Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUTKINTOJEN JA PERUSTEIDEN KEHITTÄMINEN – OSAAMISPERUSTEISUUS TODEKSI 27.1.2014 HE- luonnoksen pohjalta säädökset – käsittelyprosessissa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUTKINTOJEN JA PERUSTEIDEN KEHITTÄMINEN – OSAAMISPERUSTEISUUS TODEKSI 27.1.2014 HE- luonnoksen pohjalta säädökset – käsittelyprosessissa."— Esityksen transkriptio:

1 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUTKINTOJEN JA PERUSTEIDEN KEHITTÄMINEN – OSAAMISPERUSTEISUUS TODEKSI HE- luonnoksen pohjalta säädökset – käsittelyprosessissa voi tulla muutoksia Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen peruskoulutus -yksikkö

2 Tutkintojärjestelmän kehittämisen tahtotila (TUTKE 2) – HE-luonnos
joustavuus valinnaisuus yksilölliset opinto- ja tutkintopolut osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen osaamis-perusteisuus työelämä-lähtöisyys reagointikyky selkeys johdon-mukaisuus hahmottuminen kokonaisuutena

3 Tutkintojärjestelmän ja perusteiden kehittämisen suunnitelma (TUTKE2 )
Työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin ja yksilöiden tarpeisiin vastaava tutkintojärjestelmä ammatillisten tutkintojen työelämävastaavuuden, osaamisperusteisuuden ja joustavuuden vahvistaminen työnjohtokoulutuskokeilut ja työnjohto-osaamista tuottavat tutkinnot valmistavien ja valmentavien koulutusten kokonaisuuden selkiyttäminen (VALMA) 2015 Tutkintojärjestelmän, tutkintojen ja perusteiden kehittäminen/ HE- luonnos: -kuuleminen Hallituksen esitys säädöksistä Eduskunnalle 3/2014? Lait ja asetukset voimaan uusi aika , VALMA

4 2. Ammatillisten tutkintojen tutkintorakenne: valmistelu ja päättäminen
5. Tutkintojen muodostuminen, erityisesti perustutkintojen yhteiset tutkinnon osat 6. Opiskelijan arviointi ja todistukset Lainsäädännön yleinen selkeyttäminen Terminologian yhdenmukaistaminen ja täsmentäminen Asetuksen- ja määräyksenantovaltuudet Tutkintojärjestelmä osaamisen kehittämisen tukena: osaamisperusteisuus ja osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen edistäminen 4. Tutkinnon perusteet 3. Ammatillisten perustutkintojen mitoitusperusteet (ammatillinen peruskoulutus) 1. Ammatillisten tutkintojen määritelmät

5 Ammatillisten tutkintojen määritelmät
Ammatillisen perustutkinnon suorittaneella on / Ammatillisessa perustutkinnossa osoitetaan laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen ja työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä osa-alueella. (L4 §, aikL12 a §) Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattiosaamista, joka on perustutkintoa syvempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. (aikL12 a §) Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattiosaamista, joka on syvällistä ammatinhallintaa tai monialaista osaamista. (aikL12 a §)

6 Terminologiaa yhtenäistetään ja täsmennetään
opetussuunnitelman peruste => tutkinnon peruste opinnot => tutkinnon osa koulutusohjelma => osaamisala tutkintonimike tarkoittaa molemmissa laissa (AM/AI) samaa henkilökohtainen opetussuunnitelma => henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (erityisopetus) oppimisen ja osaamisen arviointi erotetaan selkeämmin toisistaan Arviointiasteikko ja sen mukaiset arvosanat käytössä osaamisen arvioinnissa, oppimisen arvioinnissa ei tarpeen käyttää arvosanoja. Oppisopimuskoulutuksessa ei enää entisenlaista arviointien yhdistelmää. puhutaan osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, ei hyväksi lukemisesta

7 Ammatillisten tutkintojen tutkintorakenne ja sen valmisteluprosessi
Tutkinnoista päättämistä muutetaan: VN:n asetuksella säädetään koulutusalat OKM päättää tutkintojen nimet ja sijoittumisen koulutusaloille sekä lisäksi perustutkintojen osaamisalat. OPH päättää ammatti- ja erikoisammattitutkintojen osaamisalat OPH päättää kaikkien ammatillisten tutkintojen tutkintonimikkeet OPH:n rooli tutkintorakenteen muutosten valmistelussa näkyväksi, tehtävänä valmistella tutkintorakenteen muuttamista koskevia esityksiä. Yksi tutkintorakenneasetus, jossa kaikki tutkintotyypit. Suojataan sekä tutkintojen nimet että tutkintonimikkeet (L45 §).

