijaisesti riskienhallinnasta sekä kontrollien toimivuudesta osana päivittäisiä työprosesseja Koordinoi, ohjeistaa ja tukee riskienhallinnan toimenpiteiden toteuttamista Arvioi riskienhallinnan toimivuutta Riskienhallinnan organisointi

Riskienhallintaprosessi 7 Riskien tunnistaminen Riskien mittaaminen Riskien arviointi Riskien seuranta Riskien raportointi

Tytäryhtiöt Konserni Liiketoiminta Toimitus- johtaja & Johtoryhmä Riskistrategia 1 Limiittiohje 1.1 Prosessikuvaus Riskistrategia 2 Riskistrategia n Limiittiohje 1Limiittiohje 2 Limiittiohje n Limiittiohje 2.1Limiittiohje n.1 Työohje Prosessikuvaus Riskienhallinnan ja – valvonnan järjestäminen konsernissa 8 Riskienhallinnan ja –valvonnan dokumentointi sekä ohjehierarkia

Konsernin riskienvalvontatoiminto 9 Tehtävät: Ylläpitää, kehittää ja valmistelee riskienhallinnan periaatteita hallituksen vahvistettaviksi sekä vastaa sisäisen riskiohjeistuksen ylläpidosta Koordinoi, ohjeistaa ja tukee riskienhallinnan toimenpiteiden toteuttamista liiketoiminnoissa Valvoo, että konsernin yhtiöissä noudatetaan hallituksen hyväksymiä riskienhallinnan periaatteita, prosesseja sekä asetettuja limiittejä Raportoi säännöllisesti riskeistä ja merkittävistä poikkeamista hallitukselle, johtoryhmille ja liiketoiminnoille Analysoi toteutuneita operatiivisia riskejä, riskiarvioita sekä riskien hallintakeinoja Seuraa rahoitussektoria ja erityisesti riskienhallintaa sekä pääomanhallintaa koskeva sääntelyä Osallistuu uusien tuotteiden, palveluiden ja vastapuolien hyväksymisprosessiin Käsittelee ja arvioi sisäisen tarkastuksen, tilintarkastajien ja valvojien tarkastuskertomuksissa esitettyjä riskienhallintaa koskevia havaintoja. Raportoi havainnoista hallitukselle ja johtoryhmälle. Valvoo, että tarkastuskertomuksissa esitettyjä merkittäviä puutteita ja riskejä hallitaan asianmukaisesti

Raportointiprosessi 10

3. Sääntely ja haasteet riskienhallinnan ja -valvonnan alueella

Sääntelyn tuomia muutoksia riskienhallinnan ja -valvonnan alueella 12 Sitovia ja yksityiskohtaisia määräyksiä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä Raportointi tulee lisääntymään sekä määrällisesti että laadullisesti vaativammaksi Ohjeistusta tullaan laatimaan eri alueilla aikaisempaa enemmän Ylimmän johdon vastuu sisäisestä valvonnasta korostuu aikaisempaa selkeämmin ja monimuotoisemmin Jatkuva riskienhallinnan ja -valvonnan kehittäminen sääntelyn kehityksen ja toimintaympäristön muutosten mukaisesti laadulliset vaatimukset Basel III / CRD IV / UCITS IV / AIFMD o Operatiivisen riskienhallinnan kehittäminen o Luottoriskienhallinnan kehittäminen o Likviditeettiriskienhallinnan kehittäminen o Markkinariskienhallinnan kehittäminen o Pääomanhallinta o Luotettava hallinto  Sisäisen ohjeistuksen täydentäminen

Haasteet ja onnistumisen perusedellytykset 13 Selkeästi määritelty johtamisjärjestelmä, valta-, vastuu- ja raportointisuhteet Toimiva ja aktiivinen kommunikaatio liiketoimintajohdon ja riskienvalvonnan välillä Liiketoimintojen sitoutuminen kaikkiin lisääntyvän sääntelyn mukanaan tuomiin muutosvaateisiin, toisinaan joudutaan implementoimaan myös nk. ”cost only”-hankkeita ja tekemään satsauksia puhtaasti ”muodollisiin” asioihin Toimivat prosessit riskien tunnistamiseen, hallintaan, valvontaan ja raportointiin. Onnistuminen edellyttää koko henkilökunnan laajuista yhteistyötä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Erityisesti pienemmillä toimijoilla haasteena määrällisesti ja laadullisesti riittävä sisäinen valvonta sekä valvottavien asioiden monimuotoisuus

Kysymyksiä? 14 KIITOS MIELENKIINNOSTA!