Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YVA yhteysviranomaisen näkökulmasta
Advertisements

Palaute toteutuneista YVA-prosesseista
Suomen Kuntaliitto Finlands Kommunförbund. Tonttituotantoprosessi ASUNTO-, ELINKEINO- JA MAANKÄYTTÖPOLIITTISET TAVOITTEET MAANHANKINTA YLEISKAAVOITUS.
Kaivosten valvonta käytännössä Anna-Leena Pitsinki Lapin ELY-keskus
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
Pekka Isoniemi katu- ja puisto-osasto ylläpitotoimisto
EUROOPAN MAISEMIA EUROOPAN LUONTO 8LK.
Vantaan Riipilän kiviaineksenoton YVA
Kestävä kehitys hanketoiminnassa
Kaivoshankkeet YVA, ympäristölupa ja valvonta
Tasa-arvo terveyden edistämisessä – kokemuksia Salosta lehtori Irmeli Leino Turun ammattikorkeakoulu
Selvittäjän ja kuntien välinen työnjako. Kuntarakennelain tavoite • Elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne.
Ympäristövaikutusten arvioinnin tavoite
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Tietojärjestelmän suunnittelu
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Kaivoshankkeiden YVA-oppaan päivityshanke Kaivos-YVA-seminaari Sodankylässä Tommi Kauppila, GTK.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Luontokartoitukset soilla Mihin niitä käytetään? -Ympäristövaikutusten arvioinnit -Kaavoitushankkeet -Lupaprosessit -Natura-arvioinnit.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
Ohjeistus työntekijätiedoista
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ympäristövaikutusten arviointi
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
CS30A Case Course in Strategy consulting CS30A Case course in strategy consulting: 2. Infoluento.
Tampereen kaupunkiseudun 2-kehä KEHITTÄMISSELVITYS
Kaivoshankkeiden YVA-opas
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Kestävä kehitys ja YVA Ilmastomuutos: ääri-ilmiöiden voimistuminenIlmastomuutos: ääri-ilmiöiden voimistuminen Ympäristö yhdyskuntasuunnittelussaYmpäristö.
Ympäristönäkökulma EU:n rakennerahasto-ohjelmien toteutuksessa EAKR-ohjelmien seurantakomiteat Tuomas Kallio, Suomen ympäristökeskus.
Toimintakyvyn arviointi
Diskurssi Oy ARVIOINTIOHJELMA ü Toimii  Suunnitelmana ja tehtävänkuvauksena  Julkisen keskustelun tukena ü Pyritään varmistamaan  Kattavuus  Julkisuus.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
RAE-arvioinnin tarkoitus / Tampereen yliopisto Saada kunkin alan kv. asiantuntijoilta ajantasaista tietoa ja näkemyksiä tutkimuksen nykytilasta ja potentiaalista.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
MARKKINOIDEN LUOMINEN YHTEISTYÖN HAASTEENA Sirkku Kivisaari, VTT Teknologian tutkimus
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Fennovoiman ydinvoimalaitoshanke Pyhäjoki Teollisuusneuvos Herkko Plit.
Miten SOVA-lain perusteella voi vaikuttaa kuntien jätestrategioihin Eija Koski, Uusi Elämä -hanke, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Luontoinventoinnit kaavoituksen ja maankäytön suunnittelun apuvälineinä Mitä luontokartoittaja tekee? Esko Vuorinen luontokartoittaja Silvestris luontoselvitys.
Ympäristönsuojelulain tarkoitus ja soveltamisala
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
YVA-lain merkittävät muutokset – onnistuiko uudistus?
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
KUNTAESIMERKKI ennakkoarvioinnin käyttöön ottamisesta
ARVIOINTISTRATEGIA Rovaniemen tarkastuslautakunta
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
POKAT 2021 maakuntaohjelma
Lajintuntemus Kurssin sisältö ja tavoiteet
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Luomuasetuksen uudistus Evira
Kestävän talouden transition yhteiskunnalliset haasteet ja ratkaisut
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
<Hankkeen nimi>
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Maankäyttö- ja rakennuslaki
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista ü Taustaa ü YVA-laki ja –asetus ü Eng. = Environmental Impact Assessment, EIA

Diskurssi Oy YVA-LAIN TAVOITTEET ü Lisätä tietoa ympäristövaikutuksista päätöksenteossa ü Ehkäistä haitallisia ympäristövaikutuksia ü Aikaistaa ympäristövaikutusten huomioon ottamista hankkeen suunnittelussa ü Parantaa kansalaisten osallistumismahdollisuuksia ü Toteuttaa sopimusvelvoitteet