8 Osaamispisteet peruskoulutuksena suoritettaviin ammatillisiin perus-tutkintoihin ja tutkinnon osiin
Mitoituksen peruste on osaamispiste (ammatillinen peruskoulutus). Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinnon osien osaamispisteet määräytyvät sen mukaan, mikä on niihin sisältyvän osaamisen kattavuus, vaikeusaste ja merkittävyys suhteessa koko tutkinnon ammattitaitovaatimuksiin ja osaamistavoitteisiin. Kattavuus = kuinka suuren osan tutkinnon suorittaneen ammattitaidon kokonaisuudesta kyseinen tutkinnon osa muodostaa Vaikeusaste = tutkinnon osan vaikeus verrattuna muihin saman tutkinnon osiin Merkittävyys = tutkinnon osan tärkeys työmarkkinoille osallistumisen, toiselle tutkintotasolle etenemisen tai sosiaalisen integraation kannalta Vuoden aikana keskimäärin saavutettu osaaminen vastaa 60:tä osaamispistettä. Ammatillinen peruskoulutus on järjestettävä siten, että opiskelija voi suorittaa tutkinnon sen laajuutta vastaavassa ajassa.

9 Ammatillisen perustutkinnon muodostuminen
Ammatillisena peruskoulutuksena suoritettava ammatillinen perustutkinto sisältää ammatillisia tutkinnon osia (135 osaamispistettä , joista 15 osaamispistettä voi olla vapaasti valittavia tutkinnon osia - vähintään 30 osaamispistettä hankitaan työssäoppimisen kautta yhteisiä tutkinnon osia (35 osaamispistettä) vapaasti valittavia tutkinnon osia (10 osaamispistettä). Tutkintoon sisältyy vähintään yksi pakollinen ammatillinen tutkinnon osa ja vähintään yksi valinnainen ammatillinen tutkinnon osa. Tutkinnon yksilöllinen laajentaminen ( VN:n asetus) Opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa enemmän ammatillisia tutkinnon osia, jos se on tarpeellista työelämän alakohtaisten tai paikallisten ammattitaitovaatimusten taikka opiskelijan ammattitaidon syventämisen kannalta.

10 Ammatilliset tutkinnon osat (135 osaamispistettä)
Jos ammatillisen perustutkinnon laajuudeksi on säädetty yli 180 osaamispistettä, ovat 180 osaamispisteen ylittävät tutkinnon osat ammatillisia tutkinnon osia. Tutkinnon perusteissa voidaan määrätä, että enintään 15 osaamispistettä edellä tarkoitetuista ammatillisista tutkinnon osista osoitetaan vapaasti valittaviin tutkinnon osiin edellyttäen, että tutkinnossa saavutetaan ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain 4 §:n 1 momentissa määritellyt tavoitteet (ammatillisessa peruskoulutuksessa)

11 Yhteiset tutkinnon osat (35osaamispistettä)
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (11 osaamispistettä) äidinkieli toinen kotimainen kieli vieraat kielet Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen (9 osaamispistettä) matematiikka fysiikka ja kemia tieto- ja viestintätekniikka sekä sen hyödyntäminen Yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittava osaaminen (8 osaamispistettä) yhteiskuntataidot työelämätaidot; yrittäjyys ja yritystoiminta työkyvyn ylläpitäminen, liikunta ja terveystieto (ei oppisopimuskoulutuksessa) Sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen (7 osaamispistettä) kulttuurien tuntemus taide ja kulttuuri etiikka psykologia ympäristöosaaminen jokin 2-4 momenteissa tarkoitetuista osa-alueista Tulee sisältää osaamistavoitteita kaikilta näiltä alueilta Tulee sisältää osaamistavoitteita kaikilta näiltä alueilta Tulee sisältää osaamistavoitteita kaikilta näiltä alueilta Tulee sisältää osaamistavoitteita vähintään yhdeltä osa-alueelta

12 Vapaasti valittavat tutkinnon osat ( 10 osaamispistettä )
Vapaasti valittavien tutkinnon osien tulee tukea tutkinnon ammattitaitovaatimuksia ja osaamistavoitteita. Ne voivat olla Ammattitaitoa syventäviä tai laajentavia ammatillisia tutkinnon osia paikallisesti tarjottavia tutkinnon osia yhteisiä tutkinnon osia tai lukio-opintoja jatko-opintovalmiuksia tai ammatillista kehittymistä tukevia opintoja työkokemuksen kautta hankittuun osaamiseen perustuva tutkinnon osa.

