Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen 27.9.2016 Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen 27.9.2016 Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen."— Esityksen transkriptio:

1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen
Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus-yksikkö Opetushallitus

2 Ammatillisen koulutuksen reformi v. 2016-2019
Reformi -> muutokset koskevat mm. Lainsäädäntöä Rahoitusta Ohjausjärjestelmää Tutkintorakennetta Koulutuksen järjestämistä ja järjestäjärakennetta Ammatillisen tutkintorakenteen uudistaminen (Väliraportti työelämän ohjausryhmältä ammatillisen tutkintorakenteen uudistamiseksi, OKM:n julkaisuja 2016:23)

3 Ammatillisen perustutkinnon määritelmä (L 630/1998, 4 §)
”Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä osa-alueella” Perustutkinto laajuudeltaan vähintään 180 osp, josta ammatilliset tutkinnon osat nyk. 135 osp Pakolliset ja valinnaiset tutkinnon osat Lisäksi yhteiset tutkinnon osat (35 osp).

4 Osaamisperusteisuuden näkyminen tutkintojen perusteissa
Tutkinnon osat kirjoitetaan työ- ja toimintakokonaisuuksina yhteistyössä te:n kanssa Tutkinnon osat kuvaavat osaamista, jonka tulee olla saavutettavissa ja todennettavissa Toiminnalliset/aktiiviset verbit (toimii, hyödyntää, hankkii, tekee..) Suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan yhteistyössä te:n kanssa työpaikoilla Oppiaineista, sisällöistä ja aikasidonnaisuudesta  osaamiseen ja oppimistuloksiin.

5 Palautetta nykyisistä sosiaali- ja terveysalan pt:n perusteista
Ammattitaitovaatimukset ja arviointi eivät kaikin osin kohtaa toisiaan Arvioinnin kohteissa (Työprosessin, Työmenetelmien-, välineiden ja materiaalien, Tietoperustan ja Elinikäisen oppimisen avaintaidot) jonkin verran päällekkäisyyttä Arviointikriteereiden kuvauksissa on selkeyttämisen ja konkretisoinnin tarvetta, mm. osaamisen arvioinnissa kriteereiden (T1, H2, K3) erot Työelämässä tarvittavasta lähihoitajan osaamisesta on eri tahoilla erilaisia käsityksiä ja painotuksia -> mm. nyk. osaamisalat eivät ole ”yhtä vaativia tai vahvoja”.

6 Palautetta nykyisestä perustason ensihoidon osaamisalan kokeiluperusteesta
Pääosin myönteistä palautetta – työelämälähtöisiä tutkinnon osia - antaa valmiudet tehdä perustason ensihoitotyötä ja toimia muutenkin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä (ei vaka) Ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi kohtaavat melko hyvin toisensa Kriteereitä paljon, vaativaa osaamista Hyvää erilaisten oppimisympäristöjen (myös simulaation) hyödyntäminen osaamisen hankinnassa ja varmistamisessa Puute laadukkaista työssäoppimispaikoista ja huoli opettajien osaamisesta ja puutteista opetusvälineissä.

7 Osaamisaloista valmistuneiden määrät v. 2014 (Lähde: Vipunen)
Järjes-tys Osaamisala Tutkinnon suorittaneiden määrä 1 Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala 3275 2 Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisala 2124 3 Vanhustyön osaamisala 1363 4 Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala 1105 5 Kuntoutuksen osaamisala 774 6 Vammaistyön osaamisala 565 7 Ensihoidon osaamisala 424 8 Suun terveydenhoidon osaamisala 303 9 Asiakaspalvelun- ja tietohallinnan osaamisala 85 10 Jalkojenhoidon osaamisala 15

8 Kokeilut ammatillisen koulutuksen kehittämisessä (L 630/1998, 23 §)
Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuollon osaamisala, tutkintonimike välinehuoltaja (pt), (perustutkintokokeilu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla) Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala, tutkintonimike perustason ensihoitaja (osaamisalakokeilu sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla). Tutkintonimike ratkaistaan kokeiluohjelman yhteydessä. Tutkinnon perusteita muutetaan kokeiluohjelmassa niin, että tutkintoa on mahdollista painottaa nykyistä enemmän ensihoito-osaamiseen. Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto sekä kone- ja metallialan perustutkinto, hyvinvointiteknologiaan painottuva osaamisala (osaamisalakokeilu tekniikan ja liikenteen alalla). Osaamisalan nimi ja tutkintonimike ratkaistaan kokeilun kuluessa.

9 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala
Perustason ensihoitaja –tutkintonimike tutkinnon kokeiluperusteessa Tutkinnon osaamisalakohtaiset nimikkeet mahdollisia OKM:n tutkintorakenneasetuksessa - jatkossa mahdollisesti lähihoitaja -nimikkeen lisäksi myös perustason ensihoitaja -nimike Nimikesuojaus tällä hetkellä STM:n kautta Valvirassa lähihoitaja-nimikkeellä – jatkosta ei tietoa Nimikeasia sidoksissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädäntöön ja sen mahdollisiin muutoksiin

10 SOTE-UUDISTUS - keskeisiä tavoitteita Miten vaikuttaa henkilöstön osaamiseen?
Asiakaslähtöisyys keskiöön – väestön terveyden, hyvinvoinnin ja sosiaalisen turvallisuuden edistäminen Yhdenvertaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaaminen – valinnanvapaus ja tasa-arvo Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio - ehjä palvelukokonaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon perus- ja erikoispalveluissa Vaativan erikoissairaanhoidon keskittäminen – pitkät päivystyskuljetusmatkat – merkitys ensihoidon kannalta Ensihoidon järjestämisvastuu Kustannustehokkaan ja vaikuttavan palvelurakenteen toteuttaminen.

11 Alustava aikataulu 2/2016 perustetyön käynnistäminen
3-5/2016 pakollisten tutkinnon osien luonnokset 6-8/12 osaamisalojen ja valinnaisten tutkinnon osien nimien ja sisältöteemojen pohdintaa, mm. kuulemistilaisuua 9/2016 osaamisalojen täsmentäminen ja laadinnan aloittaminen 10-11/2016? osaamisaloja koskeva muutosesitys OKM:lle 3-4/2017?perusteiden luonnos lausunnolle 4-5/2017? lausuntopalautteet ja perusteiden viimeistely ePerusteissa 6/2017? laadunvarmistus 5-7/2017? perusteiden kielenhuolto ja käännös ruotsin kielelle 9/2017? OPH:n johtokunnan käsittely ja palaute 9-10/2017? perusteiden hyväksyminen/OPH:n pääjohtaja? Perusteet voimaan

12 Kiitos Kiitos


Lataa ppt "Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon kokeiluverkoston tapaaminen 27.9.2016 Stadin aikuisopisto Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google