Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm 2.12.2009. Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm 2.12.2009. Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen."— Esityksen transkriptio:

1 Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm 2.12.2009

2 Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.  Juha Siltala: ”Paljonko täytyy tehdä ja millaisilla ehdoilla saadakseen säällisen elämän?”  Nykyisin ihmisten täytyy myydä työvoimaansa usein varsin huonoilla ehdoilla Suomessakin.

3 Perustulo neuvotteluvalttina  Työelämän uudistaminen voi toteutua vain jos sen taakse voidaan koota riittävä poliittinen voima. Aikakausi on kuitenkin yhä enemmän individualistinen.  Perustulo lisäisi työvoiman myyjien neuvotteluvoimaa. Perustulo ei ole ensisijaisesti sosiaaliturvaa, vaan varallisuuden tuottojen ja vallan uusjakoa.

4 Markkinaliberalismia?  Perustulo mahdollistaa minimitoimeentulon ilman velvollisuutta vastaanottaa mitä tahansa työtä. Näin työn vaihtosuhdetta voidaan parantaa työntekijöiden eduksi.  Perustulo on lainsäädännöllinen toimenpide, jolla puututaan työmarkkinoiden valtasuhteisiin työntekijöiden eduksi. Siten se ei ole markkinaliberalismia.

5 Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen  Paitsi että työn vaihtosuhde paranee perustulon myötä, työtä voi myös vastaanottaa entistä joustavammin ehdoin.  Kukin voi valita haluamansa työn ja vapaa-ajan yhdistelmän.

6 Matalapalkkaiset työt  Perustulo vähentäisi työntekijöiden halukkuutta myydä aikaansa työnantajan käyttöön. Siten työtuntien tarjonta työstä saatua euroa kohti vähenisi.  Toisaalta osa-aikatyötunnista käteen jäävä korvaus kohoaisi, koska tulonsiirtojen tuloleikkuri lievenisi.  Seurauksena työnantaja voi rekrytoida työntekijän osa- aikaiseen työhön pienemmillä työnantajakuluilla kuin aiemmin.

7 Kuinka paljon työtä saa rahalla?  On mahdollista, että perustulomallissa työnantaja saa samalla euromäärällä enemmän työtunteja kuin nyt, etenkin aloilla, joille osa-aikatyö soveltuu.  Tehdyn palkkatyön määrä voi lisääntyä samalla kun työn joustavuus sekä omaehtoisen työllistymisen mahdollisuudet paranevat.  Työllistämisellä on nykyisin poliittisesti rakennettu este, joka on kokoaikaisia työsuhteita suosiva tarveharkintainen ja syyperusteinen tulonjakojärjestelmä.


Lataa ppt "Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm 2.12.2009. Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google