13 Tutkintojen perusteet
Tutkinnon perusteissa määrätään tutkinnoittain tutkintonimikkeet tutkinnon muodostuminen tutkintoon sisältyvät tutkinnon osat ja niiden laajuus osaamispisteinä tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset tai osaamistavoitteet sekä osaamisen arviointi.

14 Muut Opetushallituksen määräyksenantovaltuudet
Opetushallitus määrää lakia ja asetusta tarkentavasti Todistuksiin ja niiden liitteisiin merkittävistä tiedoista Opiskelijan terveydentilaa koskevista vaatimuksista Suunnitelmasta opiskelijoiden suojelemiseksi Arvosanojen muuntamisesta Kodin ja oppilaitoksen yhteistyöstä ja opiskelijahuollosta. Nykyisiä perusteiden muita määräyksiä ja esim. koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelmaa koskevat määräykset siirretty lakiin ja asetukseen.

15 Koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelma
Tutkinnon perusteiden/ koulutuksen perusteiden mukainen opetussuunnitelma, jossa päätetään järjestettävästä koulutuksesta Erikseen suomenkielistä, ruotsinkielistä ja saamankielistä sekä tarvittaessa muulla kielellä annettavaa Opetussuunnitelmassa päätettävistä asioista ja koulutuksen järjestäjän tiedottamisvelvollisuudesta säädetään tarkemmin

16 Koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelma
Järjestettävän koulutuksen osalta päätettävä ainakin koulutuksen toteuttamistavat työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävän koulutuksen toteuttaminen opiskelijan yksilölliset valinnan mahdollisuudet sekä tutkinnon osien järjestäminen yhteistyössä muiden koulutuksen järjestäjien ja työelämän kanssa opinto-ohjauksen toteuttaminen ja opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laadinta erityisopetuksen toteuttaminen opiskelijan arvioinnin yleiset periaatteet aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen menettelytavat. Tutkintokohtaisesti päätettävä tutkinnon osien tarjonta tutkinnon osien suorittamisjärjestys opiskelijan osaamisen arviointi koulutuksen toteuttamistavat ja -ajat oppimisympäristöt.

17 Koulutuksesta tiedottaminen
Koulutuksen järjestäjän tulee antaa opiskelijoille tietoa 1) suoritettavista tutkinnoista ja niiden muodostumisesta sekä tutkintojen ammattitaitovaatimuksista ja osaamistavoitteista,; 2) koulutuksen toteuttamistavoista ja -ajoista sekä oppimisympäristöistä; 3) aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen sekä osaamisen arvioinnin menettelytavoista. Opiskelijaksi pyrkiville tulee antaa vastaavat tiedot soveltuvin osin.

18 Perusteiden ja muiden määräysten uudistamisen kokonaisuus 2013-2015
voimaa tulevat oppilas- ja opiskelijahuoltolain sekä ns. koulurauhalain pohjalta annettavat perusteiden erillismääräykset. OPH valmistelee mennessä. voimaan tulevat perustutkintojen perusteiden tutkintokohtaiset määräykset 52 ammatillisesta perustutkinnosta (TUTKE 2-linjausten mukaiset ja muut vain välttämättömät muutokset) voimaan tulevat Opetushallituksen toimivaltaan kuuluvat muut määräykset voimaan tulevat ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet sekä itsenäiseen elämään ja työhön valmentavan koulutuksen perusteet

19 Oppilas- ja opiskelijahuoltolain sekä ns. koulurauhalain pohjalta mennessä annettavat perusteiden erillismääräykset Kaikkia perustutkintoja koskeva määräys Ammatilliset perustutkinnot: Nykyisten perusteiden luku 8.7. Opiskelijahuolto Kaikkia valmistavia koulutuksia määräys. Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus luku 5.5. Opiskelijahuolto ja moniammatillinen yhteistyö Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus ammatillisessa peruskoulutus luku Opiskelijahuolto Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus luku 5.5. Opiskelijahuolto Kotitalousopetus luku 5.5. Opiskelijahuolto Virkamiesvalmistelu, THL-yhteistyö ja kuuleminen- aikataulu ei mahdollista lausuntokierrosta, voimaan

