Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta 4.4.2012 Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta 4.4.2012 Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,"— Esityksen transkriptio:

1 Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta 4.4.2012 Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja, KTM Helsingin TE-toimisto, Kluuvi

2 Helsinki/Kluuvi 2 Maahanmuuttajien työllistymiseen liittyviä haasteita Suomen kielen puutteellinen taito: ”Työ vaatii syvällistä tunteiden, arvojen ja asenteiden ilmaisua, se on erittäin hankalaa puutteellisella suomen kielen taidolla”. Suomalaisen kulttuurin tuntemus: ”Työelämän yleiset pelisäännöt ja lainsäädäntö (työsopimuslaki, vuosilomalaki) on myös hyvä tuntea”, ”…työaikojen noudattaminen, työturvallisuus, pukeutuminen, lupausten pitäminen, reagointi virhetilanteissa ja omien virheiden raportointi”. Tieto- ja taito-osaaminen: ”Alan ammattitaito, suppea osaaminen tai työkokemuksen puute ovat haasteita, samoin osaamisen todistaminen työnantajille. Ulkomailla hankitun koulutustason ja sisällön määrittely voivat olla vaikeita”, ”koulutuksia on vaikea verrata, vaikka näyttää hyvältä paperilla, niin käytännön ohjelmointiosaaminen on osoittautunut haasteelliseksi”.

3 Helsinki/Kluuvi 3 Maahanmuuttajien rekrytointiin liittyviä mahdollisuuksia Henkilökohtaiset ominaisuudet: motivoituneisuus, sitoutuneisuus, hyvä asenne Tieto- ja taito-osaaminen: asiakaspalvelutaito, linkkinä toimiminen valtaväestön ja oman ryhmänsä välillä, uuden kulttuurin tuonti työpaikoille, lähtömaan liiketoiminnan tuntemus Yrityksen imagon paraneminen: ”Suurilla yrityksillä on eettinen ja yhteiskunnallinen vastuu työllistää eri väestöryhmien edustajia. Heidän työllistämisensä tasapainottaa henkilöstörakennetta vastaamaan paremmin yhteiskunnan väestörakennetta”

4 Helsinki/Kluuvi 4 TYÖNANTAJIEN EHDOTUKSIA MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI Kulttuuri- ja kielikoulutuksen järjestäminen: ”Suomalaisen yhteiskunnan aakkoset -kurssisarja”, jossa mukana voisi olla asiantuntijoita myös muilta viranomaistahoilta. Vasta kieli- ja kulttuuritaitojen jälkeen maahanmuuttajien ammatillinen lisäkoulutuksen voi aloittaa.” Työnantajakohtainen valmennus rekrytoinnin jälkeen: ”Valmennusta myös sen jälkeen, kun maahanmuuttaja on työllistynyt, esim. työnohjaus on hyvä työkalu”.

5 Helsinki/Kluuvi 5 TYÖNANTAJIEN EHDOTUKSIA MAAHANMUUTTAJIEN TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMISEKSI Työ- ja elinkeinohallinnon toiminnallinen rooli: ”Aktiivisempi ja näkyvämpi markkinointi yritysten suuntaan”. ” Aktiiviset yhteydet isojen ja keskisuurten yritysten rekrytointivastaaviin” ”…selvittää alueen tarpeet ja markkinoida osaavia henkilöitä yrityksiin”. ” Ensisijaisesti tarvitaan lisää ennakkoluulottomia työnantajia. ”Koulutusyhteistyö yritysten kanssa osaamisen ja koulutuksen kohdentamisessa”, ”järjestämällä käytännön työelämään tutustumisia/työharjoitteluita siten, että työnantajan riski maahanmuuttajan palkkaamisessa olisi pieni. Osallistumalla palkkauskuluihin tai esim. vuokraamalla maahanmuuttajia työhön, jolloin työnantajalla on pidempi harkinta-aika henkilön palkkaamisessa ja henkilö saa työkokemusta ja oppii suomalaista työkulttuuria. ”Selvittää todellinen osaaminen (yleensäkin rekrytoinnin suurin haaste)”.

6 …ERILAISIA NÄKEMYKSIÄ… ”Kaikki aidosti kansainväliset yritykset palkkaavat maahanmuuttajia, mikäli sopiva henkilö on vain tarjolla. Se, missä työvoimaviranomaisilla olisi työsarkaa, on "näiden muiden" eli puhtaasti suomalaisten organisaatioiden avainhenkilöiden asennemuokkaus. Aivan liian usein kuulee vedottavan esimerkiksi suomen kielen taidon puuttumiseen, vaikka koko ajan näkee kielipuolia ulkomaalaisia rahastamassa kaupan kassalla ja aivan hyvin se sujuu rajoitetullakin kielitaidolla. Usein ennakkoluulot katoavat, kun töihin tulee se ensimmäinen ulkomaalainen, joka myös tekee työnsä. Työnantajia pitää rohkaista lukemaan myös ulkomaalaisten CV:eet, erityisesti, jos tekijä on pätevä, eikä mennä siitä, mistä aita on matalin.” ”Suomen kielen taitoa tarvitaan. Työ tehdään tiimityönä ja jos joku ei riittävästi ymmärrä, mitä muut ympärillä puhuvat, hänen ei ole helppoa hoitaa tehtäviään. Kielitaidon puute vaikuttaa myös tiedonkulkuun. Suomalaisia asiakkaita palvellaan suomeksi.” 6

7 Helsinki/Kluuvi 7 riitta.ylatalo@te-toimisto.fi riitta.ylatalo@te-toimisto.fi gsm 050-396 0712 KIITOS!


Lataa ppt "Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta 4.4.2012 Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google