Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lapin matkailuopisto, Levi-Instituutti Yksilölliset ja joustavat opintopolut Anne Grön-Keskiniva, Susanna Koskenniska, Taina Koskinen ja Sanna Pensonen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lapin matkailuopisto, Levi-Instituutti Yksilölliset ja joustavat opintopolut Anne Grön-Keskiniva, Susanna Koskenniska, Taina Koskinen ja Sanna Pensonen."— Esityksen transkriptio:

1 Lapin matkailuopisto, Levi-Instituutti Yksilölliset ja joustavat opintopolut Anne Grön-Keskiniva, Susanna Koskenniska, Taina Koskinen ja Sanna Pensonen

2 KENELLE? Kaikille opiskelijoille MIKSI? Joustavat yksilölliset mahdollisuudet tehdä tutkinto. Oppimispoluissa näkyy valinnaisuus. Kaikilla iästä riippumatta voi olla jo olemassa olevaa osaamista, jota voi hyödyntää. Erilaiset oppimistyylit. Osalla jo olemassa oleva työpaikka.

3 MITEN, jos alalta ei aikaisempaa kokemusta? Perusosaaminen Ensimmäinen pakollinen tutkinnon osa oppilaitoksessa sisältäen toppia. Peruspilari koko oppimisprosessille. Nähdään opiskelijan osaaminen. Tämän jälkeen on mahdollista tehdä erilaisia yksilöllisiä oppimispolkuja. Oppimispoluissa näkyy valinnaisuus. Tutkinnon osa on mahdollista tehdä osittainen tai kokonaan työssäoppien. Tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset keskiössä. Ne ammattitaitovaatimukset, jotka eivät tule työssäoppien, tulevat oppilaitoksesta mm. korttikoulutukset.

4 MITEN, jos alalta aikaisempaa osaamista? Perusosaaminen Ensimmäisen pakollisen tutkinnon osan opintoja oppilaitoksessa, tänä aikana opiskelijan osaamisen kartoitus ja puuttuvan osaamisen hankkiminen esim. korttikoulutukset. Tehdään mahdollisimman nopeasti työelämälähtöinen oppimispolku pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista. Tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset keskiössä. Tutkinnon osia voi tehdä yhtä aikaa limittäin samassa työssäoppimispaikassa, riippuen työpaikan työtehtäväkokonaisuuksista.

5 Käytännön esimerkki yksilöllisestä joustavasta opintopolusta, vastaanottovirkailija Hanna-Marian polku Hanna-Marialla on aikaisempaa osaamista. Matkailualan perustutkinto 2011, työkokemusta on matkamuistomyymälästä, retkeilykeskuksesta ja vanhustenhoidosta. Opinnot alkavat elokuussa 2015. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, vastaanottovirkailija. Tavoitteena valmistua joulukuussa 2016. Hanna-Marian hopsin rakentaminen ja sitä kautta opintopolun suunnittelu ja ohjaaminen eteni seuraavasti: Pakollinen tutkinnon osa majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 30 osp. Opiskelijalla on ammattitaitovaatimusten mukainen osaaminen aikaisemmista opinnoista ja työkokemuksen kautta. Tutkinnon osan opinnot tunnustetaan lukuun ottamatta ensiaputaitoja, koska EA 1 on vanhentunut. Tutkinnon osasta annetaan vain näyttö työssäoppimispaikassa.

6 Pakollinen tutkinnon osa asiakaspalvelu ja myynti 25 osp ja valinnainen tutkinnon osa juomien myynti ja tarjoilu 20 osp, puuttuvien keskeisten ammattitaitovaatimusten osaaminen hankitaan polutettuna eri ryhmien mukana limittäin oppilaitoksessa. Asiakaspalvelu ja myynti tutkinnon osaan on tunnustettu osa ammattitaitovaatimuksista matkamuistomyymälässä työskentelyn kautta. Juomien myynti ja tarjoilu tutkinnon osa on uutta osaamista. Puuttuvaa osaamista hankitaan mm. tarjoilusta, juomatietoudesta sisältäen alkoholilainsäädännön. Työssäoppimispaikka on valittu, niin että majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimimisen, asiakaspalvelu ja myynti sekä juomien myynti ja tarjoilu tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset täyttyvät. Työssäoppimis- ja näyttöpaikkana Ravintola Narran.

7 Pakollinen tutkinnon osa vastaanoton asiakaspalvelu 35 osp ja valinnainen tutkinnon osa majoituspalvelut 15 osp ammattitaitovaatimusten mukainen osaaminen hankitaan kokonaan työssäoppien. Työssäoppimis- ja näyttöpaikkana on Hotelli Sokos Levi. Hanna-Marian alkuperäistä opintopolkua muutettiin kevään 2016 aikana, koska opiskelijan valmistumisajankohtaa muutettiin joulusta kevääseen. Alkuperäisessä opintopolussa oli valinnaisena tutkinnon osana majoitusliikkeen varaustoiminnot 20 osp. Muutos majoituspalveluihin tapahtui ohjauskeskustelussa, jossa oli paikalla opiskelija, työelämän edustaja, tutkinnon osien ohjaava opettaja ja opinto-ohjaaja. Opiskelijan valmistumista aikaistettiin, koska hänelle oli tarjottu alan töitä, jotka alkavat kesällä 2016. Tutkinnon osan muutos johtui majoitusliikkeen varaustoimintojen erittäin vaativista ammattitaitovaatimuksista varausjärjestelmän osalta. Varusjärjestelmän oppiminen ja hallinta vaatii paljon harjoituksia. Näin ollen tutkinnon osa vaihdettiin majoituspalveluihin, jossa varausjärjestelmän ammattitaitovaatimukset tulevat päivittäisessä vastaanottovirkailijan työssä. Tutkinnon osaa tunnustettiin aamiaisen laitto ja tarjoilu aikaisemmasta työpaikasta, joka oli retkeilymaja.