20 Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet sekä itsenäiseen elämään ja työhön valmentavan koulutuksen perusteet Säädökset syysistuntokaudella?, voimaan Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä Opetushallitus määrää koulutuksen perusteet valmentaville koulutuksille. Koulutuksen perusteissa määrätään: Koulutuksen muodostuminen Koulutukseen sisältyvät koulutuksen osat ja niiden laajuus osaamispisteinä Koulutuksen osien osaamistavoitteet ja osaamisen arviointi. Koulutusten perusteiden laadinta käynnistymässä.

21 Perustutkintojen perusteiden ja muiden määräysten uudistamissuunnitelma (mikäli säädösmuutokset etenevät suunnitellusti) Tutkinnon perusteiden (52 kpl) (ml. yhteiset tutkinnon osat) ja muiden määräysten tarkistaminen syksy 2013 –kevät 2014 Lausuntokierros 4-5/2014 Lausuntojen mukaan tarkistukset perusteisiin ja muihin määräyksiin 5-6/2014 Tutkintojen perusteet ja muut määräykset annetaan 8-9/2014 Tutkinnon perusteet ml. yhteisten tutkinnon osien muutokset ja muut määräykset tulevat voimaan VALMA- koulutuksen perusteet tulevat voimaan

22 Perustutkintojen perusteita koskevat merkittävimmät muutokset ( TUTKE2)
Tutkinnon perusteet (52 kpl) omina asiakirjoina ja muut määräykset omana asiakirjana – tulevaisuudessa rakenteistettuina ja sähköistettyinä Perusteiden rakenne yksinkertaistuu - terminologia Mahdolliset tutkintonimikkeiden tarkistukset Tutkinnon muodostumissääntöjen tarkistaminen uusien säädösten mukaiseksi Opintoviikkojen tilalle osaamispisteet ammatillisessa peruskoulutuksessa Yhteisten tutkinnon osien uudistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisperusteisuuden vahvistaminen

23 Muut perusteisiin tulevat muutokset
Tulossopimuksessa sovitut perusteiden muutokset tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävien tavoitteiden lisääminen työelämän pelisääntöjen tuntemusta ja yhteiskunnallista vaikuttamista koskevan osaamisen vahvistaminen demokratiakasvatus, osallistuminen, vaikutusmahdollisuudet ja yhteiskunnallisen lukutaidon kehittyminen) politiikan ja yhteiskunnallisen lukutaidon kehittymistä koskevien sisältöjen lisääminen yrittäjyysosaamisen koulutuspolkujen vahvistaminen tieto- ja viestintätekniikkaosaamisen ja viestintävalmiuksien vahvistaminen - kansalliskielet Tutkintokohtaiset välttämättömät muutostarpeet/ työelämä

24 Ammatillisten perustutkintojen perusteiden tutkintokohtaiset määräykset ( 52)
Perustutkinnon perusteiden osat Tutkintonimikkeet ( ei juuri muutoksia) Tutkinnon muodostuminen peruskoulutuksena/ näyttötutkintona - tarkistus uusien säädösten mukaani Tutkintoon sisältyvät tutkinnon osat ja niiden laajuus (osaamispisteiden määrittely peruskoulutuksena suoritettavan koulutuksen osalta - opintoviikot pois) Tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset tai osaamistavoitteet sekä osaamisen arviointi ( arvioinnin kohteet, kriteerit ja osaamisen osoittamistavat ) – (ammatillisten tutkinnon osien osalta yhteiset peruskoulutuksessa ja näyttötutkinnoissa -pääosin nämä osat samat kuin nykyisissä perusteista)

