Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ohjeistus työntekijätiedoista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ohjeistus työntekijätiedoista"— Esityksen transkriptio:

1 Ohjeistus työntekijätiedoista
Niko Parkkinen & Matti Yliniemi

2 Lain mukaan ”3 § Tarpeellisuusvaatimus
Työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, jotka liittyvät työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen tai työnantajan työntekijöille tarjoamiin etuuksiin taikka johtuvat työtehtävien erityisluonteesta”

3 Tietojen kerääminen Työnantajan pitää ensisijaisesti kerätä tiedot työnantajalta itseltään, ei ulkopuoliselta osapuolelta. Jos tietoja kerätään muualta, siihen on oltava työntekijän suostumus. Suostumusta ei tarvita jos työnantaja hankkii lakisääteisiä tietoja, esimerkiksi rikosrekisteristä tms. työntekijää koskien.

4 Tietojen kerääminen Jos työnantaja hankkii henkilöluottotietoja, siitä on etukäteen ilmoitettava. On tuotava myös esille, mistä rekisteristä tiedot haetaan. Muualta hankituista tiedoista täytyy ilmoittaa työnantajalle, ennen kuin niitä käytetään minkäänlaisessa päätöksenteossa.

5 Tietojen kerääminen Työnantajalla on oikeus saada ja käyttää henkilöluottotietoja, jos työtehtävään edellytetään luotettavuutta ja; Päätäntävaltaa, luottojen valvontaa, ammattisalaisuuksien käsittelyä, rahan tai arvopapereiden käsittelyä, omaisuuden vartioimista, työskentelyä yksityiskodissa jne.

6 Tietojen kerääminen Työnantaja saa käsitellä työntekijän terveydentilaa koskevia tietoja, jos tiedot on kerätty työntekijältä itseltään. Terveydentilatietoja saa kerätä muualta, jos siihen on työntekijältä kirjallinen suostumus. Työnantaja saa käsitellä tietoja, jos niillä tarvitsee selvittää terveydentilaan liittyviä etuuksia, tai selvittäessä poissaolon perusteltua syytä.

7 Tietojen kerääminen Terveydentilaa koskevia tietoja saavat käsitellä vain ne henkilöt, jotka tekevät päätöksiä tai valmistelevat päätöksiä työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Tietoja ei saa ilmaista sivullisille työsuhteen aikana tai sen päättymisen jälkeen. Terveydentilaa koskevat tiedot on pidettävä erillään muista kerätyistä henkilötiedoista.

8 Lain mukaan ”6 §Huumausainetestiä koskeva todistus Työnantaja saa käsitellä vain sellaisia työntekijän huumausaineiden käyttöä koskevia testitietoja, jotka sisältyvät asianomaisen työnantajalle toimittamaan huumausainetestiä koskevaan todistukseen. Tietojen käsittelyyn sovelletaan muutoin, mitä 5 §:n 2–4 momentissa säädetään.”

9 Lain mukaan ” 7 § Huumausainetestiä koskevan todistuksen toimittaminen työhön otettaessa Työnantaja saa ottaa vastaan tai muutoin käsitellä huumausainetestiä koskevaan todistukseen merkittäviä tietoja tehtävään valitun työnhakijan suostumuksella vain silloin, kun työnhakijan on tarkoitus toimia sellaisessa työssä, joka edellyttää tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä, ja jossa työtehtävien suorittaminen huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena voi vaarantaa itseään, muita, luontoa, liikenneturvallisuutta tai yleistä turvallisuutta”

10 Lähteet http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040759


Lataa ppt "Ohjeistus työntekijätiedoista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google