Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maailmankatsomus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maailmankatsomus."— Esityksen transkriptio:

1 Maailmankatsomus

2

3 Kuviossa silmä tarkoittaa ihmistä, joka näkee maailman eri tavoin riippuen siitä, minkä näkökulman tai lähtökohdan valitsee.

4 Todellisuuden ilmiöitä voi tarkastella monista lähtökohdista.
Ihmisen tarkastelutapa vaikuttaa siihen, millaisia vastauksia hän asioille saa. Kaksi ihmistä, jotka ovat syntyneet samassa kulttuurissa, saaneet samanlaisen kasvatuksen ja koulutuksen, voivat silti tarkastella maailmaa eri tavoin. - Saman perheen sisälläkin voi olla erilaisia tapoja tarkastella maailmaa – perheenjäsenillä on erilainen katsomus.

5 Uskonto ottavat aina kantaa kuolemanjälkeiseen olotilaan sekä yliluonnollisen ja tuonpuoleisen olemassaoloon sisältävät käsityksen pyhästä antavat ihmisen elämälle päämäärän ja tavat sen saavuttamiseksi. uskonnot perustelevat, miten ihmisen pitäisi maailmassa toimia ja mistä syistä. Perusteluina voivat toimia esimerkiksi Jumalan antama ilmoitus tai kunnioitetun ihmisen opetus. Uskonnon näkemykset ovat yleensä syntyneet sen historian aikana eivätkä ne juuri muutu, korkeintaan niitä tulkitaan eri aikoina eri tavoin. Uskonto on vaikuttanut jokaisen kansan ja yhteiskunnan historiaan --- Onko uskonto häviävä ilmiö? Voiko ihminen katsoa maailmaa uskonnollisesti ja tieteellisesti? Onko buddhalaisuus uskonto?

6 Taide luovaa inhimillistä toimintaa, joka kuvaa ja tulkitsee maailmaa
on ihmisen tapa kuvata käsityksiään ja kokemuksiaan ihmisyydestä ja todellisuudesta erilaisin taiteellisin menetelmin. Taiteen kautta ihminen voi pyrkiä vaikuttamaan arvoihin, järkeen ja tunteisiin. Taiteessa käytetään vertauskuvia ja abstraktia kuvausta sekä jätetään subjektiivinen eli henkilökohtainen tulkinta vastaanottajalle (illusionismi, ilmaisuteoria, kommunikaatioteoria jne.) Voiko taide vaikuttaa ihmisen maailmankatsomukseen? Kuinka monta eri taiteenmuotoa tiedät? Muistele mikä on viimeisin kokemus taiteen äärellä joka on sinua koskettanut?

7 Ideologia eli aatejärjestelmät tarjoavat uskonnon tavoin maailmankatsomuksen ottavat kantaa siihen, miten ihmisen ja yhteiskunnan tulisi toimia, mutta ne eivät perustele näkemyksiään tuonpuoleisilla tai yliluonnollisilla asioilla eivätkä ulota toimintaansa kuoleman jälkeiseen aikaan, vaan perustelut ovat enimmäkseen yhteiskunnallisia ja poliittisia. Ideologiat muistuttavat kuitenkin joskus uskontoja, sillä ne ovat hyvin kokonaisvaltaisia maailmanselityksiä ja ohjaavat ihmisten arvovalintoja. Ideologia voi ohjata myös koko yhteiskunnan toimintaa. Mitkä ideologiat ovat historiassa vaikuttaneet ihmisten maailmankatsomukseen? Mitkä ideologiat tai aatteet ovat vallassa tänään?

8 Filosofia tieteenala, jossa pyritään inhimillisen järjen avulla ymmärtämään todellisuuden ja ihmisyyden luonnetta sekä arvoja, joita hyvä elämä ja hyvä yhteiskunta edellyttävät. Se etsii viisautta ja totuutta ihmisen elämästä ja todellisuudesta, mutta ei rakenna oppijärjestelmiä Tähän kuuluu mm. kriittiinen ajattelu, keskustelu, argumentaatio, kysymysten esittäminen, oman ajattelun kehittäminen

9 Tiede Tiede on tapa saada tutkimusmenetelmien kautta tietoa todellisuudesta muun muassa siitä, mistä maailma muodostuu ja miten se kehittyy. Tieteen kriteereihin kuuluu pyrkimys toistettavuuteen ja objektiivisuuteen, eli tulosten pitää olla samanlaisia tutkimuskerrasta tai tutkijasta riippumatta. Sen kriteereihin kuuluu myös se, että sen täytyy muuttaa näkemyksiään uusien tieteellisten näyttöjen ilmaannuttua Tieteen luonteeseen ei kuitenkaan kuulu ottaa kantaa siihen, millaisia eettisiä valintoja ihmisen tulisi tehdä Levinneisyys ja vaikutus on merkittävä Onko kysymyksiä mihin tiede ei voi vastata?

10

11

12 Ryhmissä, maailmankatsomuksia
Jakakaa nämä keskenänne, tutustukaa niihin, tee muistiinpanoja itsellesi, raportoi ryhmälle. - Afrikka avarsi Lotan maailmankuvan (27 min - 4 min 30 s. eteenpäin) - yleinen katsaus

13 pienoispäiväkirja sivu 1.
Kuka minä olen? mistä maailmankatsomukseni koostuu?

14 Maailmankuva (Millainen maailma on?)
¢Käsitykset maailmankaikkeuden - synnystä - rakenteesta - toiminnasta ¢ Koostuu tiedoista ja uskomuksista ¢Muuttuu tieteen kehittyessä ¢Erilainen eri kulttuureissa (?) ¢Sisältää näkemykset myös yhteiskunnasta, ajasta, ihmisestä ja luonnosta

15 Maailmankatsomus ( Millainen maailman pitäisi olla?)
¢Sisältää maailmankuvan sekä arvot; eli vastaa myös kysymykseen millainen maailman pitäisi olla ¢Laaja kokonaisnäkemys maailmasta ja elämästä ¢Vaikuttaa siihen, miten ihminen suhtautuu ympäröivään elämään ¢Antaa elämälle mielekkyyttä ja tarkoitusta ¢Saman maailmankatsomuksen omaavat muodostavat usein joukkoliikkeitä esim. uskonnot ja ideologiat

16


Lataa ppt "Maailmankatsomus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google