Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lähihoitajaksi kouluttautuminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lähihoitajaksi kouluttautuminen"— Esityksen transkriptio:

1 Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Soili Nevala, suunnittelija Suomen lähi- ja perushoitajaliitto

2 Lähihoitajan peruskoulutus tuottaa ammattilaisia sosiaali- ja terveysalalle
Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijalla on tutkinnon suoritettuaan laaja-alainen sosiaali- ja terveysalan perusammattitaito ja koulutusohjelman mukainen erityisosaaminen. Lähihoitaja voi työllistyä moniammatillisiin työryhmiin sekä itsenäisyyttä ja vastuuta edellyttäviin alan tehtäviin. ( päiväkodit, kotihoito, vanhusten hoito, vammaistyö, sairaalat, hammaslääkäriasemat…)

3 Sosiaali- ja terveysalan ammatillinen perustutkinto, lähihoitaja
Toisen asteen tutkinto on 3-vuotinen, 120 opintoviikkoa Tutkinto koostuu kolmesta pakollisesta ammatillisesta tutkinnon osasta; Kasvun tukeminen ja ohjaus, hoito- ja huolenpito sekä kuntoutumisen tukeminen Sekä yhdestä valinnaisesta koulutusohjelmasta. Asiakaspalvelun ja tietohallinnan koulutusohjelma Ensihoidon koulutusohjelma Kuntoutuksen koulutusohjelma Lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelma Mielenterveys- ja päihdetyön koulutusohjelma Sairaanhoidon ja huolenpidon koulutusohjelma Suun terveydenhoidon koulutusohjelma Vammaistyön koulutusohjelma Vanhustyön koulutusohjelma

4 Lähihoitajan koulutus
Tutkintoon sisältyy paljon valinnaisuutta, kuten mahdollisuus ottaa opintoja muista koulutusohjelmista, alan tutkinnoista tai ammattikorkeakouluopinnoista Tutkinnon rinnalla voi suorittaa ylioppilastutkinnon tai toisen ammatillisen tutkinnon. On mahdollista on suorittaa myös kolme tutkintoa lähihoitaja +lukio+ ylioppilastutkinto. Tällöin koulutusaikaa on hyvä varata n. 4 vuotta Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto antaa yleisen jatkokoulutuskelpoisuuden korkeakouluopintoihin

5 Työssäoppiminen Ammatilliseen perustutkintoon sisältyy 29 opintoviikkoa työssäoppimista. Työssä työpaikoilla, aidossa työympäristössä, opitaan osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta. Opiskelu on monimuotoista tenttien ja tehtävien rinnalla toteutetaan erilaisia toiminnallisia projekteja, käytännön hoitotyötä harjoitellaan opetusluokissa. Opiskelu ei ole vain kirjojen parissa puurtamista !

6 Ammattiosaamisen näytöt
”Nuorten” ammatillista osaamista arvioidaan ammattiosaamisen näytöillä oikeilla työpaikoilla käytännön työtä tekemällä. Työn tekemisen osaamista arvioidaan useamman kerran opintojen aikana.

7 Ammatillinen peruskoulutus
Nuoret peruskoulun päättävät ja ylioppilaat hakevat ammatilliseen peruskoulutukseen toisen asteen yhteishaussa keväällä ja syksyllä (Huom! Täydennyshaut, mikäli opiskelupaikkoja jää vapaaksi). Vuoden 2010 hakuaikataulu: Kevään haku: Täydennyshaku: Syksyn haku:

8 Oppisopimuskoulutus Lähihoitajan tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksessa painottuu työn tekeminen. Teoriaopinnot suoritetaan alan ammatillisessa oppilaitoksessa ja ne täydentävät työssäoppimista. Opiskelija sitoutuu tekemään työtä ja opiskelemaan saman aikaisesti. Työstä maksetaan palkkaa. Oppisopimusopiskelu sopii itsenäisille ja ” työtä pelkäämättömille” ihmisille

9 Edellytyksenä on sopiva työpaikka
Oppisopimuksen aloittamisen edellytyksenä on sopiva työpaikka. Suuri osa oppisopimuksista solmitaan siten, että opiskelusta kiinnostunut ehdottaa työnantajalle oppisopimuksen tekemistä.  Kun oppisopimuspaikka on löytynyt, otetaan yhteyttä oppisopimuskoulutuksen järjestäjään, esimerkiksi paikalliseen oppisopimuskeskukseen tai – toimistoon. Oppisopimuskeskuksen/-toimiston koulutustarkastaja ohjaa oppisopimuksen solmimisessa.

10 Lähihoitajaksi näyttötutkinnolla
Aikuiset voivat hakeutua suorittamaan lähihoitajan tutkintoa näyttötutkintona. Näyttötutkinto pitää sisällään työelämässä suoritetut tutkintotilaisuudet. Tutkinnossa vaadittava ammattitaito osoitetaan ja arvioidaan työn tekemisellä. Tutkinnon suorittajat osallistuvat sosiaali- ja terveysalalla pääsääntöisesti tutkintoon valmistavaan koulutukseen. ( vähintään 80 ov, jos ei ole alan aikaisempaa koulutusta)

11 Uudet tutkinnon perusteet
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja, uudet tutkinnon perusteet tulevat voimaan Tutustu tutkinnon perusteisiin -

12 Kysy lisää Voit olla yhteydessä meihin esimerkiksi arvostan.fi –sivujen ”Kysy meiltä” osion kautta!


Lataa ppt "Lähihoitajaksi kouluttautuminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google