Diskurssi Oy YVA-LAIN SOVELTAMISALA ü Hankkeiden YVA-menettely (L 4§)  hankeluettelon hankkeet (A 6§)  harkinnanvarainen soveltaminen ü L 25§: selvilläolovelvollisuus muissa hankkeissa

Diskurssi Oy YVA JA VIRANOMAISLUVAT JA -PÄÄTÖKSET ü Hankkeen toteuttaminen yleensä luvanvaraista ü YVAssa ei tehdä päätöksiä hankkeesta ü YVA on edellytyksenä lupapäätöksille

Diskurssi Oy VAIKUTUSTEN ARVIOINNIN ELEMENTIT (vaikutusten selvittäminen, vaikutusten merkittävyyden arviointi, ehdotukset haittojen lieventämisestä ja vaikutusten seurannasta) VAIKUTUSTEN KÄSITTELY (Tunnistaminen, selvitysten kohdentaminen) VAIHTOEHTOJEN VERTAILU ARVIOINTISELOSTUS ARVIOINTIOHJELMA OSALLISTUMINEN HANKE JA SEN VAIHTOEHDOT (hankekuvaus, vaihtoehtojen muodostaminen ja rajaus)

Diskurssi Oy HANKEKUVAUS ü Hankkeen tarkoitus, tarve ja tavoitteet ü Hankekokonaisuus  Kaikki ne hankkeen osat, joita ilman hanke ei voi toimia  ”Liitännäishankkeet”?  Riittävän yksityiskohtainen kuvaus ü Elinkaari  Suunnittelu-, rakentamis-, käyttö- ja lopettamisvaihe sekä poikkeustilanteet

Diskurssi Oy VAIHTOEHTOJEN MUODOSTAMINEN JA RAJAUS ü Vaihtoehtojen kattava tunnistaminen  Vaihtoehtotyypit ü Varsinaiseen arviointiin mukaan otettavien vaihtoehtojen valinta  Rajauskriteerit esitettävä  Näiden mukaan perusteltu vaihtoehtojen rajaus  Eri osapuolten näkemykset rajauskriteereihin voivat erota

Diskurssi Oy VAIHTOEHTOJEN MUODOSTAMINEN JA RAJAUS ü Vaihtoehtojen kattava tunnistaminen  Vaihtoehtotyypit ü Varsinaiseen arviointiin mukaan otettavien vaihtoehtojen valinta  Rajauskriteerit esitettävä  Näiden mukaan perusteltu vaihtoehtojen rajaus  Eri osapuolten näkemykset rajauskriteereihin voivat erota

Diskurssi Oy VAIKUTUSTEN KÄSITTELY ü Vaikutusten tunnistaminen ja selvitysten kohdentaminen ü Vaikutusten selvittäminen ü Vaikutusten merkittävyyden arviointi ü Ehdotukset haittojen lieventämiseksi ü Ehdotukset vaikutusten seurannasta

Diskurssi Oy Vaikutusten tunnistaminen LÄHTÖKOHTIA ü Nimetään kaikki hankkeen ja sen vaihtoehtojen vaikutukset ü Riittävät tiedot  Hanke ja sen vaihtoehdot  Kohteena oleva ympäristö ü YVA-lain vaikutuskäsite  Kielteiset / myönteiset  Välittömät / välilliset

Diskurssi Oy Vaikutusten tunnistaminen YVA-LAIN VAIKUTUSKÄSITE ü 2 § 1) … välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Suomessa ja sen alueen ulkopuolella  ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen  maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen  yhdyskuntarakenteeseen, rakennuksiin, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön  luonnonvarojen hyödyntämiseen  em. tekijöiden keskinäisiin vuorovaikutussuhteisiin

Diskurssi Oy Vaikutusten tunnistaminen SYSTEMATISOINTI ü Hankekokonaisuus huomioitava ü Hankekohtainen vaikutusten ryhmittely, vaikutuskäsitteen tulkinta ja tarkentaminen  = Vaikutuslista ü Muita apuvälineitä ü Tunnistaminen esitettävä  Myös vaikutusalueen rajaus

Diskurssi Oy SELVITYSTEN KOHDENTAMINEN ü Vaikutusselvityksiä joudutaan aina rajaamaan ja suuntaamaan ü Selvitykset tulee kohdentaa merkittäviin vaikutuksiin ü Tehdyt ratkaisut esitettävä  Mistä vaikutuksista tehdään, mistä ei?  Millaisia ja miten tehdään (yksityiskohtaisuus, laajuus, menetelmät jne.)?  Minkälaiseen informaatioon perustuen niitä selvitetään (olemassa oleva vs. uusi)?