Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
Advertisements

Kestävä käyttö kalavedenhoidon ja kalastuksen järjestämisen perusteena KKL 2011.
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
(NIMI) Kestävää aluesuunnittelua tukevat työkalut –portaali.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
1 Tontinomistajan tehtävien ottaminen kunnalle Perusteet kunnossapidon osalta 8 § Oikeus 8 § 1 mom. Velvollisuus 8 § 2 mom. Kohtuuttomuus 19a § Perusteet.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Vaasa Johnny Åkerholm.  2008  2019 ◦ 65 vuotta täyttäneet+ runsaat 1/3 ◦ Huoltosuhde50  64 (Huoltosuhde = Alle 15-vuotiaat ja yli 64-vuotiaat.
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ympäristövaikutusten arviointi
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
KUNNAN ROOLI KAAVOITTAJANA JA TUULIVOIMATUOTANNON EDELLYTYSTEN LUOJANA TL.
Apurahapäätösten vertailuperusteet
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Työpaikkakouluttajan ABC
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
KOMMUNIKATIIVINEN SUUNNITTELU JA SUUNNITTELUARGUMENTAATIO
Työpaikkakouluttajan ABC
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Itä-Suomen lääninhallitus Hankkeiden valintamenettely, välttämättömät ja hankevalintaa ohjaavat kriteerit sekä päätöksenteko EU-projektipäällikkö Timo.
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision.
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Ajankohtaista Alueiden käyttö Päivi Liuska-Kankaanpää Alueiden käytön johtaja.
Ympäristöoikeudellisista menettelyistä ja viranomaisista.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Perustuslakivaliokunnan ja sen työn kehittäminen
Kokemuksia yhteistoiminnallisesta kemian opetuksesta lukiossa.
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Miten teen hyvän hakemuksen
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
VALTIMON KUNTA KAAVOITUSKATSAUS
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Uusi maakunta vahvana ympäristötoimijana; yhteistyö Luova –viraston, maakunnan ja kunnan kesken Kansliapäällikkö Hannele Pokka
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Asemakaavamuutos nro KAAVAPROSESSI
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia keskusteluja, esiintyy yleisötilaisuuksissa ja kirjoittaa perusteluja ja vastauksia muistutuksiin Suunnittelu alkaa aina Osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla, joka sisältää vuorovaikutuksen ja vaikutusten arvioinnin periaatteet

MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä. Tavoitteena on myös turvata jokaisen osallistumismahdollisuus asioiden valmisteluun, suunnittelun laatu ja vuorovaikutteisuus, asiantuntemuksen monipuolisuus sekä avoin tiedottaminen käsiteltävinä olevissa asioissa. (1 §)

Kaavoitusprosessi Kaavoituksen käynnistäminen (kaavoitusohjelma, esiselvitykset, viranomainen käynnistää) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma -> kommentointi Yleisötilaisuudet, workshopit, www ja muu vuorovaikutus osallisten kanssa Viranomaisneuvottelut Kaavaluonnos nähtäville -> mielipiteen esittäminen? Kaavaehdotus nähtäville -> muistutus? Kaavaehdotuksen hyväksyminen -> valitus? Hallinto-oikeus -> valitus KHO:een? Korkein hallinto-oikeus – lainvoimainen kaava?

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis-ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista. Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä.

Vuorovaikutusprosessi Kaavaehdotus on asetettava julkisesti nähtäville. Nähtäville asettamisesta on tiedotettava kaavan tarkoituksen ja merkityksen kannalta sopivalla tavalla. Kunnan jäsenille ja osallisille on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä asiassa (muistutus). Muistutuksen tehneille, jotka ovat sitä kirjallisesti pyytäneet ja samalla ilmoittaneet osoitteensa, on ilmoitettava kunnan perusteltu kannanotto esitettyyn mielipiteeseen.(65 §)

Muutoksenhaku Yleiskaavan, asemakaavan ja rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevaan päätökseen haetaan muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin kuntalaissa säädetään.

Vaikutusten arviointi Kaavan tulee perustua riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin. Kaavaa laadittaessa on tarpeellisessa määrin selvitettävä suunnitelman ja tarkasteltavien vaihtoehtojen toteuttamisen ympäristövaikutukset, mukaan lukien yhdyskuntataloudelliset, sosiaaliset, kulttuuriset ja muut vaikutukset. Selvitykset on tehtävä koko siltä alueelta, jolla kaavalla voidaan arvioida olevan olennaisia vaikutuksia. (9 §)

Ongelmia? Kaavoitus on perinteisesti ollut korostetun praktinen, teknis-esteettinen käytäntö Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus on ollut vähäistä ja/tai hajanaista, eikä sitä ole systemaattisesti sovellettu käytäntöön Suunnittelijoiden koulutukseen ei ole perinteisesti kuulunut argumentaatio- ja vuorovaikutustaitoja Osin suunnittelu perustuu tietotaitoon, joka ei ole suoraan argumentoitavissa (esim. estetiikka, kulttuurihistoriallinen merkitys)

Ongelmia? Juridinen (muodollinen) argumentointi poikkeaa luonteeltaan suunnittelun (sisällöllisestä) argumentoinnista Johtaako muutoksenhaun siirto hallinto- oikeuksiin muotoperusteiden korostumiseen? Miten sisällöllisen argumentaation edellyttämä asiantuntemus taataan? Johtavatko ennakkotapaukset suunnitteluargumentaation laadun asteittaiseen laskuun?