Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TUTKIMUSHOITAJAPÄIVÄT 15.4.2016 ÄREÄNÄ? JAKSAA, JAKSAA! Pia Kaulio, työterveyspsykologi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TUTKIMUSHOITAJAPÄIVÄT 15.4.2016 ÄREÄNÄ? JAKSAA, JAKSAA! Pia Kaulio, työterveyspsykologi."— Esityksen transkriptio:

1 TUTKIMUSHOITAJAPÄIVÄT 15.4.2016 ÄREÄNÄ? JAKSAA, JAKSAA! Pia Kaulio, työterveyspsykologi

2 Työuupumus: psyykkisten voimavarojen ehtymisprosessi työssä pitkittyneen ylikuormituksen seurauksena. Prosessin loppuvaiheessa stressioireyhtymä. Ei sairaus, mutta hoitoon vaikuttava tekijä - usein liitettävissä masennusdiagnoosiin.

3 Oireet liittyvät työhön. Ihmissuhdetyössä oireet siis liittyvät vuorovaikutukseen. Itsehoitokeino: Psyykkisen etäisyyden ottaminen omaan työhön ja sen merkitykseen. Miten?

4 Kun luet seuraavien sivujen lauseet, mitä tulee mieleen omalla kohdallasi? Ei pidä paikkaansa? Lievästi? Kohtalaisen totta? Vakavasti totta? (BBI-15, Bergen Burnout Indicator)

5 Työasiat vaivaavat minua myös vapaa-aikana. Nukun usein huonosti työasioiden vuoksi. Työstressi vaikuttaa ihmissuhteisiini… …ja minulla on tästä usein huono omatunto. Tunnen, että hukun työhön.

6 Työasiat vaivaavat minua myös vapaa-aikana. Nukun usein huonosti työasioiden vuoksi. Työstressi vaikuttaa ihmissuhteisiini… …ja minulla on tästä usein huono omatunto. Tunnen, että hukun työhön.  uupumusasteinen väsyminen

7 En ole enää yhtä kiinnostunut asiakkaistani kuin ennen. Minun on vaikea eläytyä heidän tarpeisiinsa. Joskus ärsyynnyn heihin. Minulla ei ole enää annettavaa. Tunnen oloni työssä haluttomaksi. Ehkä minun pitäisi lopettaa nämä työt.

8 En ole enää yhtä kiinnostunut asiakkaistani kuin ennen. Minun on vaikea eläytyä heidän tarpeisiinsa. Joskus ärsyynnyn heihin. Minulla ei ole enää annettavaa. Tunnen oloni työssä haluttomaksi. Ehkä minun pitäisi lopettaa nämä työt.  kyynistyminen

9 En enää kykene auttamaan ihmisiä. Odotin itseltäni enemmän, kun aloitin nämä työt. Tunnen itseni usein riittämättömäksi. Onko työlläni mitään arvoa ja merkitystä? Ennen tunsin itseni arvostetummaksi työssäni.

10 En enää kykene auttamaan ihmisiä. Odotin itseltäni enemmän, kun aloitin nämä työt. Tunnen itseni usein riittämättömäksi. Onko työlläni mitään arvoa ja merkitystä? Ennen tunsin itseni arvostetummaksi työssäni.  ammatillisen itsetunnon lasku

11 Työuupumus: reaktioita ja häiriöitä kolmella tasolla 1)uupumusasteinen väsyminen - illat, viikonloput ja lomat eivät enää toimi palauttavina, vaan väsymys jatkuu levosta huolimatta 2) kyynistyminen - itsen suojaaminen pettymyksiltä - ”mä en sit vaan välitä” 3) ammatillisen itsetunnon lasku - ”Minussa on joku vika, kun en suoriudu enkä jaksa” Ei sairaus, vaan merkki siitä, että jotain on syytä muuttaa.

12 Työn psyykkiset kuormitustekijät Työkuormituksen arviointimenetelmä TIKKA, Työterveyslaitos 2005 Ovatko tavoitteet selkeät? Ovatko työmäärä ja työtahti kohtuullisia? Voiko työmäärään ja työtahtiin vaikuttaa itse? Voiko työssä kehittää osaamistaan ja oppia uutta? Voiko tehtävät suorittaa ilman jatkuvia keskeytyksiä? Onko vastuu kohtuullinen? Saako suorituksesta palautetta? Arvostetaanko työtä ja tuloksia?

13 Työn sosiaaliset kuormitustekijät Työkuormituksen arviointimenetelmä TIKKA, Työterveyslaitos 2005 Onko työ yksintyöskentelyä? Toimiiko yhteistyö? Saako työntekijä riittävästi tietoa työn hoitamiseen? Onko johtaminen johdonmukaista ja selkeää? Kohdellaanko erilaisia ihmisiä tasa-arvoisesti? Esiintyykö työyhteisössä epäasiallista kohtelua tai häirintää? Sisältyykö työhön runsaasti hankalia asiakas- ja vuorovaikutustilanteita?

14 Työuupumuksen kehittymiseen vaikuttavat - vähäiset vaikuttamisen mahdollisuudet esim. työaikoihin - alhainen sosiaalinen tuki - koettu epäoikeudenmukaisuus, yleensä liittyen johtamiseen - ristiriidat tavoitteiden ja todellisuuden välillä -muutokset, epävarmuus, vähäinen ennustettavuus -ponnistelua ilman arvostusta - rooliristiriidat ja epäselvyydet - suuri työmäärä - korostunut velvollisuuden tunne - vähäiset palautumisen mahdollisuudet JA Mitä näille voidaan tehdä? Onko mitään tehtävissä? Onko enää luottamusta asioiden muuttumiseen? Paljon työtä ja poikkeukselliset työolosuhteet ovat hyvinkin kestettävissä, jos tiedetään, että joskus tämä tästä vielä iloksi muuttuu.

15 epäoikeudenmukaisuus avuttomuus, keinottomuus pelko ja huoli tulevasta -mikä muu näihin auttaa kuin psyykkisen etäisyyden ottaminen?

16 avuttomuus epäoikeudenmukaisuus pelko

17 avuttomuus epäoikeudenmukaisuus pelko  KIUKKU

18 Adrenaliini taisteluvalmius, suorituskyky: - keskittyminen, lihakset, sydän, verenpaine, hengitys, kipukynnys, ruuansulatus - pelon ja jännityksen sekä hyvän olon tunne

19 Endorfiini vaikuttaa aivoissa samaan kohtaan kuin opiaatit. Se lievittää kipua ja lisää hyvää oloa. Endorfiinin eritystä lisäävät -vahvat tunnetilat: innostus, nauru, itku, rakkaus, seksi… ja vahvat mausteet -pitkäkestoinen, kuormittava liikunta -lepo Oksitosiini poistaa pelkoa ja ahdistusta. Sen eritystä lisäävät mielihyvä ja ihokosketus. Oksitosiinia erittyy myös synnytyksen lähellä sekä imettäessä. Tällä on myönteinen vaikutus äiti-lapsi –suhteen kehittymiseen. Endorfiini ja oksitosiini

20


Lataa ppt "TUTKIMUSHOITAJAPÄIVÄT 15.4.2016 ÄREÄNÄ? JAKSAA, JAKSAA! Pia Kaulio, työterveyspsykologi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google