25 Osaamispisteiden määrittely
Koko tutkinnon ja tutkinnon osaryhmien sekä yhteisten tutkinnon osien ja vapaasti valittavien osaamispisteet määritelty säädöksissä Ammatilliset tutkinnon osien osaamispisteiden määrittely kriteeriperusteisesti (kattavuus, vaikeusaste, merkittävyys) Pohjaehdotus tutkinnoittain ammatillisten tutkinnon osien osaamispisteistä virkamiestyönä / käsittely ja tarvittavat muutokset ala/tutkintokohtaisissa kolmikantaisissa ryhmissä, joissa ovat mukana työelämän/ sidosryhmien edustajat (syksy/2013-alkuvuosi 2014)

26 Yhteisten tutkinnon osien uudistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa
Neljän tutkinnon osan osalta määritellään osaamistavoitteet ja osaamisen arviointi. Lisäksi määritellään, mitkä osaamistavoitteet ovat kaikille pakollisia ja mitkä valinnaisia /osaamispisteet. Yhteisten tutkinnon osien valmistelussa pohjaehdotus tehdään virkamiestyönä ja työn kuluessa järjestetään kuulemiset sekä lausuntokierros keväällä 2014

27 Muut määräykset Todistuksiin ja niiden liitteisiin merkittävät tiedot
Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset –SORA-yleiset Suunnitelma opiskelijoiden suojelemiseksi Arvosanojen muuntaminen Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö ja opiskelijahuolto. Muut määräykset annetaan omana asiakirjana, joka on kaikille tutkinnoille yhteinen. Nykyiset muut määräykset kumotaan, uusien määräysten laadinnassa hyödynnetään nykyisiä määräyksiä mahdollisuuksien mukaan.

28 Muut tehtävät kansallisella tasolla
Todistusmallit ja ohjeet ( tarkistus) Kansainväliseen käyttöön tarkoitetut liitteet (tarkistus) Perusteiden toimeenpano-opas ( tarkistus) Opiskelijan arviointiopas ( tarkistus) Työpaikalla tapahtuvan opiskelun opas (valmisteilla) Ns. ECVET-opas ( koulutuksen järjestäjät, työelämä, opiskelijat) Tiedotus ja koulutus ( maksuton ja maksullinen) –sivustojen kautta tietoa

29 Tiedottaminen - suunnitelma (täsmentyy, kun HE:n eteneminen nähdään)
Tiedotteet - ammatillisen koulutuksen järjestäjille/sidosryhmille 1/2014 tammikuu HE- viimeistelty, 2/2014 maaliskuu? HE annettu, 3/2014 kun säädökset annettu ,4/2014 elo-syyskuu –perusteet annettu Tiedotustilaisuudet Tiedotus laajalle kohderyhmälle Kevät 2014 ? / syksy 2014 Tiedotustilaisuudet valmistuvista / valmistuneista perusteista Sähköinen tiedottaminen - sähköinen alusta / yrkesgrund- joka siirretään etusivulle - jatkuvaa tiedottamista/ kommentointia varten

30 Osaamisperusteisuus/ tutkinnot, perusteet, opetussuunnitelmat,
Tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset / osaamistavoitteet – osp:t oppimistuloksina ( tiedot, taidot, osaaminen), arvioinnin kohteet/kriteerit, ammattitaidon osoittamistavat Kansalliset tutkinnot ja tutkintojen viitekehys ( NQF)/ kansallinen tutkintojärjestelmä Tutkinnon perusteet, joissa tutkinnot jaettu tutkinnon osiin - työelämän toimintakokonaisuudet lähtökohtana Koulutuksen järjestäjätasolla osaamisperusteisuus tulee saada lähtökohdaksi opetussuunnitelmiin, hopseihin, hojkseihin, arviointi- ja näyttösuunnitelmiin ja opetuksen toteuttamiseen, arviointiin, osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen

31 Osaamisperusteisuus Ammattitaitovaatimukset eli työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen ja ohjauksen sekä arvioinnin ja osaamisen tunnustamisen lähtökohdaksi ja pois oppiaine- ja sisältö- ja aikakeskeisyydestä - tämä lähtökohta jo nykyisissä perusteissa, mutta ei ole toteutunut kaikilta osin. Ammatillisessa peruskoulutuksessa opintoviikkojen tilalle tulevat osaamispisteet - vaikutuksia koulutuksen järjestäjän toimintaan, opetussuunnitelmiin, hopseihin ja opettajien työn suunnitteluun. Osaamispisteet ja ECVET:n toimeenpano eivät tuo muutoksia tutkintoihin, tutkinnon osiin, ammattitaitovaatimuksiin/ arvioinnin kohteisiin/arviointikriteereihin

32 Osaamisperusteisuus Miten tutkinnon osien ammattitaitovaatimusten edellyttämien työprosessien, työmenetelmien, työvälineiden, työn perustana olevan tiedon ja elinikäisen oppimisen avaintaitojen hallinta saavutetaan arviointikriteerien edellyttämällä tasolla ja miten osaaminen osoitetaan?

