Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen."— Esityksen transkriptio:

1 MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen

2 MUISTELUA… Ensimmäinen kosketus mediaan olivat kuvakirjat ja myöhemmin tekstiä sisältävät kirjat. Televisiosta tuli lasten ohjelmia harvemmin kuin nykyisin, lähinnä Pikku Kakkonen arkisin. Radiota ei kovinkaan paljoa kuunneltu aktiivisesti, vaan lähinnä taustalla. Mitään lasten lehtiä en varsinaisesti lukenut, paitsi Aku Ankkaa.

3 , Videokin tuli kotiin ollessani jo noin 11-vuotias, joten ei tullut vietettyä liikaa aikaa televisiota katsellen. Tietokoneeseen olen tutustunut vasta nuoruusiässä ja aktiivisemmin aikuisena. Ensimmäinen kännykkäkin tuli hankittua vasta aikuisena, nuoruusiässä kännykät olivat vielä aikamoisia ”laatikoita”, eikä niitä ollut kuin työkäytössä ihmisillä, ns. autopuhelimet yms. Nykyiseen verrattuna mediatulva aivan eri luokkaa. Nyt aikuisena en tule enää toimeen ilman tietokonetta, nettiä, kännykkää… Mitään facebookia tms. nettiyhteisöjä en juurikaan käytä, kun en koe niitä tarvitsevani, eikä minulla olisi sellaiseen aikaakaan.

4 Vanhanaikaiset kasetit olivat kovassa kulutuksessa nuorena, ja radiosta nauhoitettiin niille musiikkia tai kopioitiin kavereilta… Yksi lastenohjelma, joka on jäänyt mieleen, oli Pikku Kakkosen käytöskukka, jossa oli tosi pelottava vesihiisi… Uusintoja on tullut juuri televisiosta. Mediakulttuuri on lasten ja nuorten keskeinen oppimisympäristö. On tärkeää pohtia kasvatuksen asemaa mediakulttuurissa. Kasvatuksen alue on laajentunut ja kasvatusvaikutukset ovat siirtyneet perinteisiltä kasvatusinstituutioilta mediakulttuurin alueelle. Mediakulttuurin vaikutuksia itseen ja lapseen on vaikea arvioida.( Suoranta, 2003, 9-10.)

5 Toivoisin oppivani tulevaisuudessa käyttämään paremmin hyödykseni esim
Toivoisin oppivani tulevaisuudessa käyttämään paremmin hyödykseni esim. videokuvaamista opettamisessa. Kirjat ovat aina olleet minulle tärkeitä ja ovat varmaan tulevaisuudessakin, luen tosi paljon. Kirjat ovat vaikuttaneet varmasti maailmankuvaanikin paljon. Mediakulttuuri on ideologia, jonka populaarikulttuurisista viesteistä lapset oppivat mitä ajatella, puhua ja miten toimia sekä pukeutua. Media tarjoaa aineksia maailmankuvan muodostumiseen.( Suoranta, 2003, 10.) Esim. musiikkivideoiden tai muotilehtien pukeutumistyylejä kopioidaan, ja itsekin ainakin tiedostamatta olen nuorena seurannut jo ”muotia”.

6 MEDIAKASVATTAJIEN HEIMO
Voin löytää itseäni kaikista heimoista, mutta ehkä voisin ottaa suojelun ja kriittisen heimon näkökulman eniten itselleni. Koen tärkeänä tiedostaa median piilovaikuttamisen etenkin lapseen ja nuoreen ja suojellakin heitä väriltä vaikutteilta. Esim. vääristynyt käsitys kauneudesta , naisten kuvien muokkaus epäinhimillisen täydelliseksi mainoskuvissa, tai sairaalloinen laihuusihanne,miten vaikuttaakaan kasvavan nuoren minäkuvaan?

7 Mainosten vaikuttavuus
Olen itse hyvin jääräpäinen sen suhteen, etten tietoisesti halua mainosten vaikuttavan ostokäyttäytymiseeni. Vältän heräteostoksia.Tiedostamaton vaikutus onkin sitten eri asia… Media toisaalta tarjoaa aineksia itsenäiselle mielipiteenmuodostukselle, yksilöllistymiselle ja identiteetille ja toisaalta median sanotaan heikentävän arvostelukykyä. ( Suoranta, 2003, 10.) Epäuskottavatkin mainokset voivat vaikuttaa alitajunnassa vaikka kauneuden, nuoruuden ja tehokkuuden piilovaatimuksineen kasvavan lapsen käsityksiin siitä, mikä elämässä on arvostettua .

8 VAHVUUDET JA HEIKKOUDET MEDIAKASVATTAJANA
Hyviä puolia : ei ole ennakkoasenteita, kriittisyys, avoimuus, kiinnostus, halu kehittyä Huonoja puolia: huono tekninen osaaminen, pudonnut kärryiltä, koko ajan tulee lisää uusia juttuja Mediakasvatus lähentää koulun ja nuorten välistä kulttuuria sekä median avulla voidaan opetella sellaisia taitoja ja pätevyyksiä, joilla on käyttöarvoa koulun ulkopuolellakin .( Suoranta, 2003, 160.) Mediakasvatus voidaan nähdä yhtenä teknokansalaisen perustaitona.. ( Suoranta 2003, 69.)

9 Inhokki muistot mediasta
Kaikki M.A.Nummisen esittämät laulut tai roolit, kuten Pommi ja Gommi olivat aivan kammottavia ja yhä edelleenkin inhoan niitä…

10 Nykyiset mediakasvattajani
Eniten tulee nykyisin tutustuttua uusiin medioihin lasteni kautta, esim. nettiyhteisöt. Neuvojakin saan vaikkapa johonkin ongelmaan tietokoneen käytössä isoimmilta lapsiltani. Tästä jatketaan, ehkäpä pikkuhiljaa kasvaen paremmaksi mediakasvattajaksi ja median käyttäjäksi.

11 Loppukevennyksenä vielä mediakeiju : )


Lataa ppt "MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google