Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja 1.8.2015 Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Advertisements

Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö Lapin matkailuopisto
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli)
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO
Majoitus- ja ravitsemisalan koulutus pääkaupunkiseudulla sekä ammatillisten perustutkintojen uudistus Majoitus- ja ravitsemisalan Ennakointikamari II.
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
UUDISTUNEET AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT JA TUTKINNON PERUSTEET
Ajankohtaista ammatillisen erityisopetuksen kentältä
vs. koulutuspäällikkö Eija Haverinen,
Prosessiteollisuuden perustutkinto ja sen toimeenpano
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
ECVET yli-insinööri Kati Lounema, Opetushallitus
ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Uudet perustutkintojen perusteet
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN KEHITTÄMISEN PERIAATTEET OPM:n päätös (dnro 2/502/2008) Marja Hollo Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallitus ja ammattitaitokilpailujen tulevaisuus Pasi Kankare
Ammatillisten tutkintojen kehittämislinjausten tausta ja tarkoitus Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Yrittäjyysväylät Yrittäjyysopinnot Poistu Yrittäjän ammattitutkinto ammattitutkinto.
TOP-LAAJA Prosessialan pt. Hotelli-, ravintola ja cateringalan pt.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
VALMA MUUTOSTEN TUULISSA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Osaamisperusteisuus perustutkinnon perusteissa
Turun ammatti-instituutin tilannekatsaus
VALMENTAVIEN KOULUTUSTEN OSISTA JA OSAAMISTAVOITTEISTA Valmentavat koulutukset -seminaarit Syksy 2015 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus.
Meillä tehdään osaajia! sasky.fi/ikata. Sastamalan koulutuskuntayhtymä/ Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos IKATA on valtakunnallisesti arvostettu,
Esityksen otsikko Arial 22pt Ala-otsikko Arial 14pt.
HUIPPUOSAAMINEN UUDISTUNEISSA PERUSTEISSA - MITEN JEDUSSA SIIHEN VASTAAMME? HUIPPUOSAAMISEN TEEMAPÄIVÄ YLIVIESKA ULLA MÄNTYKANGAS
VALMA avoimet ovet Hakuajat ja hakeminen – , koulutus alkaa – , koulutus alkaa – ,
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.
Lapin matkailuopisto, Levi-Instituutti Yksilölliset ja joustavat opintopolut Anne Grön-Keskiniva, Susanna Koskenniska, Taina Koskinen ja Sanna Pensonen.
Yhteiset valinnaiset tutkinnon osat (=VYTOT)
Liiketalouden opiskelu
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Kahden tutkinnon-info Tervetuloa!
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Kohti ammattia -jakso 2017−2018 Osaamispolun jatkumo -hanke.
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Valma-koulutuksen mahdollisuudet
NUORISO- JA VAPAA-AJAN OHJAAJA KANKAANPÄÄN OPISTO Opistonkatu 5 PL 45
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille ammatillisen perustutkinnon edellyttämä osaaminen ja ammattitaito sekä valmiuksia yrittäjyyteen.
Toisen asteen koulutus
Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän kehittäminen Ammatillisen koulutuksen kevätseminaari Kuerkievari ma opetusneuvos Seija Rasku
Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto
Työnantajien/työpaikkojen perehdyttäminen
Kahden tutkinnon polku
Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos
AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUTKINTOJEN JA PERUSTEIDEN KEHITTÄMINEN – OSAAMISPERUSTEISUUS TODEKSI HE- luonnoksen pohjalta säädökset – käsittelyprosessissa.
Yhteiset tutkinnon osat
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Ammatillisen koulutuksen muutoksia
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp Vapaasti valittavat 10 osp
Valtionavustukset 2014 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Todistukset ja todistuksiin merkittävät tiedot
Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen.
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Osaamisperusteisuuden vahvistaminen Opetus- ja oppiainekeskeisestä ajattelusta opiskelijan oppimiseen ja osaamiseen Opetussisällöistä oppimistuloksiin  mitä opiskelijan pitää osata koulutuksen ja tutkinnon suorittamisen jälkeen Keskeistä opiskelijan osaamisen hankkiminen ja osaamisen osoittaminen Työelämän toimintakokonaisuuksien merkitys vahvistuu tutkinnon osissa Eurooppalaisen opintosuoritusten siirtojärjestelmän (ECVET) käyttöönotto

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan Uudistus koskee kaikkia opiskelijoita (opintonsa aloittavia ja jatkavia) perustutkinnon perusteiden mukaan opiskelevat – suoritusaikaa asti perustutkinnon perusteiden mukaan opiskelevat siirtyvät opiskelemaan uusien perusteiden mukaan Suoritetut tutkinnon osat ja kesken olevista osista hankittu osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan täysimääräisesti Ammatillisten tutkinnon osien osalta ei vaadita lisäsuorituksia

