Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari 27.9.2011 Pia Björkbacka.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Advertisements

Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Oppisopimus rekrytoinnin välineenä. Total Kiinteistöpalvelut Oy Perustettu Jyväskylän kaupungin omistama Toimialat Siivous Kiinteistönhoito Turvapalvelut.
Terveyspalvelualan uusi palkkausjärjestelmä alkaen
SAK:n luottamushenkilöpaneeli ”Palkaton työ” Helmikuu 2012 N=1220.
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
Selkokeskus 2014 Selkokielen strategia 2014–2018 Meneekö viestisi perille -seminaari Leealaura Leskelä Selkokeskus / Kehitysvammaliitto.
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS Perhevapaavalinnat ja perhevapaiden kustannukset sukupuolten välisen tasa- arvon jarruina työelämässä? Säätytalo
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Perhevapaiden epäsuorat kustannukset yrityksille Mika Maliranta (Etla) Perhevapaiden.
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
HENKILÖSTÖPALVELUYRITYKSET JA VUOKRATYÖ
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Ryhmä-dynamiikka: liittymisen ja erillisyyden vuorovaikutusta ryhmässä
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
EMMA - PROJEKTIN TYÖPAJA , Tampere. T YÖPAJAN SISÄLTÖ JA TAVOITE Havaintoja maakuntien kuvauksista Toivottuja esittelyjä maakunnista Itsearviointia.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
Muutosturvan merkitys Toimihenkilöiden työttömyyskassan jäsenille.
Miksi työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan? Mikä on valtion rooli työperäisen maahanmuuton edistämisessä? FIPSU:n järjestämä Eettisyyttä ja edunvalvontaa.
SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI 7/2012 MAAHANMUUTTAJAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA N=1153.
Tietoturvallisuus osa 6
Euroopan muuttoliikeverkoston teematutkimukset 2010 Riikka Asa
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
IKÄOHJELMAT SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI SYYSKUU 2013 N= 1114.
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta
Siirtolaisuus tukee kehitystavoitteiden saavuttamista Rilli Lappalainen, Pääsihteeri
SOPIMUSSHOPPAILU LUOTTAMUSMIESKONFERENSSI KATARINA MURTO VASTAAVA TYÖEHTOASIANTUNTIJA KM1.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Viron EU-jäsenyyden vaikutukset työmarkkinoihin Jaakko Kiander Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.
Ajankohtaista palkkatukityöllistämisessä
T YÖNETSINTÄ JA TYÖNANTAJAPAKETIT Paltamon Työtä Kaikille –hankkeen loppuseminaari Paltamossa.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Työantajan näkökulmaa nuorten palkkaukseen ja oppisopimukseen TEM
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
TULEVAISUUDEN TYÖMARKKINAT.  Työmarkkinoiden kehityssuuntia on vaikea ennustaa. Eri tahot kuitenkin laativat raportteja ja ennusteita mm. työllisyyden.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Suomi tarvitsee myös virolaista työvoimaa Leif Fagernäs toimitusjohtaja Elinkeinoelämän keskusliitto EK
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
SAK/Hannele Ugur Ohjaus aikuisopiskelijan tukena Ohjaus Suomessa 2008 –asiantuntijaseminaari Espoo
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
Kontaktointi Marko Ahola /
Työllistämispalveluiden tarjonnasta monimuotoisen osaamisen kysyntään
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Ammatinkuvaus Etunimi Sukunimi.
Harjoittelu ja työssäoppiminen SAK:laisilla työpaikoilla SAK:n luottamushenkilöpaneeli tammikuu 2017 N=922.
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Esityksen transkriptio:

Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari Pia Björkbacka

SAK/PB Yleishuomioita raportista, jotka tunnistan myös Suomen osalta Työvoiman maahanmuutto ei voi olla ainoa ratkaisu Euroopan demografiamuutoksiin vaikka hyvin suunniteltu politiikka voikin toimia yhtenä ratkaisuna Helppo yhtyä raportin johtopäätökseen, jonka mukaan sekä työvoimatarpeen ennakoimisen että tunnistamisen välineitä ja metodeja olisi kehitettävä! Myös tilastointi olisi saatava täsmällisemmiksi Suomessa pysyvästi asuvien kuin erityisesti väliaikaisesti työskentelevien ulkomaalaisten taitojen ja työhistorian osalta Näin poliitikoilla/hallinnolla olisi kunnon välineet analysoida tilanne paremmin ja tehdä pitkäjänteistä, kokonaisvaltaista ja hallittua työvoiman maahanmuuttopolitiikkaa.

