Käsitteet Terveysliikunta = liikkuminen, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen - Suositus: 5 päivänä viikossa 30 min liikuntaa kohtuullisella teholla.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Golfliiton Liittokokouspäivät, Vaasa Jari Parkkari Hyvinvointi, Terveys ja Golf Jari Parkkari, kansanterveystieteen dosentti, ylilääkäri Tampereen.
Advertisements

Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Method Putkisto Lajiesittely
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Kävelyn ja pyöräilyn terveyshyödyt Päivittäisten liikkumistarpeiden, kuten työmatkojen, suorittaminen pyörällä tai kävellen tuottavat huomattavia etuja.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
LIIKUNTA.
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
Hyvinvointi, Terveys ja Golf
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
SÄDEHOITO.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Masennus eli Depressio.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Suomalaisten liikuntatottumukset Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi arviolta %Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Pysy hyvässä työvireessä TOUKOKUU. ISTOCK Jätteenkuljettajat tuntevat väsymystä työpäivän aikana Näin jäteautonkuljettajat vastasivat kyselyssä ”Improving.
Lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä, Lihasmassa vähenee lähes puoleen 20. ja 90. ikävuoden välillä lihasvoima on huipussaan noin 30 vuoden iässä,
FYYSINEN TOIMINTAKYKY. Hyvä fyysinen toimintakyky auttaa suoriutumaan arjen ja työn (=opiskelun) vaatimista haasteistaHyvä fyysinen toimintakyky auttaa.
Ergonomia Seisomatyö.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
TUTKIMUSHOITAJAPÄIVÄT ÄREÄNÄ? JAKSAA, JAKSAA! Pia Kaulio, työterveyspsykologi.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
HYVINVOINTI = STRESSIN HALLINTA - LIIKUNTA TRAINER4YOU EDUCATION.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala
Mielenterveyden häiriöt
Pysy hyvässä työvireessä
Mielenterveyden häiriöt
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Liikutaan Kpl 29.
6.4 Liikunnan merkitykset
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Fyysisen aktiivisuuden on havaittu edistävän myös lasten tiedollisia toimintoja, kuten muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaitoja.
Uni, lepo ja rentoutuminen
Liikutaan.
Liikutaan.
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
UNI JA LEPO.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Asento! -Lepo! Kpl 31.
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
Unettomuus Inka ja Milga.
Joonas Tuomivaara Työsuojeluvaltuutettu
Opintopsykologi Katja Hietanen
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Liikunta tukee työhyvinvointia
Opintopsykologi Katja Hietanen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Minun hyvinvointi Eva Rönkkö
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Fyysisen kunnon merkitys sosiaali- ja terveysalalla Kaisa Ohma ja Tanja Koskela 14.9.2013

Käsitteet Terveysliikunta = liikkuminen, jolla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen - Suositus: 5 päivänä viikossa 30 min liikuntaa kohtuullisella teholla (H+PPP) Arkiliikunta = kaikenlainen päivän mittaan tapahtuva liikkuminen - Jokaisella askeleella on merkitystä - Jokainen askel kuluttaa Hyötyliikunta = liikuntaa muun tekemisen ohella Kuntoliikunta = tavoitellaan parempaa suorituskykyä, tehokkaampaa kuin terveysliikunta

Suomalaisten aikuisten terveyskäyttäytyminen 2009

NAURU PIDENTÄÄ TUNNETUSTI IKÄÄ NAURU PIDENTÄÄ TUNNETUSTI IKÄÄ. MUTTA TIESITKÖ, ETTÄ LIIKUNNALLA ON SAMANLAINEN VAIKUTUS!?

LIIKUNNAN VAIKUTUKSET - Liikunnan ja pitkän elämän yhteys on todettu monissa tutkimuksissa Elinikää merkittävämpi asia on, että liikunnalliset ihmiset viettävät vuotensa terveempinä Liikunta saa aikaan positiivisia psykososiaalisia muutoksia kohonneen mielialan, tunteiden, itsetunnon ja sosiaalisen tuen kautta. Ne suojaavat työstressin negatiivisilta vaikutuksilta. ( LIKES:n teettämä tutkimus) Liikunta aiheuttaa kehossa samanlaisia reaktioita kuin nauru * Aivot erittää endorfiineja, kehon omia mielihyväkemikaaleja * Liikuntasuorituksen jälkeinen euforinen olo johtuu endorfiineista * Endorfiinit lievittävät kipua ja antavat elämäniloa ja voimia

