Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA"— Esityksen transkriptio:

1 TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
Työfysioterapeutti Sini Puustinen Medivire työterveyspalvelut Oy, Joensuu

2 OTTEITA ELÄVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ…
Saara työskentelee työpisteessään 8 tuntia päivässä, josta ainakin 6 tuntia kuluu pelkästään tietokoneen ääressä

3 Tyypillisiä työasentoja
Työ sisältää runsaasti hiiren käyttöä

4 Työkuormitus aiheuttaa oireen
Saaran käteen alkaa sattua

5 Jatkotoimet Saara kävi lääkärissä, joka suositteli jatkohoidoksi fysioterapiaa.

6 TAKAISIN TYÖPÖYDÄN ÄÄREEN…
Hoito helpottaa oireita ja Saara palaa takaisin työpöytänsä ääreen…

7 Työn ergonomian kehittäminen työpaikalla / työterveyshuollon rooli
Yksi työterveyshuollon ja työsuojelun päätehtävistä onkin pyrkiä ennaltaehkäisemään työstä syntyviä terveyshaittoja ja –vaaroja. Työterveyshuollossa arvioidaan työn kuormitustekijöitä ja työn kuormittavuutta yksilölle.

8 Työn ergonomian kehittäminen työpaikalla / työterveyshuollon rooli
Oleellista on, että työterveyshuolto tuntee työpaikan ja työtehtävät, jolloin se pystyy myös arvioimaan kuormitustekijöitä luotettavammin. Tärkeitä keinoja työnpaikan tuntemuksessa ja työperäisen kuormituksen arvioinnissa ovat sekä laajat että kohdennetut työpaikkaselvitykset sekä ohjaus ja neuvonta.

9 ERGGI - projekti ERGGI – projektin kehittely alkoi 2003 Kuopiossa
Suunnittelussa mukana Kuopion yliopisto ja Medivire työterveyspalvelut Oy, Kuopio/Bioteknia

10 ERGGI - projekti Tavoitteena on:
näyttöpäätetyön ergonomiaosaamisen kehittäminen, ergonomiatiedon jalkautuminen arkityöhön, puutteellisesta työn ergonomiasta aiheutuvien haittojen vähentyminen ja laajempana tavoitteena työhyvinvoinnin lisääntyminen sekä tehostaa eri tahojen yhteistyötä ja edistämään yhteisöllisyyttä.

11 Mitä ERGGI osaa? tarkastaa perusasiat näyttöpäätetyön ergonomiasta
pystyy ohjaamaan hyvää, ergonomista työtapaa tietää ja tuntee laitoksen näyttöpäätekalustetilanteen ja pystyy kommentoimaan kalustetarpeita aktivoi laitoksensa ergonomiakeskustelua osaa ohjata työn vastaliikkeitä ja taukojumppaa tuntee oman osaamisensa rajat

12 Joensuun yliopiston ERGGI-projekti
Ydinjoukkona on 22 työntekijää, joista kehittyy projektin myötä ERGGEJÄ Perusajatus: Jokaisella laitoksella on helposti lähestyttävä henkilö, johon voi ottaa yhteyttä esim. kalusteongelmatilanteissa

13 Sairauspoissaolot ERGGI-laitoksilla tule-syistä johtuneet sairauspoissaolot vähenivät kahden vuoden seurannan aikana tasaisesti. Verrokkilaitoksilla sairauspoissaolot lisääntyivät lähes kaksinkertaiseksi vuonna 2005 edelliseen vuoteen verrattuna. Tilanne kuitenkin parani huomattavasti vuotta myöhemmin.

14 Tule-sairastavuus ERGGI- ja verrokkilaitoksilla
Työtä haittaavia viikoittain ilmeneviä tule-oireita oli vuonna 2004 joka toisella työntekijällä, ERGGI-laitosten työntekijöillä hieman verrokkeja enemmän. Kahta vuotta myöhemmin oireilu oli vähentynyt 15 % sekä ERGGI- että verrokkilaitoksilla. Näyttöpäätetyössä tyypillisiä oireita ovat niska-hartiaseudun ja yläraajojen oireet. Oireilla on yhteys näkemiseen, työasentoon ja työpisteen ergonomiaan. ERGGI-laitoksilla oireilua oli hieman verrokkilaitoksia enemmän.

15 ERGONOMIA ON IN! Ketolan (2001) väitöstutkimus osoitti, että työn ergonomian muuttaminen ja ennen kaikkea tuki- ja liikuntaelinoireilu vähenevät parhaiten työfysioterapeutin työpaikalla antamalla yksilöllisellä ohjauksella ja neuvonnalla sekä jatkosuosituksilla. Pelkkä kirjallinen ohje tai lyhyt tietoisku eivät saaneet aikaan yhtä hyviä tuloksia. Vertaisohjaajien (kuten ERGGIt) antaman opastuksen vaikutuksia ei ole aiemmin tutkittu.


Lataa ppt "TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google