Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen
Amiedu Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus-yksikkö Opetushallitus

2 Ammatillisen koulutuksen reformi v. 2016-2019
Reformi -> muutokset koskevat mm. Lainsäädäntöä Rahoitusta Ohjausjärjestelmää Tutkintorakennetta Koulutuksen järjestämistä ja järjestäjärakennetta Ammatillisen tutkintorakenteen uudistaminen (Väliraportti työelämän ohjausryhmältä ammatillisen tutkintorakenteen uudistamiseksi, OKM:n julkaisuja 2016:23)

3 Ammatillisen perustutkinnon määritelmä (L 630/1998, 4 §)
”Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä osa-alueella” Perustutkinto laajuudeltaan vähintään 180 osp, josta ammatilliset tutkinnon osat nyk. 135 osp Pakolliset ja valinnaiset tutkinnon osat Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp).

4 Osaamisperusteisuuden näkyminen tutkintojen perusteissa
Tutkinnon osat kirjoitetaan työ- ja toimintakokonaisuuksina yhteistyössä te:n kanssa Tutkinnon osat kuvaavat osaamista, jonka tulee olla saavutettavissa ja todennettavissa Toiminnalliset ja aktiiviset verbit (toimii, hyödyntää, hankkii, tekee jne..) Suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan yhteistyössä te:n kanssa työpaikoilla Oppiaineista, sisällöistä ja aikasidonnaisuudesta  osaamiseen ja oppimistuloksiin.

5 Kokeilun lähtökohtia V Suomen sairaalahygieniayhdistys ry:n Välinehuoltoryhmän hallituksen esitys uudesta välinehuoltoalan perustutkinnosta Esitystä kannattivat JHL ry ja Suomen Välinehuoltajayhdistys ry + muut lausunnonantajat Sosiaali- ja terveydenhuollon työelämän, teknologian ja lainsäädännön muutoksista johtuvat osaamistarpeet Voimassa olevien at- ja eat -tutkintojen tuottaman osaamisen laatu, puutteet valmistavassa koulutuksessa ja tutkintotilaisuuksien järjestämisessä Osaavan henkilöstön saantivaikeudet, eläköityminen.

6 Miten laaja-alainen välineiden huollon osaaminen tulee esille kokeilussa?
Terveydenhuollossa Lääketeollisuudessa ja apteekkitoiminnassa Kemiateollisuudessa Elintarviketeollisuudessa Eläinlääketieteessä ja hoidossa Teknologisessa kehityksessä Palvelutuotannossa Asiakaspalvelussa ja vuorovaikutuksessa.

7 Palautetta nykyisestä välinehuoltoalan pt:n kokeiluperusteesta..
Vuosiraportin mukaan kokeilu on käynnistynyt hyvin Pääosin työelämälähtöisiä tutkinnon osia - antaa valmiudet tehdä välineiden huoltotyötä Ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi kohtaavat melko hyvin toisensa - arviointikriteereitä paljon, vaativaa osaamista - ePerusteet Osaamisen arvioinnin erot eri tutkinnoissa Ammattitutkinto ja ammatillinen perustutkinto sekoittuvat työelämässä - välinehuoltajan laaja-alaisesta ja erikoisosaamisesta on eri tahoilla erilaisia käsityksiä Puute laadukkaista ja laaja-alaisista työssäoppimispaikoista. .

8 Kokeilut ammatillisen koulutuksen kehittämisessä (L 630/1998, 23 §)
Välinehuoltoalan perustutkinto, tutkintonimike välinehuoltaja (pt), (perustutkintokokeilu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, tutkintonimike perustason ensihoitaja (osaamisalakokeilu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla). Tutkintonimike ratkaistaan kokeiluohjelman yhteydessä. Tutkinnon perusteita muutetaan kokeiluohjelmassa niin, että tutkintoa on mahdollista painottaa nykyistä enemmän ensihoito-osaamiseen. Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto sekä kone- ja metallialan perustutkinto, hyvinvointiteknologiaan painottuva osaamisala (osaamisalakokeilu tekniikan ja liikenteen alalla). Osaamisalan nimi ja tutkintonimike ratkaistaan kokeilun kuluessa.

