Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
– uusia haasteita lapselle ja päiväkodille
Advertisements

Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
Turun esi- ja perusopetuksessa
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
Ajatuksia oppimisesta
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Anu Mustonen Mediakasvatus ja sen merkitys. Mediakasvatus 1.Mediataitojen kartuttaminen 2.Median käyttö oppimisympäristönä 3.Media tiedonkäsittelyn välineenä.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Elämänkatsomustiedon ainedidaktiikka, LO-peruskurssin kertausta.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Tytöt teknologian taitajiksi
Median megatrendit Nuorten mediatodellisuus Antti Pentikäinen.
Koulussa elämää opettelemassa
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Systeemiajattelun yhteenvetoa General System Theory (Bertalanffy) General System Theory (Bertalanffy) Tavoite: yleiset systeemilait Tavoite: yleiset systeemilait.
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Yhteisöllinen oppiminen Heini, Kati, Emilia, Tommi, Essi, Petra ja Noona.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
Pedagoginen muutos Mitä se meiltä edellyttää?. Case Finland 2016 Yleinen osaamistason lasku, osaamisen polarisoituminen Matematiikan osaamistason lasku.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Laaja-alainen osaaminen
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Arja Holm, Rinnekodin koulun rehtori
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kohtaamisia pelimaailmassa
Hermolle-koulutus: suomen kielen ja kirjallisuuden opetus (25 op)
Nopolan koulu Opettajien veso
Henkinen valmennus valmennuksen ja kehittymisen tueksi
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Yhteisopettajuus arjessa
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
Opiskeluhuollon palvelut
Liikunnan Perusopinnot
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus

Mediakulttuurin aikakausi Mediakulttuuri, elämyskulttuuri, kulutuskulttuuri, teknokulttuuri Parhaillaan elettävä historiallinen aikakausi Välittyneen informaation määrän kasvu haaste perinteiselle kulttuuriperinnölle Kulttuurin medioituminen = median läsnäolo arjessa ja huvissa Kulutukseen sidottu mediateknologia tuottaa elämyksellisyyttä missä ja milloin tahansa

Mediakulttuuri totaalisena ideologiana Populaarikulttuuriset viestit opettavat miten ajatella, toimia, pukeutua Media viihdyttää, jakaa informaatiota ja auttaa maailmankuvien muodostamisessa Mahdollistaa itsenäisen mielipiteenmuodostuksen vai heikentää arvostelukykyä? Ideologia ja valta

Kasvatus mediakulttuurissa Kasvatuksen alue laajentunut ja merkittävät kasvatusvaikutukset siirtyneet kasvatusinstituutioilta mediakulttuurin alueelle Sosiaalisaation suunnan muutos Lasten ja nuorten mediasuhteen viihteellisyys  Mikä on kasvatuksen asema mediakulttuurissa?

Koulu moraalisena kasvatusympäristönä Tiedollisten käytäntöjen ylikorostamisesta uusien tietojen merkityksen pohtimiseen ja erilaisten kontekstien tuntemukseen Kädentaidot ja mediakulttuuriset taidot Vuorovaikutuksen monipuolistaminen Huolenpito ja välittäminen, koulut sosiaalisuuden keitaina

Kriittinen pedagogiikka Kriittinen osallistuminen on älyllistä työtä, jossa vallassa olevat uskomukset puretaan osiin ja osoitetaan niihin sisältyvät perusoletukset, joita päivästä toiseen uusinnetaan.

Mediakasvatuksen tehtävät Silottaa koulun ja nuorten välistä kulttuurista kuilua Mediakulttuurissa tarvittavien taitojen opettelu ja opetus Yleisen koulupedagogiikan kehittäminen yhdessä oppimisen tai vertaisoppimisen keinoin

Kriittisen mediakasvatuksen perusteet Progressiivinen kasvatusajattelu: Merkittävää yhteis(kunta)elämän jalostaminen Kriitiikin piireet: Yhteiskunta ihmisten tekojen tulos Kriittinen lukutaito Kyky purkaa yhteiskunnassa ylläpidettäviä taantumuksellisia arvoja Pyrkimys muuttaa koulutusjärjestelmä selittävästä tarvittaessa myös muuttavaksi Kriittisyyden ominaisuuksia ovat myös monipuolisuus ja teoretisointi

Kriittisen mediakasvatuksen tunnuspiirteet Panostetaan opiskelijoiden ja opettajien uteliaisuuteen oppia todellisuutta Opiskelijoiden ja opettajien kanssaoppijuus Keskusteluyhteyden luominen koulun ja ympäröivän todellisuuden välille Yhteistoiminnallinen ja prosessioppiminen = Koulun ulkopuolisen kulttuurin tuominen luokkiin

Standardipedagogiikasta kohti neuvottelevaa kasvatusta Pysyvä minuus Kasautuva tieto ja vakautuvat tiedonjärjestykset Aineperustainen opetussuunnitelma Tiedon siirtomalliin perustuva opetus Opettajien laatima opetussuunnitelma Koulunkäynnin pre- ja interaktiivinen tila Tietämisen ja ammatillisen auktoriteetin sekoittaminen Koulun todellisuuden yhteinen rakentaminen Yhteinen ajatteleminen ja toiminta Teoriaa ja käytäntöä yhdistävä kokemus Dialoginen opetus Elämyksellisyys ja yhteisöllisyys Pedagogiikan poliittisuuden tunnustaminen Vapautuksen ja onnellisuuden kautta muistamisen vahvistamiseen