Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SÄDEHOITO.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SÄDEHOITO."— Esityksen transkriptio:

1 SÄDEHOITO

2 Sädehoitoa annetaan ns. lineaarikiihdyttimellä
Sädehoitoa annetaan ns. lineaarikiihdyttimellä. Lineaarikiihdyttimet tuottavat elektronisäteilyä tai fotonisäteilyä. Ihon pinnassa tai sen läheisyydessä olevaa kasvainta hoidetaan elektronisäteilyllä. Syvemmällä olevia kasvaimia hoidetaan voimakkailla fotonisäteilyllä. Sädehoito ei tunnu miltään eikä sitä voi havaita.

3 Hoidossa käytetään korkeaenergistä ionisoivaa säteilyä
Hoidossa käytetään korkeaenergistä ionisoivaa säteilyä. Säteilyenergia tuhoaa syöpäsoluja estämällä soluja jakautumasta ja kasvamasta. Sädehoito tuhoaa erityisesti jakautumisvaiheessa olevia soluja, joita kasvaimessa on enemmän. Sädehoidosta saattaa aiheutua sivuvaikutuksia, ne vaihtelevat sen mukaan, mitä kehon osaa säde hoidetaan ja kuinka suuri on säteilyannos.

4 Sädehoidolla voidaan myös lievittää tehokkaasti mm
Sädehoidolla voidaan myös lievittää tehokkaasti mm. kipua, jonka kasvain aiheuttaa.

5 Useimmiten sädehoitoa annetaan neljästä kahdeksaan viikkoon kestävänä jaksona. Varsinainen hoito kestää vain muutaman minuutin kerrallaan. Usein hoitoa annetaan vain kerran päivässä, mutta poikkeuksiakin on. Jotta syöpäsolut eivät pääsisi kasvamaan uudelleen, pyritään hoito toteuttamaan ilman taukoja. Joskus sädehoito riittää ainoaksi hoitomuodoksi, kuten mm. joidenkin imusolmukesyöpien hoidossa.

6 Sädehoitoa voidaan myöskin antaa ennen leikkausta, jotta kasvain pienentyisi.

7 Jokaisella sädehoito suunnitellaan yksilöllisesti
Jokaisella sädehoito suunnitellaan yksilöllisesti. Hoidon suunnitteluun osallistuu lääkärin ja potilaan lisäksi fyysikoita, röntgenhoitajia ja muuta hoitohenkilökuntaa. Ennen sädehoidon aloittamista on kuitenkin tärkeä tietää minkälaisesta syövästä on kysymys, missä kasvain sijaitsee ja sen mahdollinen leviäminen.

8 Kemosädehoito Sädehoidon vaikutusta voidaan tehostaa antamalla lisäksi syöpälääkehoitoa. Tämä tarkoittaa kemosäde hoitoa. Kyseinen hoitomuoto on parantunut monen syövän hoitomuoto on parantunut monen syövän hoitotulosta.


Lataa ppt "SÄDEHOITO."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google