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perustutkinnon muodostuminen Ammatillisena peruskoulutuksena suoritettava ammatillinen perustutkinto (180 osaamispistettä) sisältää (VN:n asetus 801/2014, 1-2 ja 5 §) 1. ammatillisia tutkinnon osia (135 osp), (joista ammatillisessa peruskoulutuksessa 15 osaamispistettä voi olla vapaasti valittavia tutkinnon osia) 2. yhteisiä tutkinnon osia (35 osp) 3. vapaasti valittavia tutkinnon osia (10 osp). (Näyttötutkinnoissa vain ammatilliset tutkinnon osat, tutkinnon laajuutta ei määritellä osaamispisteinä.) Ammatillisena peruskoulutuksena suoritettavan ammatillisen perustutkinnon tulee sisältää osaamisen hankkimista työssaoppimisen kautta vähintään 30 osp (VN:n asetus 799/2014, 5a §) Opinnäytetyöstä ei enää määrätä perusteissa.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi 4. Vapaasti valittavat tutkinnon osat, 10 osp (VN:n asetus 801/2014, 5 §)  Tulee tukea tutkinnon ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita 4.1 Ammatillisia tutkinnon osia 4.2 Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia 4.3 Yhteisten tutkinnon osien osa-alueita tai lukio-opintoja 4.4 Jatko-opintovalmiuksia tai ammatillista kehittymistä tukevia opintoja 4.5 Työkokemuksen kautta hankittuun osaamiseen perustuvia yksilöllisiä tutkinnon osia

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi 5. Tutkintoa yksilöllisesti laajentavat tutkinnon osat ( VN:n asetus 801/2014 § 6) Opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa enemmän ammatillisia tutkinnon osia, jos se on tarpeellista työelämän alakohtaisten tai paikallisten ammattitaitovaatimusten taikka opiskelijan ammattitaidon syventämisen kannalta.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkintokohtaiset muutokset Tutkinnon perusteisiin (44/011/2014) on tehty hallituksen esityksen edellyttämät muutokset ja vain välttämättömät muut tarkistukset Terminologia on tarkistettu Tutkinnon osien laajuudet on mitoitettu osaamispisteinä nykyisten opintoviikkojen asemasta Ammattitaidon osoittamistapoja on tarkennettu ja täsmennetty Työelämälähtöisyyttä, osaamisperusteisuutta, joustavuutta ja valinnaisuutta on vahvistettu Poistettu valinnaisuutta rajoittava perustutkintojen sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lista

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkintokohtaiset muutokset Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, työelämän tuntemista, yhteiskunnallista vaikuttamista, politiikan ja yhteiskunnallisen lukutaidon kehittymistä, tieto- ja viestintätekniikkaa sekä viestintävalmiuksia ja yrittäjyysosaamista koskevia tavoitteita on vahvistettu Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat on korvattu yhteisillä tutkinnon osilla sekä nykyiset tutkinnon osat koottu laajemmiksi tutkinnon osiksi Merenkulkualan ammattipätevyyteen (1.1.1) on tehty tarvittavat muutokset

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto, 180 osp 2. Ammatilliset tutkinnon osat, 135 osp 2.1 Pakollinen tutkinnon osa, 30 osp Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen, 30 osp 2.2 Asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilija, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp Annosruokien ja juomien tarjoilu, 35 osp 2.3 Hotellipalvelun osaamisalan, vastaanottovirkailija, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp Vastaanoton asiakaspalvelu, 35 osp 2.4 Kokin osaamisalan, kokki, pakolliset tutkinnon osat, 60 osp Lounasruokien valmistus, 40 osp Annosruokien valmistus, 20 osp

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi 2.5 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Opiskelijan on valittava 45 osaamispistettä valinnaisia tutkinnon osia kohdista À la carte -ruoanvalmistus, 20 osp À la carte -tarjoilu, 20 osp Juomien myynti ja tarjoilu, 20 osp Kahvilapalvelut, 15 osp Kokouspalvelut, 15 osp Majoitusliikkeen varaustoiminnot, 20 osp Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 15 osp Pikaruokapalvelut, 15 osp Suurkeittiön ruokatuotanto, 20 osp Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 20 osp Tilaus- ja juhlatarjoilu, 20 osp Laivatalous, 20 osp

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi 2.5 Valinnaiset tutkinnon osat, 45 osp Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp (uudistettu) Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, 10–15 osp (rajoitus poistettu) Tutkinnon osa ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta* (rajoitus poistettu ja yhdistetty) Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen, 5 osp Yrityksessä toimiminen, 15 osp (uudistettu) Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (uusi) Paikallisiin ammattitaitovaatimuksiin perustuvia tutkinnon osia, 5-15 osp Tutkinnon osa vapaasti valittavista tutkinnon osista, 5-15 osp * Tämän valinnaisen tutkinnon osan laajuudeksi lasketaan 15 osp.