9 SOTE-UUDISTUS - keskeisiä tavoitteita Miten vaikuttaa henkilöstön osaamiseen?
Asiakaslähtöisyys keskiöön – väestön terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen Yhdenvertaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaaminen – valinnanvapaus ja tasa-arvo Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio - ehjä palvelukokonaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon perus- ja erikoispalveluissa Vaativan erikoissairaanhoidon keskittäminen – vaativan välinehuollon keskittäminen? - kuljetusmatkat? – merkitys välineiden huollon toimivuuden kannalta? Kustannustehokkaan ja vaikuttavan palvelurakenteen toteuttaminen.

10 Vaikuttavuusarvioinnista
TUTKE 3 Työelämän ohjausryhmän väliraportti -> Syksyllä 2016 tehdään välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilussa vaikuttavuusarviointi Em. tulosten perusteella OKM harkitsee välinehuoltoalan perustutkinnon vakinaistamista tutkintorakenneasetukseen Mikäli on riittäviä perusteita vakinaistamiseen, tehdään tarvittavat tarkistukset kokeiluperusteeseen Voimaan tulo alkaen tai myöhemmin? Kokeilu voi tarvittaessa jatkua vuoden 2019 loppuun.

11 Esitys TUTKE3 työelämän ohjausryhmälle - johtamis- ja esimiesosaaminen ammatillisissa tutkinnoissa
Johtamis- ja esimiesosaamisen tutkintoihin voidaan sisällyttää alakohtaista johtamisosaamista tutkinnon osina tai osaamisaloina. Tutkintoihin, joissa ydinosaaminen on alan työtehtäviin liittyvä ammattiosaamista, voidaan sisällyttää johtamis- ja esimiesosaamista Esimerkiksi prosessien johtamisosaaminen voi olla olennainen osa alan työtehtävissä tarvittavaa osaamista ja siten pakollisena tutkinnon osana Mikäli alakohtaiset erityispiirteet edellyttävät, voi tutkinnossa olla myös erityisen painavista syistä erillinen osaamisala esimiestyölle.

12 Ammattitutkinnosta ja erikoisammattitutkinnosta
Nyk. välinehuoltoajan ammattitutkinto - sijoittuu mahdollisesti osaamisalaksi uuteen Terveysalan ammattitutkintoon, mikäli välinehuoltoalan perustutkintoa ei vakinaisteta Nyk. välinehuoltajan erikoisammattitutkinto – poistuu? itsenäisenä tutkintona tutkintorakenneasetuksesta Em. työnjohdollinen osaamien voidaan hankkia muista erikoisammattitutkinnoista.

13 Nykyinen tutkinto Ehdotus 1 Ehdotus 2 Autoalan työnjohdon eat Osaaminen yhdistetään rakenteeseen ehdotettuun ajoneuvoalan eat:hen Lastinkäsittelyalan eat Osaaminen yhdistetään rakenteeseen ehdotettuun palvelulogistiikan eat:hen Liikenne-esimiehen eat Yhdistettävissä kuljetusalan ammattitutkintoon (?) Rakennustuotannon eat Teollisuusalojen esimiestyön eat esim. Rakennusalan työnjohdon oa ? Rakennusalan työnjohdon eat Rakennustuotannon oa Rakennusalan työmaapäällikön oa Rakennusalan työmaapäällikön eat Tekniikan eat Teollisuusalojen työnjohdon eat Johtamisen eat Johtamisen eat, esim. Yritysjohtamisen oa Lähijohtamisen oa Yritysjohtamisen eat Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen eat Palvelualan esimiehen eat, esim. Majoitus- ja ravitsemisalan oa ? (alan koulutustoimikunnan ja tutkintotoimikunnan näkemys) Välinehuoltajan eat Osaaminen voidaan hankkia joko lähiesimiestyön at:n tai johtamisen eat:n yhteydessä Liikuntapaikkamestarin eat Liikuntapaikka-alan eat (substanssitutkinto)

14 Tutkintojen suoritusmäärät v. 2014
Tutkinnot Suoritusmäärä Johtamisen eat 1470 Yritysjohtamisen eat 363 Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen eat 238 Autoalan työnjohdon eat 55 Lastinkäsittelyalan eat Liikenne-esimiehen eat 15 Rakennustuotannon eat * 49 Rakennusalan työmaapäällikön eat 27 Tekniikan eat 617 Teollisuusalojen työnjohdon eat Uusi tutkinto Liikuntapaikkamestarin eat Välinehuoltajan eat 7 * Rakennustuotannon at

15 Kiitos Kiitos


Lataa ppt "Välinehuoltoalan perustutkinnon kokeilu - verkoston tapaaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google