Ulkomaalaisten työntekijöiden yhdenvertaisessa asemassa on parannettavaa Suomessakin on havaittavissa ulkomaalaisen työvoiman syrjintää  Suomessa pysyvästi asuvien työttömyys on noin 3 - kertainen verrattuna kantaväestöön  Tutkimusten mukaan työpaikkahaastatteluihin on vaikeampi päästä, jos nimi poikkeaa suomalaisesta.  Työpaikan saamatta jäämistä perustellaan usein puutteellisella kielitaidolla vaikka se olisi riittävä vaadittavaan työhön  Toisaalta, ulkomaalaiset työntekijät ovat usein koulutetumpia kuin mitä työ vaatisi tai se työ on, mitä tarjotaan (työvälityksen rooli!) SAK/PB

Suomessa on kahdet työmarkkinat  Ulkomaalaiset ammattityöntekijät saavat usein vähemmän/max. tes –mukaista palkkaa, ylityö- ja viikonloppulisät jäävät yleisesti maksamatta  Ongelmia on erityisesti rakennus, kaupan, palvelu ja kuljetus – ja liikennealoilla.  Vähiten ongelmia on suorissa työsuhteissa olevilla ja eniten vuokratyöntekijöillä tai alihankintaketjun loppupäässä olevilla. Tilapäinen oleskelustatus heikentää myös huomattavasti työntekijän neuvotteluasemaa.  Myös kausityöntekijöiden työsuhdeongelmat kasvussa.  Kaikki näitä ryhmiä on vaikea auttaa lyhyestä Suomessa oleskeluajasta johtuen ja siksi, että he eivät kuulu yleensä liittoon.  Mm. kieliongelmista johtuen ulkomaalaistaustaisten työtekijöiden työtapaturmat ovat kasvussa SAK/PB

Mikä on työnantajalle keskeisin syy palkata ulkomaalainen työntekijä? Aitoa työvoimapulaa voi ilmetä vaikka yleinen työllisyystilanne olisi heikko, mutta:  Tällä hetkellä rekrytointiongelmat johtuvat useilla palvelun, kaupan, liikenteen työpaikkojen osalta erityisesti työpaikan ominaisuuksista - ei aidosta työvoimapulasta.  Usein kyse on myös TA:n halusta saada ”halvempaa työvoimaa” - näin erityisesti työvoimaintensiivisillä aloilla, jossa henkilöstökulut ovat kohtuulliset suuret suhteessa yrityksen muihin menoihin. (rakennus, maatilat, kasvi- ja puutarhat, siivousalat jne.) Mikä on työnantajien ensisijainen intressi palkata ulkomaalainen töihin?

SAK/PB Osaavan työvoiman tarve -käsite on moninainen  Suomessa työvoiman maahanmuuttopoliittisissa keskustelussa tehdään harvoin jako eri työntekijä - kategorioihin. Yleisesti puhutaan poliittisestikin linjatusta ”osaavan työvoiman tarpeesta”.  Tämä epämääräinen termi kätkee sisäänsä ristiriidan virallisen politiikan ja työnantajien tähän asti palkkaaman ulkomaalaisen työvoiman ”laadun” välillä.  Suomessa asuvista ulkomaalaisista suurin osa on koulutettuja ja heidän työhön sijoittuminen on hankalaa eikä vastaa koulutustasoa. Vastaavasti, määräaikaisilla työluvilla - ja sisämarkkinoilta -työntekijöitä palkataan suhteellisesti eniten matalan tai ”skilled” -tason osaamista vaativiin töihin.  Politiikka ja todellisuus ovat osittain erillisiä – tosin todellisuuksiakin on monia.