33 Osaamisperusteisuus pedagogisen toiminnan lähtökohdaksi
Ajattelutavan muutos keskeistä –– osaamisen hankkiminen ja osaamisen laadunvarmistaminen pedagogisen toiminnan lähtökohdaksi Toiminnan lähtökohtana osaaminen ja sen saavuttamiseksi tarvittavat oppimisprosessit/ opetus- ja ohjaus- sekä arviointiprosessit Oppijan osaaminen ja sen kehittymisen tuki keskiöön ja pedagogisen toiminnan suunnittelun lähtökohdaksi Lähtökohtana opiskelijalla jo oleva osaaminen ja sen päälle tarvittavin osin uuden osaamisen hankkiminen - osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen tehostaminen – määrällisestä suorittamisesta osaamiseen huomio

34 Osaamisperusteisuus todeksi - Toimeenpanon johtaminen koulutuksen järjestäjän tehtävänä (mukaillen RL) Tarvitaan toimeenpanosuunnitelma Muutoksen johtamisen näkökulmat - visio 2015; nykytilasta - tavoitetilaan - strateginen taso - päätökset - operatiivinen taso- päätösten toimeenpano - toimijat; koulutuksen järjestäjä, oppilaitosjohto, opettajat ja muu henkilökunta, opiskelijat, sekä sidosryhmät erityisesti työelämän edustajat - toimenpiteiden ja vastuiden määrittely . - toimeenpanon seuranta ja arviointi ja kehittämiskohteiden määrittely

35 Mitä koulutuksenjärjestäjän toimeenpanosuunnitelmassa tulisi ainakin huomioida ? (mukaillen RL)
Strateginen taso ylläpitäjähallinnon päätökset hallinto-, johto- toimintasääntömuutokset ammattiosaamisen toimielimen tehtävien muutokset vastuutukset opetussuunnitelmamuutokset kj:n ohjaus-, seuranta- ja arviointisuunnitelmamuutokset kj:n tiedotussuunnitelma päätökset toimeenpanon resursseista Operatiivinen taso = strategisten päätösten toimeenpano tiedottamisen toteutus ja vastuunjako koulutus  ”pedagogisen remontin” käynnistäminen ja toteutus eri henkilöiden, tiimien, toimijoiden toteutusvastuut; opetussuunnitelmamuutokset – opetustoiminnan muutokset työelämäyhteistyö jne

36 Osaamisperusteisuus – haasteita ja mahdollisuuksia
Muutokset opettajuudessa ja oppilaitoksen toimintakulttuurissa - muutos sekä ajattelussa että toiminnassa Muutokset opiskelijalle - oppiaineajattelusta oppimistavoitteisiin ja –tuloksiin perustuvaan toimintaan - tutkinnon osat - osaamispisteet kv-liikkuvuus  oppimistulokset - opintotukimuutokset Osaavat koulutuksen järjestäjät, opettajat ja henkilökunta – muutoksen tekeminen yhdessä Avoimet oppimisympäristöt ja opetusteknologian mahdollisuudet käyttöön

37 OSAAMISPERUSTEISUUS TULEE !
NYT ON SYYTÄ KÄYNNISTÄÄ MUUTOKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA MÄÄRITELLÄ ASKELMERKIT OSAAMISPERUSTEISUUTEEN JA PANNA TOIMEKSI PROSESSI KÄYNTIIN – EI VOIDA ODOTTAA VALMIITA SÄÄDÖKSIÄ JA PERUSTEITA SAMALLA ECVET:N TOIMEENPANO, JOKA TAPAHTUU TUTKE2-MUUTOSTEN YHTEYDESSÄ

38 Kiitos!


Lataa ppt "AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUTKINTOJEN JA PERUSTEIDEN KEHITTÄMINEN – OSAAMISPERUSTEISUUS TODEKSI 27.1.2014 HE- luonnoksen pohjalta säädökset – käsittelyprosessissa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google