8 Lisäksi tutkintoon on tunnustettu valinnainen tutkinnon osa 20 osp ja vapaasti valittava tutkinnon osa 10 osp matkailualan perustutkinnosta. Yhteisistä tutkinnon osista Hanna-Maria on osallistunut opetukseen, valinnainen ammatillinen kieli, venäjä 3 osp Hanna-Marian mallissa korostuu ohjauksen ja hops keskustelujen tarve ja määrä. Jotta opintopolku etenee jouhevasti, ohjaukseen osallistuu monta eri henkilöä tiiminä. Opinto-ohjaaja, joka on suunnitellut opintopolun opiskelijan kanssa. Ryhmänohjaaja, joka seuraa opintopolun etenemistä opiskelijan kanssa. Tutkinnon osien ohjaava opettaja, joka seuraa oppimista ja osaamisen hankintaa opiskelijan kanssa. Tarvittaessa, kuten esimerkki tapauksessamme opintopolkua muutetaan opintojen aikana.

9 HYÖDYT OPISKELIJALLE Nopeampi ja joustavampi valmistuminen Valinnaisuus Keskiössä opiskelija (opiskelija lähtöistä) Motivaatio parempaa Ei paikkaan sidottu Erilaisia oppimisympäristöjä Työllistymismahdollisuudet

10 KEHITTÄMISEN KOHTEITA Kaikilla omat työjärjestykset. Miten opiskelija pysyy kartalla? Millä keinoilla tutkinnonosan opettajalle kulkee tieto, siitä kuka tulee tunneille ja mitä tutkinnon osaa opiskelija tekee? KOROSTUU Opiskelijan, ohjaajien, työelämän ja huoltajan sitoutuminen. Tutkinnon osien ammattitaitovaatimusten ja keskeisten työtehtävien hallinta. Osaamisperusteinen ohjausosaaminen ja tiimityöskentely. Työelämäyhteistyö, tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset ja työpaikan työtehtävä kokonaisuuksien kohtaaminen. Oikea työpaikka oikeaan tutkinnon osaan. Ohjaajien työelämä osaaminen ja työelämän yhteistyö. Työpaikkaohjaajien tarve.

11 APUNA OHJAUKSEN TYÖKALUT! OPISKELIJAN POLKUMALLI Opiskelijan henkilökohtaisen polkumallin tavoitteena on konkretisoida opiskelijalle, ohjaajalle, työelämälle ja huoltajalle koko opintojen rakenne ja opetussuunnitelma. Tämä auttaa hahmottamaan tutkinnon osa kerrallaan, miten opinnoissa edetään. Opiskelijan nimen ja kuvan avulla sitoutamme opiskelijan toteuttamaan omaa malliaan. Polkumallin tutkinnon osien takana on uusi välilehti, jossa on konkreettisesti tutkinnon osan sisältö, ammattitaitovaatimukset, työssäoppiminen ja mahdollisia työssäoppimispaikkoja.

12

13

14 APUNA OHJAUKSEN TYÖKALUT! TUTKINNON OSAN KORTIT Tutkinnon osan kortit ovat ohjauksen apuna. Kortista löytyy tutkinnon osan nimi, ammattitaitovaatimukset, miten opiskelija osoittaa osaamisen ja missä osaamista voi hankkia. Kortit ohjaavat opiskelijaa työssäoppimispaikan haussa. Muistuttavat kriteereistä, mitä pitää saavuttaa työssäoppimisjaksolla. Korttien avulla työpaikkaohjaaja saa nopeasti informaation siitä, mitä opiskelijan työssäoppimiseen kuuluu. Kortit auttavat opettajaa ohjaamaan opiskelijaa ja työpaikkaohjaajaa konkreettisesti.

15 TULEVAISUUS Lapin matkailuopiston, Levi-Instituutin mallia kehitetään vielä yksilöllisemmäksi ja joustavammaksi uusien oppimisympäristöjen kautta. Oppilaitoksen sisälle rakennetaan erilaisia työympäristöjä (työpajoja), joissa opiskelijat ja opettajat ovat työvuorossa. Työympäristön kautta opiskelijan opintopolun valinnaisuus lisääntyy, työtä opiskellaan aidoissa puitteissa ja ryhmäopetus muuttuu yksilökeskeisemmäksi.

16 TULEVAISUUS Työympäristössä opiskelijat voivat tehdä eri tutkinnon osia samassa tilassa samanaikaisesti. Työtehtäväkokonaisuudet nousevat opetussuunnitelmista keskeisinä ammattitaitovaatimuksina. Niiden pohjalta suunnitellaan teema, jota viedään eteenpäin. Uudessa ajattelumallissa korostuu henkilökunnan yhdessä tekeminen ja tiimiopettajuus (ammatillisten aineiden sisällä ytoja). Opiskelijan oman polun malli käytössä opiskelijalla ja ohjaajalla sähköisesti. Uuden mallin myötä rakennetaan tutkinnon osista tarkastuslista, jonka avulla tarkastetaan osaaminen, vahvuudet ja kehittämiskohteet.


Lataa ppt "Lapin matkailuopisto, Levi-Instituutti Yksilölliset ja joustavat opintopolut Anne Grön-Keskiniva, Susanna Koskenniska, Taina Koskinen ja Sanna Pensonen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google