Liikunta on mahtava masennuslääke Tutkimusten mukaan liikunta saattaa vaikuttaa lievään masennukseen jopa yhtä tehokkaasti kuin masennuslääkkeet Endorfiinit eivät selitä liikunnan pitkäaikaista vaikutusta mielialaan Merkittävää on se, että liikunta kohottaa välittömästi vireystilaa ja lisää ainakin yhden hermosolujen välittäjäaineen, serotoniinin, määrää aivoissa. - psykiatrian erikoislääkärin Sami Leppämäen väitöskirjasta liikunnan ja valon vaikutuksesta mieleen.

British Journal of Sports Medicine –lehdessä julkaistu yhdysvaltalainen tutkimus. Henkilöt, jotka harrastivat vähintään 5 kertaa viikossa liikuntaa, sairastuivat nuhakuumeeseen huomattavasti harvemmin kuin liikuntaa harrastamattomat. Jos tauti pääsi kuitenkin iskemään, se oli liikuntaa harrastavilla lievempi kuin muilla. Tämä on jälleen uusi todistus siitä, että liikuntaa kannattaa harrastaa, tutkijat toteavat.

MITÄ!? FYYSISESTI RASKAS TYÖ HEIKENTÄÄKIN LIHASVOIMAA! Hyvä fyysinen kunto ja normaalipaino keski-iässä hidastavat lihasvoiman heikkenemistä. Sen sijaan nopeampaan lihasvoiman heikkenemiseen vaikuttavat fyysisesti raskas työ, tupakointi, lihavuus, sydän- ja verisuonitaudit, korkea verenpaine, diabetes ja astma, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa.

Palautuminen ja kuormitus tasapainoon Hyvä fyysinen kunto on edellytys fyysisessä työssä pärjäämiseen Liikuntaharrastuksen tulisi olla sellainen, että se tukee työtä sen erityisvaatimuksissa Yöuni tulee olla riittävä, jotta palautuu paremmin Yksilöllinen harjoittelu. Joku tarvitsee keskittymisharjoitteita esim.jooga, toinen vihan purkamista esim.potkunyrkkeily

RASKAS TYÖ VAATII RASKAAT HUVIT!? Yleensä tällä sanonnalla perustellaan jotain ihan muuta ajanvietettä kuin liikuntaa Kumpikohan antaa enemmän voimia tulevaan työviikkoon humalatilassa juhliminen vai liikkuminen ja hauskanpito selvinpäin!? Krapulassa aivojen mielihyvää tuottavan hormonin, serotoniinin, määrä laskee. Kohtuus kaikessa 

Miksi taukoliikuntaa? Kuvaan on merkitty plussalla yleensä kireät lihakset ja miinuksella yleensä liian heikot lihakset. Plussalla olevia tulisi siis venyttää ja miinuksella merkittyjä tulisi vahvistaa.

Taukoliikunta on monessa suhteessa hyödyllistä Säännölliset muutaman minuutin tauot työn lomassa parantavat tutkitusti työntekijän tarkkuutta, muistamista, oppimista, työssäjaksamista ja ongelmanratkaisukykyä. Jumppaaminen työn lomassa vähentää tai ennaltaehkäisee päätetyöstä usein aiheutuvia vaivoja kuten niska-, hartia-, selkävaivoja ja hiirikäden vaivoja. Silmät rasittuvat päätetyössä ja taukoliikunnan aikana silmät saavat lepoa. Huono työasento voi yksin olla syy työperäisiin niska- ja selkäongelmiin.  Taukoliikunta auttaa hyvän työasennon ylläpitämisessä. Hyvä tietää myös Joka toinen päätetyötä tekevä tarvitsee vuoden aikana lääkäripalveluja päätevaivojen takia 25% työikäisistä kärsii vähintään lievästä työuupumksesta Taukoliikunta vähentää sairauspoissaoloja Taukoliikunta parantaa työkykyä

Lähteet: Duodecim Suomen lääkärilehti UKK instituutin verkkosivut Suomen sydänliitto ry:n verkkosivut Petra-personal trainer taukojumppaohjelmisto www.thl.fi www.likes .fi