Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018"— Esityksen transkriptio:

1 Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
OTK / OTM Ilkka Lahti 2018

2 Oikaiseminen vahingoksi (-2016)
Verohallinto voi oikaista verotusta verovelvollisen vahingoksi kolmella eri perusteella Selvät virheet oikaistava on vuoden kuluessa verovelvollisen verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Kirjoitusvirheestä, laskuvirheestä tai muusta niihin verrattavasta erehdyksestä taikka jos verotus on perustunut sivullisilta saatuihin virheellisiin tai puutteellisiin tietoihin - 2 v ei ole antanut veroilmoitusta tai hän on antanut puutteellisen, erehdyttävän tai väärän veroilmoituksen, taikka muuten laiminlyönyt ilmoittamisvelvollisuutensa – 5 v Muissa tilanteissa ei oikaisua Verohallinnon toimesta Veronsaajalla oikeus muutoksenhakuun Verotuksen päättymisen jälkeen Verohallinto ei voi ilman eritystä syytä jatkaa asian selvittämistä – verotus ei voi jäädä ”auki” edes ilmoituksella.

3 2017: oikaisu hyväksi Jos verotuksessa on virhe, jonka johdosta verovelvolliselle on määrätty liikaa veroa, Verohallinto oikaisee verotusta verovelvollisen hyväksi. Verotuksen oikaisu verovelvollisen hyväksi on tehtävä kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta.

4 2017: oikaisu vahingoksi (VML 56 §)
Jos verovelvollinen on jäänyt osaksi tai kokonaan verottamatta tai hänelle on muuten jäänyt määräämättä säädetty vero, Verohallinto oikaisee verotusta verovelvollisen vahingoksi. Verotuksen oikaisu verovelvollisen vahingoksi on tehtävä kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Verotusta ei oikaista, jos Verohallinto on selvittänyt ja nimenomaisesti ratkaissut asian. Verotusta voidaan kuitenkin oikaista, jos ratkaisu asiassa on perustunut virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen taikka asiassa on ilmennyt sellaista uutta selvitystä, joka olisi voinut vaikuttaa asian ratkaisuun. Kirjoitusvirhe, laskuvirhe tai muu niihin verrattava erehdys voidaan oikaista.

5 2017: oikaisuajan jatkaminen
Verohallinto voi jatkaa 56 §:ssä säädettyä verotuksen oikaisuaikaa yhdellä vuodella, jos: valvontatoimi on alkanut toisen viranomaisen antaman tai muualta saadun tiedon perusteella poikkeuksellisen myöhään taikka se vaatii viranomaisyhteistyötä; verovelvollinen on antanut asiaa koskevan ilmoituksen tai muun selvityksen poikkeuksellisen myöhään taikka valvontatoimen kohteena oleva verovelvollinen vaikeuttaa olennaisesti valvontatoimen suorittamista.

6 2017: pidennetty oikaisuaika (VML 56 b §)
Verotusta voidaan oikaista verovelvollisen vahingoksi 56 §:ssä säädetyn oikaisuajan estämättä kuuden vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta siltä osin kuin verotuksen oikaisun perusteena on: 31 §:ssä säädetty siirtohinnoitteluoikaisu; 31 §:ssä tarkoitetussa etuyhteydessä olevien osapuolten välinen yritys- tai rahoitusrakenteita koskeva järjestely; tai sellainen verovelvollisen verotukseen vaikuttava tieto, joka on saatu kansainvälisessä tietojenvaihdossa muutoin kuin automaattisessa tietojenvaihdossa.

7 2017: rikosperusteinen oikaiseminen (VML 56 c §)
Verotusta voidaan oikaista verovelvollisen vahingoksi 56 §:ssä säädetyn oikaisuajan estämättä vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana syyttäjä on nostanut syytteen rikoslain (39/1889) 29 luvun 1—3 §:ssä tarkoitetussa rikosasiassa. Verohallinto oikaisee 1 momentissa tarkoitetun päätöksen siltä osin kuin syyttäjä on peruuttanut syytteen taikka syyte on lainvoimaisella tuomiolla tai päätöksellä hylätty tai jätetty tutkimatta. Menettelyssä noudatetaan, mitä verotuksen oikaisusta verovelvollisen hyväksi säädetään 55 §:ssä.

8 2017: rikosperusteinen oikaiseminen (VML 56 c §)
Rikosperusteinen verotuksen oikaisu voidaan kohdistaa oikeushenkilöön, jos 1 momentissa tarkoitetusta rikoksesta syytetään oikeushenkilön puolesta toiminutta luonnollista henkilöä.

9 Muutoksenhaku Verotuksen oikaisulautakunta Valitus hallinto-oikeuteen
Käsittelee oikaisuvaatimukset Edustuksellinen elin Ei ole verotuksen toimittamista eikä osa Verohallintoa Toimivalta koko Suomi Valitus hallinto-oikeuteen Alueellinen toimivalta käsittelee valitukset oikaisupäätöksistä ja joissain verolajeissa valitukset Jatkovalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen Edellyttää valituslupaa

10 2017: muutoksenhaun määräajat (VML 64 §)
Oikaisuvaatimus on tehtävä kolmen vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön, kunnan, seurakunnan ja Kansaneläkelaitoksen on tehtävä oikaisuvaatimus neljän kuukauden kuluessa verovelvollisen verotuksen päättymisestä. Oikaisuvaatimus voidaan kuitenkin aina tehdä 60 p. kuluessa päivästä, jona muutoksenhakuun oikeutettu on saanut päätöksestä tiedon. VOVA:n, kunnan, seurakunnan ja Kansaneläkelaitoksen määräaika lasketaan päätöksen tekemisestä.

11 2017: valituksen määräaika
Valitus on tehtävä 60 päivän kuluessa oikaisuvaatimukseen annetun päätöksen tiedoksisaannista. Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön, kunnan, seurakunnan ja Kansaneläkelaitoksen valitusaika lasketaan päätöksen tekemisestä.

12 Luottamuksensuoja Jos asia on tulkinnanvarainen tai epäselvä ja
jos verovelvollinen on toiminut vilpittömässä mielessä viranomaisen noudattaman käytännön tai ohjeiden mukaisesti, on asia ratkaistava tältä osin verovelvollisen eduksi. Kaikkien edellytysten täytyy täyttyä yhtä aikaa ja vedottava suojaan Keskeistä käytännössä, milloin on muodostunut viranomaisen käytäntö Joko verotuksen toimittamisen yhteydessä tai yksittäisestä päätöksestä


Lataa ppt "Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google